A nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet a magyar turizmus

A nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet a magyar turizmus  

Arra számítanak, hogy a két ország közti idegenforgalom lendülete nem csökken, így idén további emelkedés várható.
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Melegedő őszök: rossz a bolygónak, de jó a turizmusnak

Melegedő őszök: rossz a bolygónak, de jó a turizmusnak 

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre - írta keddi cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.
Mit jeleznek a féléves NTAK-adatok? És mire számítsunk főszezon idején?

Mit jeleznek a féléves NTAK-adatok? És mire számítsunk főszezon idején? 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy szerdai háttérbeszélgetésen mutatta be, milyen eredménnyel zárta az idei első félévet hazánk turizmusa. Valamint a júniusi foglalások, a nyár többi részére vonatkozó előfoglalások alapján milyen számokat, eredményeket várnak a nyár hátralévő részére.  
A 2019-es szint a cél idén a belföldi turizmusban

A 2019-es szint a cél idén a belföldi turizmusban 

Eredményes, a tavalyinál sokkal jobb évet zárt a magyar turizmus - mondta hétfőn közzétett podcastjában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
Minden idők legjobb nyara a belföldi turizmusban

Minden idők legjobb nyara a belföldi turizmusban 

A belföldi turizmus idén nyáron újabb rekordokat döntött, soha ennyi honfitársunk nem nyaralt még a három nyári hónapban vidéken - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség pénteki sajtótájékoztatóján.
MTÜ: magasak az idei költési adatok a Balatonnál

MTÜ: magasak az idei költési adatok a Balatonnál 

A belföldi turizmus helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra, mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában.  
MTÜ-vezér: július 24. az idei nyár eddigi csúcsnapja

MTÜ-vezér: július 24. az idei nyár eddigi csúcsnapja 

Guller Zoltán szerint ez volt a legforgalmasabb nap a hazai turizmusban. Meg is indokolta, ezen mit ért.

Belföldi kampányt indított az MTÜ 

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.
Kína belföldi turizmusa dübörgött az őszi ünnepek alatt

Kína belföldi turizmusa dübörgött az őszi ünnepek alatt 

Kínában fellendült a belföldi turizmus  a nemzeti ünnep és az őszközép ünnep miatti nyolc napos munkaszünet alatt.

MTÜ - felmérés: Balaton, ismeretlen táj, gyakori lemondások 

Nő az utazási kedv, ami abból is látszik, hogy tízből négy magyar nem fél, hanem útra kel. A nyaralások esetében a Balaton a legnépszerűbb belföldi úti cél, derült ki a Lounge Group eheti elemzéséből

Ingyenes webinár: hogyan hódítsunk belföldi vendéget? 

Mások mellett Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és Bogár Zoltán, a Danubius Zrt. Központi üzletfejlesztési igazgatója is tanácsaival segíti a turizmus és a szállodaipar hazai szereplőit.

Megmenekülhet az idei szezon belföldön 

Május harmadik hetére elérték a 2019-es bejövő foglalási számok 90 százalékát a foglalási portálnál. Erős nyarat és újjáalakuló, fenntartható turizmust prognosztizálnak.

Kínában robbant a belföldi turizmus bomba 

Tumultus Kínában: újraindult a belföldi turizmus.

Balatoni strandfejlesztések, belföldi vendégkört várnak  

MTÜ-információ: több mint hatvan strand újul meg idén a Balatonnál, belföldi vendégkört várnak.

Megindult Kínában a belföldi turizmus 

Enyhe javulást hozott a járvány miatt jelentősen meggyengült belföldi turizmusban a kínai halottak napja miatti hosszú hétvége Kínában - írja internetes oldalán egy keddi cikkben a China Daily kínai pártlap.

Nyolc méter magasan lombkoronasétány épül Nagykörűben 

Lombkoronasétány épül nyolc méter magasan a nagykörűi Tisza-parton.

Elkezdődött a mohácsi busójárás 

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át minden eddiginél több, 1750 maskarás űzi a telet a Duna-parti városban.

Több mint 8 százalékkal bővült a turizmus belföldön 

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben a Szallas.hu elemzése alapján. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.  

10 százalékkal bővült idén a belföldi turizmus 

Mintegy 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus forgalma 2018-ban. Az 1-2 éjszakás foglalás volt továbbra is a sláger, utazásaink alkalmával jellemzően apartmanban, vendégházban vagy panzióban hajtottuk álomra a fejünket a Szallas.hu statisztikái szerint. Átlagosan 46 830 forintot fizettünk alkalmanként. Budapesten kívül Siófok, Eger és Hajdúszoboszló a legkeresettebb úti célok.

Kétszámjegyű bővülés belföldön 

Az 1-2 éjszakás üdülés volt a legnépszerűbb a harmadik negyedévben, a foglalások több mint fele ilyen rövid időtartamra szólt – derül ki a Szallas.hu friss elemzéséből. Átlagosan 57 211 forintot költöttünk szálláshelyre. Belföldi úti célok közül Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest tündököltek, míg a külföldiek közül Zakopane, Vir és Crikvenica vitték a prímet. A szállásfoglaló portál becslése szerint a turizmus 12,5 százalékkal bővült.

Top 10 élmény, belföldi és külföldi település 

Újabb bevételi rekordot könyvelhetett el a belföldi turizmus az első negyedévben, a Szallas.hu elemzése alapján a növekedés 12,5 százalék volt. A hosszú hétvégékkel megtűzdelt időszakban Budapest, Eger és Hajdúszoboszló fogadta a legtöbb vendéget, az átlagos költés 35 382 forint volt, attrakciók tekintetében pedig az egri vár bizonyult a legerősebb turistamágnesnek.

4,2 milliárd forint veszhet el a SZÉP-kártyákon 

Már csak két hónapjuk maradt arra a kártyatulajdonosoknak, hogy elköltsék a SZÉP-kártyájukra 2015-ben feltöltött összeget. 

Önnek hogy tetszik az MTÜ új plakátkampánya? 

Bizonyára sokaknak feltűnt már az országban járva-kelve, hogy új plakátokkal népszerűsíti a belföldi turizmust a Magyar Turisztikai Ügynökség. Utánajártunk a kampány hátterének.

Rózsákkal csalogatnák a turistákat a Nógrád megyei településre 

A turizmus folyamatos fejlesztésében látják a jelent és a jövőt is Béren – mondta a Turizmus Online-nak Maczó László polgármester. Ezért arra törekszenek, hogy minél több olyan látogatót fogadhassanak, akik kedvelik a nyugalmat és pihenni akarnak a dél-nógrádi faluban.

Nyárra koncentrálódik a legtöbb SZÉP-kártyás költés 

Idén július végéig több mint 10 százalékos növekedést mutat a SZÉP-kártya-költések összege az előző év azonos időszakához képest, a kártyakibocsátók adatai szerint a nagyobb összegeket a nyári szezonban költik el a kártyabirtokosok, a legnépszerűbb a vendéglátás alszámla - derült ki a kártyakibocsátók csütörtöki tájékoztatásából.

Megdobta a vendégéjszakák számát a belföldi turizmus 

A belföldi turizmus erősödésének köszönhetően országosan 5,6 százalékkal emelkedett a szállodai vendégéjszakák száma az év első felében - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Idén megtelnek Németország strandjai és szállodái 

Számos németországi tengerparti üdülőhelyen már alig akad szabad hotelszoba, és a strandokra is ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. A megnövekedett kereslet annak köszönhető, hogy – mint ahogy jelenleg több más ország, például Nagy-Britannia vagy akár Magyarország esetében is – a németek jelentős része is úgy döntött, hogy saját hazájában tölti szabadságát.

Egyre szívesebben utazunk belföldön 

Újabb közel 10 százalékos bővüléssel zárta az elmúlt negyedévet a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyák pedig 12 százalékkal gyakrabban kerültek elő a tavalyi év hasonló időszakához képest – derült ki a Szallas.hu statisztikáiból. Az átlagos foglalási érték 40 százalékkal nőtt az elmúlt 3 hónapban, a nyári időszakban a legtöbbet egy éjszakáért Siófokon, Hajdúszoboszlón és Balatonfüreden kérik majd el a vendégektől.

Felfedezik Budapestet a magyarok 

A KSH által közölt legfrissebb kereskedelmi szálláshelyadatok alapján Budapesten 2016 februárjában 221.645 vendég 491.014 vendégéjszakát töltött el, ami 5,9%, illetve 6,8%-os növekedést jelent 2015. februárhoz képest. A külföldi vendégek száma 5,5%-kal, a belföldi vendégek száma 7,3%-kal nőtt az előző évi időszakhoz képest, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a külföldi vendégek esetében 5,8%-kal, míg a belföldi vendégek esetében 12,7%-kal nőtt.

Belföldi úti célok toplistája: nagyot ugrott előre Gyula  

Újabb rekordévet vetít előre a Szallas.hu első negyedévre vonatkozó elemzése, miszerint a tavalyinál is nagyobb mértékben – mintegy 11,7%-kal – bővült a belföldi turizmus. Ebben fontos szerepe volt a három hosszú hétvégének, melyeken a wellness-szállodák kerültek főszerepbe. Tavalyhoz képest a SZÉP-kártya-költés is jelentősen emelkedett, míg a hazai úti célok közül Budapest, Eger és Gyula lépett a dobogóra.  

Hajdúszoboszló és Debrecen húzza Hajdú-Bihar megyét 

Hajdú-Bihar megyében tavaly megélénkült a belföldi turizmus, a kereskedelmi szálláshelyeken több mint 456 ezer vendéget fogadtak, akik összesen 1,33 millió vendégéjszakát töltöttek el, a települési adatokat tekintve Hajdúszoboszló adja az összes megyei vendégforgalom 64 százalékát, Debrecen pedig csaknem 30 százalékát.

Az Utazás kiállításon debütált a belföldi Budapest-kártya 

Budapest vendégül látja Magyarországot - ez a mottója idén a fővárosnak, amivel azt üzeni: a főváros fókuszában 2016-ban a belföldi turizmus erősítése áll. Ennek érdekében jelent meg a belföldi Budapest-kártya, amely az Utazás kiállítás első napjától, azaz március 3-ától érvényes.

Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló maradt a sláger 2015-ben 

A Szallas.hu foglalási adatai alapján az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, amihez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is az oldalon. A weboldal elemzése szerint tavaly még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat keresték a magyarok, a három legnépszerűbb település sorrendben Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt. A 2016-os előfoglalási adatokból pedig már most látható, hogy a foci-EB és a terrorveszély némileg átalakítja nyaralási szokásainkat.

Mi kell a magyar vendégnek? 

A harmadik negyedévben mintegy 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Az elmúlt három hónap egyértelmű nyertese Somogy megye, mely a belföldi vendégek közel 16 százaléka számára biztosított szálláshelyet. A jelenleg is zajló Év Szállása verseny elemzéséből az is kiderült, hogy a vendégek elégedettségének három alappillére a vendéglátó kedvessége, a foglalás során megadott leírásoknak megfelelő szolgáltatások és a tisztaság.

90 százalék feletti kihasználtság a hazai szállodákban 

Megteltek a szállodák az ország fontos turisztikai központjaiban, minden vendéglátó egység 90 százalék fölötti kihasználtsággal üzemel a hosszú hétvégén - derült ki az M1 aktuális csatorna szombati körkapcsolásából.

Minden 4. szállásfoglalás mobilról érkezik 

Kiugróan jó negyedévet tudhat maga mögött a belföldi turizmus, s úgy tűnik, hogy a nyári szezon sem okoz majd csalódást – a Szallas.hu adatai szerint már most akadnak a 100%-os foglaltságot közelítő időszakok. A magyarok körében az elkövetkezendő hónapokban Siófok lesz a leggyakoribb választás, a szállásfoglalást pedig már minden 4. esetben mobileszközről intézik.

A budapesti szálláskapacitás turistahajókkal is bővíthető 

Bíztatóak a turizmus eredményei, az ágazat évek óta dinamikusan bővül - kommentálta a legfrissebb adatokat Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hosszabb időre utazik és többet költ belföldön a magyar turista 

Kiugróan jó negyedévet tudhat maga mögött a belföldi turizmus, s úgy tűnik, hogy a nyári szezon sem okoz majd csalódást – a Szallas.hu adatai szerint már most akadnak a 100%-os foglaltságot közelítő időszakok. A magyarok körében az elkövetkezendő hónapokban Siófok lesz a leggyakoribb választás, a szállásfoglalást pedig már minden 4. esetben mobileszközről intézik.

Jót tesz a hőség a belföldi turizmusnak 

Az időjárás kedvez a belföldi turizmusnak - erről Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornának Tiszakécskéről szombaton.

Kiemelkedően jó évet zárt tavaly a turizmus 

Meglepő év végi szárnyalás jellemezte több küldőpiacunkat is, mely összességében kiugró vendégéjszakaszám növekedést eredményezett a 2014-es évben. Jelentős növekedést könyvelhetünk el az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok valamint a cseh és a lengyel piacon.

Az OTP és az MKB SZÉP kártya is tarolt 2014-ben 

Több tízmilliárd forint áramlott a gazdaságba a SZÉP kártyákról 2014-ben. Rekordévet zárt az OTP SZÉP kártya, száznegyvenezer felett az MKB Széchenyi Pihenőkártyák száma.

Október 23-án Egerbe megy a magyar 

Az augusztus második felében beköszöntő ősz sem tudta visszafogni a turizmus bővülését a harmadik negyedévben. A legtöbb vendég Siófokon töltötte az időt – jellemzően 2 éjszakát –, s átlagosan 40.710 forintot költött. Ősszel a termálfürdővel rendelkező városok kerülnek előtérbe, az október 23-i hosszú hétvégén például Eger számíthat a legnagyobb rohamra.

Továbbra is növekszik Miskolc vendégforgalma 

A KSH közleménye szerint Magyarországon 2014 májusában a külföldi vendégéjszakák száma 4,1%-kal csökkent, míg a belföldi vendégéjszakáké 14%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek – folyó áron számolt –bruttó árbevétele 8,0%-kal emelkedett. Az év első öt hónapjában a belföldivendég-forgalom nagyobb mértékben nőtt, mint a külföldi.

Újabb rekord a belföldi turizmusban 

Továbbra is lendületben van a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján 10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 hasonló időszakához képest. Nemcsak többször, de átlagosan többet is költöttünk, amiben a SZÉP-kártya felhasználása is kulcsszerepet játszott.

Horváth Viktória a belföldi turizmus motorjáról beszélt 

A SZÉP kártya a belföldi turizmus motorja - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Hajdúszoboszlón.

Márciusban megtört a pozitív trend 

Márciusban nem folytatódott a hazai turizmus másfél éve tartó hegymenete, 2,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégforgalma. Ebben jelentős szerepet játszott az is, hogy tavaly márciusra esett húsvét, az idén viszont az áprilisi vendégforgalomban éreztette pozitív hatását.

Ismét teltházasak a belföldi szállodák a hosszú hétvégén 

A húsvéti ünnep után ismét megteltek a belföldi szállodák a csütörtöktől-vasárnapig tartó hosszú hétvégére, a legtöbb hotelben már nincsen szabad hely - közölték az MTI tudósítóinak érdeklődésére a szállodák.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!