Az OTP és az MKB SZÉP kártya is tarolt 2014-ben

Több tízmilliárd forint áramlott a gazdaságba a SZÉP kártyákról 2014-ben. Rekordévet zárt az OTP SZÉP kártya, száznegyvenezer felett az MKB Széchenyi Pihenőkártyák száma.

Minden eddiginél élménydúsabb volt a SZÉP kártya 2014-es éve, soha ennyi szolgáltatást nem vett még igénybe az OTP SZÉP több mint 800.000 kártyatulajdonosa. A munkavállalók is előszeretettel választják és használják ezt a béren kívüli juttatási formát – a felmérések szerint nem utolsó sorban egyszerű kezelhetősége miatt.

Egy év alatt több mint 12 százalékkal emelkedett az OTP SZÉP kártya birtokosok száma, decemberben már több mint 800 ezren használták a legnépszerűbb hazai elektronikus cafeteria juttatást.

„Az OTP SZÉP kártya a magyar családok pihenésének fontos eszközévé vált, és 2011-es indulása óta minden évben több tízmilliárd forint jutott vissza használatával a magyar gazdaságba a szálláshelyekre és a vendéglátóiparba – mondta el Gál Tamás, az OTP Bank cafeteria szolgáltatási vezetője. Jelentős sikernek tartjuk, hogy 2014-ben is megtartottuk a 75 százalékos piaci részesedésünket. A jövőt illetően szintén bizakodó vagyok, hiszen az elfogadott adójogszabályok alapján az OTP SZÉP kártyás feltöltések továbbra is kedvező adózás mellett adhatók a munkavállalók számára” – értékelte a 2014-es évet Gál Tamás.

A legnépszerűbb alszámla a feltöltések és a felhasználások tekintetében is a Vendéglátás maradt, a Szálláshely alszámla a második, végül a Szabadidő alszámla zárja a sort.

Száznegyvenezer felett az MKB SZÉP kártyák száma

Az MKB SZÉP kártyákra a munkáltatók a 31 milliárd forintot meghaladó összeget utaltak a 2011-es indulás óta, ebből összességében már több mint 26,6 milliárd jutott vissza a gazdaságba. Csak az idén már közel 10,4 milliárdot használtak fel a kártyabirtokosok – közölte Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók szimpátiáját a kedvezményes adózás mellett (35,7%) az egyszerű ügyvitel, valamint a nagyfokú rugalmasság is erősíti. Mivel a SZÉP kártyára nem rendszeresen és visszamenőlegesen is adható juttatás, ennek ütemezése a bevételekhez igazítható, mi több: a cégek akár az év utolsó napjaiban, egyszerre is átutalhatják dolgozóinak a támogatást, akár a maximálisan adható 450 ezer forintot. Mindennek nincs többletköltsége, a juttatásból sincs levonás, a dolgozó pedig ingyenesen kapja és használhatja a SZÉP kártyát.

Lehoczky László szerint 2014-ben már jól megmutatkozik, hogy az MKB SZÉP kártya birtokosai tudatosan, szabadidős szokásaiknak, illetve a pihenést szolgáló terveiknek megfelelően választják ki, hogy a három alszámla közül melyikre kérik az elkölthető pénzüket. Tisztában vannak azzal, hogy hogy az alszámlák között nincs mód utólagos átcsoportosításra, a mérlegeléskor pedig figyelembe veszik, hogy a szálláshelyeken, illetve a gyógy- és strandfürdő szolgáltatásokért mindhárom alszámláról fizethetnek.

A felhasználásban – az előző évekhez hasonlóan – változatlanul a vendéglátás viszi a prímet 65%-kal, megelőzve a 21%-ban választott szálláshelyet, valamint a 14%-ot elérő szabadidő alszámlát. A felhasználás hónapok közötti megoszlása – s ez is a SZÉP kártya általános elterjedtségét, széleskörű felhasználhatóságát bizonyítja – egyenletesebb lett. Elsősorban az év első hónapjaiban bővült a használat, májusban különösen, ez utóbbi a lejáró összegek felhasználásával is összefüggésben lehet, de a decemberi felhasználás aránya is magas.

Az MKB SZÉP kártyák adatai szerint a felhasználás területi megoszlása is jól követi az évszakokat, a pihenési szokásokat. 2014-ben például januárban a Budapest-Közép-Dunavidéki Régió súlya a felhasználásban közel 50% volt, ez az üdülési szezon csúcsára 25%-ra esett vissza, viszont novemberben már ismét 47%-os volt. Ezzel párhuzamosan a Balatoni régió súlya a januári 6-ról 25%-ra emelkedett augusztusban és novemberben ismét 6%-ra csökkent.

Hosszabb távon a SZÉP kártya felhasználási statisztikája vélhetően szorosan követni fogja a családok napi életét jelentősen befolyásoló olyan adottságokat is, mint az iskolaszünet, a hosszú hétvégék időzítése. Ilyenkor egyértelműen kimutatható a SZÉP Kártya-felhasználás megugrása, ezért ezeket majd figyelembe kell venni a havi statisztikai adatok összehasonlításában.

Lehoczky László az év végére a SZÉP Kártyára utalt összegek és a költések tekintetében egyaránt a 2013-as számok meghaladását, új rekordok elérését prognosztizálja. A jogszabályok változásának hatására, vélhetően még többen veszik majd igénybe a béren kívüli juttatást 2015-ben SZÉP Kártya formájában, amely a 450 ezer forintos értékhatárig változatlanul kedvezményes, 35,7%-os adózással adható.


Holttestet találtak a Balatonban

Holttestet találtak a Balatonban 

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.