Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Negyedik alkalommal hirdették ki a köveskáli Káli Art Inn által szervezett szobrászati pályázat nyertesét és nyitották meg a szabadtéri Káli Art-Parkot, amelyben október végéig tekinthető meg ingyenesen a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbnak ítélt 15 pályamű.

 

A 2023-as pályázat egymillió forintos díjazással járó elismerését a Munkácsy Mihály-díjas Gaál Tamás szobrászművész érdemelte ki. A szakmai zsűriben, többek között, Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde művészettörténész és Tóth Pál Sándor gyűjteménykezelő foglaltak helyet. 

 

A minőségi vendéglátást, a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó Káli Art Inn butikhotel 2020-ban alakította ki óriási kertjében a Káli Art-Parkot, és írt ki először pályázatot szobrászművészek részére, melyen már az első évben több tucat jelentkező vett részt, és azóta ezek a számok többszörösükre emelkedtek.

A tulajdonosok szándéka, hogy a pályázat legalább tíz éven keresztüli megismétlésével folyamatos bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosítson kortárs szobrászművészek részére.

A pályaműveket elbíráló zsűriben a hazai kortárs kiemelkedő szakértői: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Tóth Pál Sándor art consultant és gyűjteménykezelő; Körei Sándor képzőművész, korábbi nyertes; Molnár Júlia a Káli Art Inn, Héjja Róbert pedig a Káli-medence Turisztikai Egyesület részéről vettek részt, és ítélték oda az egymillió forintos díjat a legjobb pályamű alkotójának Gaál Tamásnak.

KáliArtPark nyertes :Gaál Tamás szobrászművész
KáliArtPark nyertes :Gaál Tamás szobrászművész
Fotó: Káli Art Park

A következő művészek műtárgyai láthatók a Parkban: Domonkos Atilla, Éles Lóránt, Erős Ágost Koppány, Gaál Tamás, Kecso Kristof, Kozma Anita, Leitner Levente, Magyari Balázs, Mindák Gergely, Nagy Dániel, Palatinus Dóra, Parlag István, Plank Antal, Ruppert János, Vizsolyi János

 

Az október végéig nyitva tartó kiállítás nemcsak a művészek bemutatkozásának, az értő és nyitott közönség látogatásának lehetőségét teremti meg, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén olyan turisztikai attrakció is.

 

„A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások teret igényelnek, így kevés magánlakásba/házba juthatnak el. Ezért közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert. – összegezi Molnár Júlia, a Káli Art Inn tulajdonosa a Káli Art-Park kialakításának fontosságát. 

A zsűri
A zsűri
Fotó: Káli Art Park

A Káli-medence fő vonzereje a természet szépsége és az épített környezet harmóniája.

Azok számára álmodták meg a szoborparkot, akik a természet szépsége, a falusi hangulat, a kiváló gasztronómia mellett, nyitottak a csendes, elmélyülésre. A kiállított szobrok májustól októberig térítésmentesen, minden nap reggel 10 és 17 óra között tekinthetők meg.

A szobrok mellett elhelyezett QR kód segítségével érhető el a digitális kalauz, mely az olvasó számára magyarázattal szolgál, segítségével feltárul az alkotó szándéka, üzenete, a művek háttere. Ez idő alatt számos rendezvény keretében ismerkedhet a nagyközönség a kortárs szobrászattal. Tárlatvezetés, gyűjtői vizit, kortárs tánc-performansz, jóga elmélyülés, irodalmi séta, reggeli piknik, néhány a programok közül.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.