A szemét és kosz tetején kell élnünk

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, a Bulinegyedben uralkodó elviselhetetlen helyzet miatt. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt.

A testületi ülésen több döntés is született, de a civilek legfőbb követelésének ügyében, mely szerint a szórakozóhelyek maximum éjfélig lehessenek nyitva, nem hoztak érdemi döntést. Abban állapodtak meg, hogy a kérdésről népszavazás fog majd dönteni.

Az Élhető Erzsébetváros civil csoport szerkesztőségünk megkeresésére kifejtette, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntéssel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak.

A lakosság most nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez:

"Tisztelt Főpolgármester úr!

Belső Erzsébetváros lakóiként és az Élhető Erzsébetváros csoport tagjainak képviseletében kétségbeesésünkben, a választott képviselőink által magunkra hagyva fordulunk Önhöz. Mélységesen csalódtunk a helyi önkormányzatban, belefáradtunk annak évek óta tartó tehetetlenségébe.

Becsapva, egy élhető környezet lehetőségétől megfosztva egyik utolsó reményünkként fordulunk a főpolgármesterhez és kérjük Önt foglalkozzon a problémánkkal, amit a lakókörnyezetünkbe betelepített abnormális mennyiségű kocsma (400-500 db 0,5 km2 területen), illetve a többezres közönséget befogadó szórakozóhelyek által az utcára termelt kosz, ürülék, szemét, garázdaság, a lakótereinkbe betörő zaj hoz létre.

Önnek sem ismeretlen a helyzet, amelytől szenvedünk. Azon kívül, hogy bizonyára ismeri a konkrét szituációt, szembesült már ezzel a jelenséggel a Sziget Fesztivál kapcsán. Nálunk az év 365 napján van fesztivál. Belső-Erzsébetvárosban a társasházakban, a házak között, az utcáinkon, az ablakaink alatt zajlik az, ami az óbudai, újpesti lakókat több száz méterről az őrületbe kergette.

Óbudán a tűrhetetlen zaj, a konfliktusok, némi szemét jutott el a lakosságig egy hét alatt. Mi a szemét, a kosz, az ürülék "tetején" vagyunk kénytelenek élni, napi konfliktusok között, pokoli zajban, elviselni a részeg garázdák járműveinken, ingatlanjainkban okozott rongálásait, gyakorlatilag egész évben.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön, aki megélte és a mi önkormányzatunkkal ellentétben sikeresen kezelte anno a hasonló lakossági problémákat a Szigettel kapcsolatban bizonyára megérti helyzetünket, együtt tud érezni velünk. Kérjük, segítsen! Nem értjük hogyan lehetett Budapest bulinegyedét egy lakókerületbe telepíteni. Hogyan gondolták ilyen mennyiségben, ekkora vendégkörrel működtetni? Hol maradt a lakosság emberszámba vétele ennek a helyzetnek a kialakításakor? Azt tudjuk, hogy ezt mi nem bírjuk már tovább, ez elviselhetetlen, de nem hagyjuk magunkat elüldözni sem.

A VII. kerületi önkormányzat a lakosság megkérdezése nélkül rendeletbe iktatott (9/2013) egy csak Belső Erzsébetvárosra vonatkozó, ezáltal a kerületen belül jogegyenlőtlenséget előidéző, minket egy lakóövezetben megillető alkotmányos pihenéshez való jogunkban sértő nyitvatartási szabályozást.

Célunk a 9/2013-as önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletének hatályon kívül helyezése, a 24 órai egységes zárás visszaállítása. Sajnos eddig az önkormányzat süket volt a kérésünket illetően, időhúzás zajlik, ennek legújabb fejleménye egy jogilag és morálisan erősen kétséges népszavazás kiírása, melyben a teljes kerület szavazhatna arról, hogy a kerület egyharmadának sérüljenek-e az alkotmányos jogai.

Nagyon fontos, hogy mi nem a bulinegyed, mint jelenség ellen vagyunk. Megértjük az idők szavát, tudjuk, hogy egy, a turizmus területén is rendkívül dinamikusan fejlődő világvárosban szükség van ilyesmire. De az tarthatatlan állapot, hogy ez a terület városunk történelmi központjában, a város szövetén lassan gyógyíthatatlan sebet ejtve létezzen.

Ne felejtsük el, hogy a 7. kerületi bulinegyed létrejötte nem egy organikus, természetes folyamat volt. Ehhez rengeteg kerületvezetési döntés kellett, Belső-Erzsébetváros és a bulinegyed tehát nem elválaszthatatlan fogalmak. Kérjük ezért Főpolgármester urat, hogy központi szinten kezdeményezzen szakmai és társadalmi vitát arról, hogy Budapest mely kihasználatlan területén lehetne kijelölni egy új, valódi bulinegyedet.

Amely megfelelhet a szórakozni vágyók és a vállalkozók igényeinek is, de nem okoz visszafordíthatatlan károkat fővárosunk épített környezetében, nem teszi tönkre emberek ezreinek életét, üldözi el őket otthonaikból. Nem kényszerít gyerekeket arra, hogy miután nem tudtak aludni az éjszakai zajtól, hányáson és üvegszilánkokon keresztül kelljen óvodába vagy iskolába menniük.

Mi bízunk Önben, ahogy bíztak az óbudaiak is. Budapest lakói vagyunk, kérjük, segítsen!"

Tisztelettel:
Belső Erzsébetváros lakói képviseletében az Élhető Erzsébetváros civil csoport


Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.