Budapest vezetéssel

A város, amely 2000 évnyi történelemről mesél, rengeteg felfedeznivalót kínál még saját lakosainak is – derült ki a BKIK és a BFTK által közösen szervezett túrán az Idegenvezetők Világnapján, amely a belvároson keresztül Óbudáig kalauzolt végig korokon és történeteken.

Az immár hagyományosan február végén megrendezett eseményen a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében Óbuda-Békásmegyer nevezetességeit látogattuk végig, miközben számos érdekességet megtudtunk a főváros további titkairól.

A Hungexpóról induló túra során kiderült például, hogy a rómaiak nem csupán Budán vetették meg lábukat, hanem a Kerepesi út mentén is számos erődöt építettek. És egykoron itt járt a gödöllői HÉV is, egészen a Keleti Pályaudvarig, amelynek vonalát aztán a 2-es metró vette át. Az Aréna Plaza előtt a hajdani Ügető bejárata mellett haladunk el, a pályaudvarnál lévő Park Szálló pedig kezdetben azoknak adott éjszakai menedéket, akik lemaradtak az akkor még igen ritkán közlekedő vonatokról. A Rákóczi-út nevét pedig arról kapta, hogy II. Rákóczi Ferenc hamvait ezen az úton vitték végig 1906-ban, a II. János Pál Pápa tér hajdanán a lóvásároknak, míg az Erzsébet tér a marhavásároknak adott otthont. A Nagykörút gondolata 1872-ben fogalmazódott meg, hogy Dunától Dunáig 4 kilométeres útvonalat biztosítson, és ezidőtájt kezdődött meg az Andrássy út fejlesztése is – miközben a párhuzamos, mostani Király utcán még villamos járt, egészen a húszas évekig.

Az egykoron négy szigetből álló Margit-sziget mellett elhaladva a Margit híd budai hídfőjénél a Przemysl emlékmű az I. világháború fontos csatájának helyszínére emlékeztet. A Kolosy téren pedig a Csodák Palotája és a közeli Puskás-szobor mellett érdemes kipróbálni az innen induló buszokat a budai barlangrendszerbe.

Szőlők, rómaiak, műemlék gyárak

A III. kerületbe dél felől érkezve az első római emlékmű az Amfiteátrum, amely egykoron a Római Birodalom 7. legnagyobb ilyen építményeként 12 ezer nézőt fogadott, és pódiuma vízzel feltöltve akár tengeri csaták „újrajátszását” is lehetővé tette.

A Szőlő utca neve a 19. században itt húzódó szőlővidékre utal, amelynek a filoxéravész vetett véget. Ám az utca Flórián tér felőli végén találjuk Magyarország legnagyobb lakóházát, a Faluháznak nevezett egybefüggő tömböt, amelyben nagyjából háromezren élnek. A téren pedig szintén számos érdekességet találunk – például a közlekedési balesetben elhunytak emlékművét, az alujáróban pedig római kori leleteket bemutató szabadtéri tárlatot. A Duna felé haladva feltűnik a Pestis Emlékmű, a Krúdy-negyed és Kós Károly paplakja, a Hotel Aquincum mellett Magyarország egyetlen klasszicista stílusú zsinagógája. A Goldberger gyár kékfestő üzeme ma textilipari gyűjteménynek ad helyet, kicsit messzebb a Selyemgombolyító immár rendezvényházként mesél arról, miként is készült itt egykoron az eperfa levelével etetett hernyók segítségével a nemes anyag.

A Szentlélek tér környéki panelházak jelenleg épp komoly külső átalakuláson mennek keresztül, és van, amelyik oldalán már hatalmas római figurák idézik meg a középkor előtti időket. A Fő tér pedig hosszas időzést is megérdemel, és érdemes a házfalak mögé belesve kutatni a múltat – ebben az itt működő Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont munkatársai szívesen segítenek szóban vagy különböző kiadványokkal. Az Esernyős azonban emellett hangulatos kávézónak és galériának is otthont ad, bejáratánál pedig Szindbád szobra fogad.

Aquincumban a rómaiak az i.sz. elsőtől a negyedik századig éltek, és a 20 ezer lakosú település korának számos vívmányát felvonultatta, a kövezett utcáktól kezdve a csatornázásig. (A mostani főváros első ismert lakói azonban a kelták voltak, akik a Gellért-hegyen építettek közösséget.) A rómaiak vízvezetékei ma is láthatóak a Szentendrei út mentén, a város első HÉV-vonalával párhuzamosan, alaposabb ismerkedésre pedig az Aquincumi Múzeum kiváló helyszín. És érdemes betervezni még a látogatásba az Óbudai Gázgyárat és környékét, például a hajdanán itt dolgozó munkások lakótelepét. 

 


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.