A szemét és kosz tetején kell élnünk

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, a Bulinegyedben uralkodó elviselhetetlen helyzet miatt. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy mi is beszámoltunk róla, október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt.

A testületi ülésen több döntés is született, de a civilek legfőbb követelésének ügyében, mely szerint a szórakozóhelyek maximum éjfélig lehessenek nyitva, nem hoztak érdemi döntést. Abban állapodtak meg, hogy a kérdésről népszavazás fog majd dönteni.

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport szerkesztőségünk megkeresésére kifejtette, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntéssel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak.

A lakosság most nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez:

"Tisztelt Főpolgármester úr!

Belső Erzsébetváros lakóiként és az Élhető Erzsébetváros csoport tagjainak képviseletében kétségbeesésünkben, a választott képviselőink által magunkra hagyva fordulunk Önhöz. Mélységesen csalódtunk a helyi önkormányzatban, belefáradtunk annak évek óta tartó tehetetlenségébe.

Becsapva, egy élhető környezet lehetőségétől megfosztva egyik utolsó reményünkként fordulunk a főpolgármesterhez és kérjük Önt foglalkozzon a problémánkkal, amit a lakókörnyezetünkbe betelepített abnormális mennyiségű kocsma (400-500 db 0,5 km2 területen), illetve a többezres közönséget befogadó szórakozóhelyek által az utcára termelt kosz, ürülék, szemét, garázdaság, a lakótereinkbe betörő zaj hoz létre.

Önnek sem ismeretlen a helyzet, amelytől szenvedünk. Azon kívül, hogy bizonyára ismeri a konkrét szituációt, szembesült már ezzel a jelenséggel a Sziget Fesztivál kapcsán. Nálunk az év 365 napján van fesztivál. Belső-Erzsébetvárosban a társasházakban, a házak között, az utcáinkon, az ablakaink alatt zajlik az, ami az óbudai, újpesti lakókat több száz méterről az őrületbe kergette.

Óbudán a tűrhetetlen zaj, a konfliktusok, némi szemét jutott el a lakosságig egy hét alatt. Mi a szemét, a kosz, az ürülék "tetején" vagyunk kénytelenek élni, napi konfliktusok között, pokoli zajban, elviselni a részeg garázdák járműveinken, ingatlanjainkban okozott rongálásait, gyakorlatilag egész évben.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön, aki megélte és a mi önkormányzatunkkal ellentétben sikeresen kezelte anno a hasonló lakossági problémákat a Szigettel kapcsolatban bizonyára megérti helyzetünket, együtt tud érezni velünk. Kérjük, segítsen! Nem értjük hogyan lehetett Budapest bulinegyedét egy lakókerületbe telepíteni. Hogyan gondolták ilyen mennyiségben, ekkora vendégkörrel működtetni? Hol maradt a lakosság emberszámba vétele ennek a helyzetnek a kialakításakor? Azt tudjuk, hogy ezt mi nem bírjuk már tovább, ez elviselhetetlen, de nem hagyjuk magunkat elüldözni sem.

A VII. kerületi önkormányzat a lakosság megkérdezése nélkül rendeletbe iktatott (9/2013) egy csak Belső Erzsébetvárosra vonatkozó, ezáltal a kerületen belül jogegyenlőtlenséget előidéző, minket egy lakóövezetben megillető alkotmányos pihenéshez való jogunkban sértő nyitvatartási szabályozást.

Célunk a 9/2013-as önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletének hatályon kívül helyezése, a 24 órai egységes zárás visszaállítása. Sajnos eddig az önkormányzat süket volt a kérésünket illetően, időhúzás zajlik, ennek legújabb fejleménye egy jogilag és morálisan erősen kétséges népszavazás kiírása, melyben a teljes kerület szavazhatna arról, hogy a kerület egyharmadának sérüljenek-e az alkotmányos jogai.

Nagyon fontos, hogy mi nem a bulinegyed, mint jelenség ellen vagyunk. Megértjük az idők szavát, tudjuk, hogy egy, a turizmus területén is rendkívül dinamikusan fejlődő világvárosban szükség van ilyesmire. De az tarthatatlan állapot, hogy ez a terület városunk történelmi központjában, a város szövetén lassan gyógyíthatatlan sebet ejtve létezzen.

Ne felejtsük el, hogy a 7. kerületi bulinegyed létrejötte nem egy organikus, természetes folyamat volt. Ehhez rengeteg kerületvezetési döntés kellett, Belső-Erzsébetváros és a bulinegyed tehát nem elválaszthatatlan fogalmak. Kérjük ezért Főpolgármester urat, hogy központi szinten kezdeményezzen szakmai és társadalmi vitát arról, hogy Budapest mely kihasználatlan területén lehetne kijelölni egy új, valódi bulinegyedet.

Amely megfelelhet a szórakozni vágyók és a vállalkozók igényeinek is, de nem okoz visszafordíthatatlan károkat fővárosunk épített környezetében, nem teszi tönkre emberek ezreinek életét, üldözi el őket otthonaikból. Nem kényszerít gyerekeket arra, hogy miután nem tudtak aludni az éjszakai zajtól, hányáson és üvegszilánkokon keresztül kelljen óvodába vagy iskolába menniük.

Mi bízunk Önben, ahogy bíztak az óbudaiak is. Budapest lakói vagyunk, kérjük, segítsen!"

Tisztelettel:
Belső Erzsébetváros lakói képviseletében az Élhető Erzsébetváros civil csoport


Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.