Az ágazat, amelyet még az ág is húz

A Balaton északi partján, most, főszezon idején, akár egy éjszakára is foglalható szállodai szoba. Ami azért erősen meglepő, mert ilyentájt rendszerint ügyelnek arra a szálláshelytulajdonosok, üzemeltetők, hogy a nyereségesnek éppen nem nevezhető egy éjszaka időtartamra ne lehessen náluk szobát foglalni. Most azonban a kényszer nagy úr - ezért sutba dobták ezt az íratlan szabályt. És az az igazság, ez szinte csak a legapróbb gond a tó északi partján, annak is a fővárosaként emlegetett Balatonfüreden járva, látva az ott tapasztaltakat. Közismert, hogy a turizmus, ezen belül is a szállodaipar az egyik legsérülékenyebb terület, amelyet a különböző válsághelyzetek negatívan érinthetnek. Abból pedig most van elég.

Az idei nyár eddigi tapasztalatairól, a további időszak lehetőségeit latolgatva, a nyarat felváltó őszi hónapokról, és a tó korántsem leglátogatottabb időszakát, az utána következő telet is prognosztizálva beszélgetünk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Balatoni Régiójának vezetőjével, Forsthoffer Ágnessel, aki tulajdonosa, egyben igazgatója is a balatonfüredi négycsillagos Hotel Margarétának.

 

Kékszalag, Jazzpiknik, NTAK-adatok. Nálunk ilyentájt na jó, nem teltház, de a 70-80 százalékos töltöttség minden évben garantált, most jó, ha hétközben félházzal üzemelünk, de a hétvégi Kékszalag tókerülő verseny nyilván az egész városban megdobja a forgalmat. A megnövekedett költségek miatt mi csak 10-15 százalékot emeltünk az árainkon a tavalyihoz képest, azonban úgy látom, még ezt sem bírja el a piac. Az NTAK adatai alapján – amelyekről azt gondoljuk, hogy megbízhatóak - Balatonfüred négycsillagos házai esetén a múlt héten átlagosan 30 százalékos, ezen a héten 40 százalékos a töltöttség, most, a főszezon elején. Az északi parton a Kékszalag vitorlásversenyen kívül még egy program szokott sok látogatót vonzani - ez a Paloznaki Jazzpiknik. Szerencsére mi is azt látjuk, a zenei rendezvény napjaira megtelnek majd a környék szálláshelyei, beleértve a miénk is.

Utazási irodák, négy évszak, új szállodák.  Már év elején, január-februárban látni lehetett, azok az utazási irodák, amelyek külföldi úti célokat kínálnak megfizethető áron, jó évnek néznek elébe, rengeteg volt az előfoglalás. Ezek a rekordfoglalási számok idén az esetünkben nem jellemzőek. A pandémia után fokozott érdeklődéssel találkoztunk, ami nem biztos, hogy hosszú távon az elvárható realitás. Most elégedett lennék azzal, ha a kereslet intenzitása elérné a 2018-19-es átlagot. Ehhez nagy szükségünk van a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) segítségére – a Balaton brand tudatos építése külföldön, a nemzetközi forgalomélénkítő kampányok most úgy kellenek majd, mint egy falat kenyér. Ami nem csak a főszezonban, hanem mind a négy évszakban generál vendéget a balatoni szálláshelyekre – mind belföld, mind külföld tekintetében. Látjuk azt is, hogy térségünkben a szálláskapacitás növekszik. Nagy kérdés, hogy vajon egész évben elbír-e a tó környéke ennyi, már üzemelő, vagy épülőben lévő szálláshelyet? Lesznek-e ennek a folyamatnak vesztesei, kényszerülnek-e egyes szállodák időszakos vagy teljes bezárásra? A főszezonon kívüli időszakokban is elfogadható átlagos kihasználtság elérése szerintem brandépítést, termékfejlesztést és jelentős marketing támogatást igényel. Az MTÜ rendelkezésére álló NTAK adatok bizonyára jó támpontot szolgáltatnak ehhez.

Beszállítók, SZÉP-kártya, TDM-szervezetek. Az ma már nem hír, hogy nekünk, szállodásoknak mennyire megugrottak a költségeink. A beszállítóink az euró árfolyamára, az üzemanyagárakra, az inflációra hivatkozva, legutóbb pedig a kiterjesztett gyártói felelősség díj bevezetése miatt mind-mind árat emeltek. Az augusztustól életbe lépő SZÉP-kártya rendelet módosítás miatt pedig a tervezett bevételek elmaradására is fel kell készülnünk, hiszen a kártyákon lévő összegeket sokan várhatóan hideg élelemre fogják fordítani. Mert az az igazság, lehet és kell is a Balatont külföldön promotálni – de mi, itteni szállodások, alapvetően a belföldi piacból építkezünk. Ennek alappillére a SZÉP- kártya. Ha ezt kihúzzák alólunk – nagy bajban lennénk. Az alulról építkező TDM szervezetekben sem látok sajnos akkora erőt, hogy sikereinket rájuk alapozhatnánk. A ország- ill. régiós marketing véleményem szerint csak központi irányítással hatékony. Forrása az a TUHO lehet (turizmusfejlesztési hozzájárulás), amelyet a Covid ideje alatt nem kellett fizetnünk, most azonban már igen, és amelyet hangsúlyosan arra kellene fordítani, amire létrejött: a hazai turizmus élénkítésére, fejlesztésére, a leghatásosabb eszközök, módszerek segítségével. Az eredményes központi marketing tevékenység jelentheti az egyik kiutat a mostani helyzetből. 

 

Forrás: Turizmus Online


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.