Az idei március nem íródik be a hazai turizmus sikerkönyvébe

A koronavírus hatása a szállodai mutatószámok alakulására 2020. márciusában, az NTAK legfrissebb adatai alapján.

Az elmúlt években a turisták száma - hazai és világviszonylatban is - fokozatosan növekedett. Az UNWTO (Turisztikai Világszervezet) szerint a koronavírus miatt, öt-hét év növekedése válhat semmivé. 2019-ben az ágazat Magyarországon csúcsot döntött, az adatok szerint 2019-ben 16,3 millió vendég összesen 41,7 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, áll az MTÜ honlapján.

Csúcsév lehetett volna, de nem lesz az

Azonban a koronavírus okozta negatív hatások már márciusban jól láthatóak voltak a turisztikai mutatókban. Az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatai alapján a hónap első szombatjáig – ugyan kisebb hullámzással –, de összességében még növekedett a vendégszám a hazai szállodákban, ám a következő hét végére, azaz „szombat 14-re” már az egy héttel korábbinak közel felére csökkent (31.184 fő).

A külföldi és belföldi vendégek arányában is jól látható változás következett be. Március 12-e után a belföldi-külföldi vendégarány az átlagos kb. 50-50 százalékról 60-40 százalékra változott, a külföldi vendégérkezések csökkenése miatt. Március 15-től kezdve a napi vendégszám drasztikus visszaesése tapasztalható, és a hónap végére elérte a mélypontot.

És mi lesz a főszezonnal?

A turisztikai főszezonra történt foglalásokat vizsgálva az látszik, hogy a magyarországi szállodákban március 14-e óta abszolút értékben 2 713-mal (+11,4%) nőtt a TOP 10 külföldi országokból beérkezett foglalások száma.

A TOP10 küldőpiacunk közül a nyári szezonra Németországból érkezett a legtöbb foglalás, 1 236 db, amelyek ötöde egy nap alatt, március 30-31. között futott be, és szinte teljes mértékben a vidéki szállodákban realizálódott, ez március 25-éhez képest 34,6 százalékos növekedés. Németországot az Egyesült Királyság követi a sorban (581 db) , míg a harmadik helyen Ausztria (464 db) szerepel.

A belföldi foglalások száma 5 305-tel nőtt, ami 49,1 százalékkal több a március 14-i értékhez képest.

Mi az a hüvelykujj-szabály?

Az ún. hüvelykujj-szabály szerint 2 százalék alatti globális növekedés esetén (Hall, 2010) következhet be nagyobb krízis az ágazatban. Az ennél lassabb vagy esetleg negatív növekedés nagyobbrészt eddig csak a gazdasági és pénzügyi válságokhoz kapcsolódott, és némi késleltetéssel jelentkezett.

A turizmusban az elmúlt évtizedek legjelentősebb visszaesését a legutóbbi gazdasági világválság indukálta, amikor 2009-ben 4 százalékot csökkent az előbb említett mutató, de az iparág 1991-ben és az 1980-as évek elején is megérezte a recessziót. Válságok idején kevesebb külföldi utat foglalnak az emberek a megnövekedett bizonytalanság miatt.

Idei hazai prognózis: staycation

Ilyen esetekben arra lehet számítani, hogy a belföldi turizmus súlya a külföldiéhez képest megnő („staycation”). (Papatheodorou és szerzőtársai, 2010). Az UNWTO legfrissebb jelentésében azt prognosztizálja, hogy globálisan a nemzetközi turizmus bevételei 300-450 milliárd dollárral csökkennek 2020-ban a koronavírus miatt. A szervezet ehhez a megállapításhoz azonban azt is hozzáfűzi, hogy a hatásokat ajánlatos óvatosan kezelni, hiszen a jelenlegi helyzet rendkívül bizonytalan.

A hazai turisztikai ágazat akkor állhat talpra a járvány lecsengése után, ha az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások nem mennek tönkre és a munkahelyek nem szűnnek meg, ezt segítik a kormány intézkedései. A közelmúltban rendkívüli gazdasági intézkedések egész sorát jelentették be, melyek zöme a munkahelyek megtartását célozta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a járványt követően nagyléptekű marketingaktivitásokat tervez, az első hónapokban a belföldi kereslet helyreállításának érdekében.

Forrás: MTÜ


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.