Elsőbbséget kap a turizmus a bükki palóc faluban

Az elmúlt három esztendőben jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma Heves megye legészakibb falujában Nagyvisnyón. A helyiek abban bíznak, hogy ez a folyamat idén is tovább folytatódik. A közel ezer lakosú település szép természeti környezetben, a Bükki Nemzeti Park területén, az Élmények Völgyében helyezkedik el.

A hangulatos völgyben található Nagyvisnyót különösen a bakancsos turisták kedvelik. Nagyobb számban főleg a kelet-magyarországi különböző helyein lakók ismerik, amit elsősorban a falu határában működő három ifjúsági tábornak köszönhet. Ezekben ugyanis rendszeresen sok fiatal fordul meg.

A református templomtól a kőbányáig

- Nálunk az utóbbi évtizedben jelentősen fejlődött a turizmus - mondta Csőgér Bálint polgármester. - Ugyanakkor sok még a tennivalónk annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyük a falunkat. Jelenleg az önkormányzat adóbevételek 20 százalékét adja az idegenforgalmi adó, amit szeretnénk tovább növelni.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Nagyvisnyó több látnivalót kínál az érdeklődőknek. Így a bronzkori maradványoktól a műemlék református templomon át, a Faluházig, illetve a XX. század elején épített és megmaradt házakig, a gémeskútig, és a háromhektáros horgásztóig mind a turizmust szolgálják. A helybeliek büszkék a nagy múltú református templomra, amelyben hazánk második legnagyobb felületű festett és eredeti állapotában fennmaradt mennyezetét találjuk. Emellett Nagyvisnyó határában látható az egykori Mihalovics-féle kőbánya, amely több évtizede nem működik már, de a geológusok jól ismerik ezt a látványos helyet. Hajdan itt bányászták a fekete mészkövet, amelyeket építkezésekhez hasznosítottak.  Úgy tartják, hogy ez a Bükk ősmaradványokban leggazdagabb kőzete. A tudományos értékei alapján a Magyar Rétegtani Bizottság a bányát geológiai alapszelvénnyé minősítette, és 1982 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területként tartják nyilván.

A településen a kétezres évek elején nyitották meg a Faluházat, amely a fő utca egyik kiemelkedő épülete. Itt mutatják be a palóc nagyvisnyóiak életét reprezentáló állandó kiállítást, a kenderfonás kellékeit és az 1930-as évek paraszti kultúráját. Sok pecást vonz a falu horgász tava, ahol napi jeggyel foghatnak halakat az ennek a szenvedélynek hódoló érdeklődők. A régi iskola kertjében érdekességként egykor használt tűzoltó kocsikat állítottak ki a szabadtéren.

Bánkút is a falu településrésze

Csőgér Bálint azt is elmondta, hogy Nagyvisnyó teljesen közművesített település, amely széles sávú internethálózattal is rendelkeznek. A köztereket rendszeresen karbantartják és virágokkal díszítik. A faluból jelzett turistaút vezet a  közigazgatásilag Nagyvisnyóhoz tartozó Bánkútra, a Bükkfennsík keleti részén található síközponthoz (A polgármester szerint Bánkúton gondot jelent, hogy kicsi a források vízkapacitása. Emiatt télen nem tudnak hóágyúkkal mesterséges havat készíteni.) és a felette magasodó, 956 méteres Bálvány csúcshoz. Bánkút két és fél órás gyalogtúrával érhető el, míg autóval Mályinka felől közelíthető meg. Nagyvisnyón három ifjúsági tábor működik, Bánkúton két étterem és turistaház is fogadja a vendégeket. A hosszú hétvégéken és a kiemelt ünnepeken gyakran megtelnek a nagyvisnyói szálláshelyek. Az ifjúsági táborokban négyszáz, a falu házainál és Bánkúton száz-száz, az Egererdő Zrt. három turistaházában pedig ötven vendéget helyeznek el. A szálláshelyeken csendes, nyugodt környezetben  - igény szerint - házi főzésű ételekkel is várják az érkezőket; az ifjúsági táborokban konyha is működik.

Hajtánypálya az idegenforgalom szolgálatában

A turizmus továbbfejlesztésére az önkormányzatnak több elképzelése is van. Szeretnének egy száz-százötven férőhelyes ifjúsági szálláshelyet létrehozni, amely kemping lenne berendezett faházakkal. Emellett a Szilvásvárad- Putnok vasútvonalat - amely Nagyvisnyót is érinti - de jelenleg nem működik - a turizmus szolgálatába kívánják állítani. Osztrák tapasztalatokat felhasználva úgynevezett hajtánypályát akarnak létrehozni. Miután Nagyvisnyó bronzkori település, ezért a helyi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal együttműködve a Bánvölgy alsó részén régészeti élményparkot szándékozik kialakítani. Ennek az előkészületeit meg is tették.

A település vezetése a külföldi kapcsolatait is igyekszik erősiteni a jövőben. Ennek érdekében a Kárpát medencében található öt Visnyó elnevezésű településsel együttműködésre törekszenek. Így a felvidéki Felső- és Alsó-, illetve Kisvisnyóval, valamint az ukrán-magyar  határnál levő Visnyóval szeretnének partnerek lenni. Közülük a kisvisnyóiakkal már hivatalos kapcsolatot létesítettek.


Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.
A régi társasjátékok reneszánsza

A régi társasjátékok reneszánsza 

Jó hír a "társasozás" szerelmeseinek: új társasjátékszalon nyílt Budapest belvárosában - több, mint 250 játék és speciality kávék mellett élvezhetjük a közös játék örömét.
Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein

Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein 

Ezentúl az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti ajánlataiban a Hello Agency, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát is tudjanak nyújtani ügyfelei számára.
Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark

Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark 

A játszótér felújítási munkái a tervek szerint a nyár végén valósulnak meg, de a mellékhelyiségek telepítésére már várhatóan tavasszal sor kerül.
MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak  a kínai újév idején Magyarországnak

MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak a kínai újév idején Magyarországnak 

A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat.
Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak

Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak  

Ők az idegenvezetők, akik nélkül a klasszikus, hagyományos turizmus elképzelhetetlen, és akik ma is fontos, szereplői az ágazatnak.
Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban 

A Felső-kiskunsági szikes tavaknál lett figyelmes a park egyik munkatársa az örvös lúdra.
MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek

MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek 

A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba, a szálláshelyek februári bevételeik közel 60 százalékát tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.