2016 a Mátra éve lehet

Eredményes évet tudhat maga mögött a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület - mondta lapunknak Nagy Róbert elnök. Tavaly 22 új tag csatlakozott hozzájuk, így ma már összesen 77 tagot számlál az egyesület. Az összefogásnak köszönhetően tovább fejlődött az idegenforgalom Gyöngyös közigazgatási területén, benne hazánk legmagasabb hegyével, a Mátrával.

Az adatok szerint míg 2010-ben 25 ezer vendég látogatta ezt a térséget, addig 2014-ben megközelítőleg 75 és félezren. A tavalyi év novemberéig pedig 73 ezren érkeztek és 141 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ám az erős őszi forgalomnak köszönhetően ez a két szám év végéig tovább növekedett. Az elmúlt évben is - minden évszakban és hónapban - újabb és újabb programokon vehettek részt a látogatók.

Figyelem Gyöngyösre és környékére

Nagy Róbert megerősítette, hogy 2015-ben jelentősen megélénkült a nagyközönség és a befektetők érdeklődése Gyöngyös, valamint a Mátra iránt. Így nemcsak az iskolai szünetekben vagy a hosszú hétvégéken, hanem rosszabb időjárási viszonyok között is nagy mozgást tapasztaltak a Mátra központi részén: Füreden, Mátraházán, a Sástónál és Kékestetőn. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt két évben Gyöngyös körzetében tovább bővült a szálláshelyek száma. Emellett változatlanul fontos úti cél maradt a Felső-Mátra is, így Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Galyatető, Fallóskút és Bagolyírtás. De szintén ez a jellemző Parádra és környékére is. Kékestetőn, valamint Mátraszentistvánon pedig - egyebek mellett - sípályát is működtetnek a téli sportok kedvelőinek.

Az egyesület fontos céljának tartja, hogy minél jobban ráirányítsa a figyelmet a Mátra kapujának nevezett Gyöngyösre. A városban ugyanis egyre több olyan értékes turisztikai helyszín látható, amelyeket érdemes felkeresni. Így a megújult Mátra Múzeumot, a Szent Bertalan templom kincstárát, az állatkertet, a műemlék Ferences-könyvtárat vagy a strandot. Ezeken kívül igyekeznek azokat a helyeket is a mátrai túraútvonalakba fűzni, amelyeket még nem annyira ismernek a vendégek. Így például kisnánai várat, a Gyöngyös határában található farkasmályi műemlék pincéket, Parádsasvárt, az alpesi jellegű falut, Abasár egyedülálló értékeit, illetve Nagyréde kibontakozó turisztikai fejlesztéseit. A jövőre tekintve fontosnak tartják, hogy további marketingmunkával ezeket a látványosságokat is még közelebb hozzák az érdeklődőkhöz.

A Gasztroélmények Évéhez kapcsolódnak

Az idegenforgalom további növelésére a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület idén is szervezett tevékenységgel igyekszik újdonságokat létrehozni. Ennek érdekében további termékeket és attrakciókat fejlesztenek. Ezekhez segítséget nyújt az új pályázati rendszer, amely kedvez az egyesületnek és az újjáalakuló térségi elképzeléseknek is.

Az önkormányzatokkal és a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel együttműködve 2016 a Mátra éve lehet - hangsúlyozta Nagy Róbert. Az eredményes térségi pályázatokkal elnyerhető támogatásokkal ugyanis kidolgozhatják Magyarország legmagasabb hegyvidékének egységes arculatát. Így közös weboldalat fejlesztenek és tudatos marketinggel, illetve termékelemekkel gazdagítják munkájukat. Azon is dolgoznak, hogy eredményesen kapcsolódhassanak a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra meghirdetett Gasztroélmények Éve mozgalomhoz.

Ásványvíz, ízes erdei lekvár, palóc ételsorozat

Ennek keretében újdonságként palackozott ásványvizet ajánlanak a mátrai forrásokból. Emellett szeretnének egy új teakeveréket is piacra vinni, amelyet mátrai gyógynövényekből készítenek. De azon is bábáskodnak, hogy a Mátrai Borvidék termékeit reprezentáló borcsaládot hozzanak létre. Az egyesület vezetői tárgyalásokat kezdtek saját logós, ízes erdei lekvár elkészítésére és megjelenítésére is. A tagok pedig már dolgoznak egy palóc ételsorozat megalkotásán, amibe neves szakácsokat vonnak be.

Mindezeket az újdonságokat 2016 júliusában, a Mátra több helyszínén megrendezésre kerülő nagyszabású programsorozaton mutatják majd be az érdeklődő turistáknak.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.