Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kalocsai szakmai napját. Egy jól felépített program belföldieknek és külföldieknek egyaránt érdekes lehet,  állapították meg egyhangúlag az utazási irodák jelen lévő képviselői útban hazafelé.

A gyönyörűen felújított Nagyboldogasszony Székesegyház megtekintése, és a régészeti feltárásba való betekintés önmagában izgalmas látnivaló. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye több éven át, 2009 óta tartó, átfogó program keretében megújult az érseki központ, amelynek része volt a kastély rendbe hozatala, valamint az Astriceum érseki múzeum megalapítása, amely 2016 decemberében nyitott meg.

Kalocsa  - drónfelvételről
Kalocsa - drónfelvételről

A különleges tárgyak, a levéltár és a világraszóló ritkaságokkal büszkélkedő könyvtár – amelynek polcain 160 ezer könyv sorakozik – garantálja, hogy sokan legyenek kíváncsiak erre az egyedi kulturális lélményre.
Ahogy írják: 

feltárul a múlt, a teret bejárva, korabeli idők talaján sétálva akár Szent István lába nyomán állhatunk.

A turista természetesen a helyi gasztronómiára is kíváncsi. Nos, a Kék Duna étteremben nemcsak bőséges és nívós ebéddel várták a az utaztató vendégeket, hanem helyi különlegességgel is,

ilyen a paprikás kelt tésztatekercset, kalácsot  sütő workshop.

 

Ez annyira látványos program, hogy nemcsak az amerikaiak kíváncsiak rá – bár körükben van a legnagyobb sikere, mint kiderült, hanem az utazási irodások között is: sokan beszálltak a tészta gyúrásába, miközben mások filmezték a tipikusan helyi sütemény elkészítését.

 Kék Duna étterem
Kék Duna étterem

A gyönyörű panoráma, a terasz, a kikötő közelsége, a rendezvényekre is alkalmas tér a környék turistacsoportok fogadására is alkalmas éttermévé teszi a vendéglátóhelyet.

Hallottak már Bakodpusztáról? Nos, az ország geometriai középpontjában, a kunsági puszta és a kalocsai Sárköz határán lévő különleges, több száz hektáros birtokon, őshonos állatfajtákkal találkozhatunk.

A pattogtatós ostorú, csikós lovasbemutató tipikusan külföldieknek szóló program. Egyrészt.

Másrészt viszont  a szakemberek között is élénk taps köszöntötte a bravúros, látványos lovasbemutatót. Feledhetetlen élmény látni a pusztatízest, vagy a négyes fogat eleganciáját. És ki lehet próbálni a lovaskocsin való utazást is.

 A híres pusztatízes / Forrás: Facebook
A híres pusztatízes / Forrás: Facebook

Utoljára hagyták a szervezők azt, amiről

Kalocsa talán leginkább nevezetes, a paprikát.

Ma már profi módon, kulturált körülmények között mutatja be a Paprikamúzeum eme amerikai, illetve török közvetítéssel hozzánk érkező, mára tipikusan magyarrá lett fűszernövény múltját és jelenét.

Kalocsa, Paprikamúzeum / Forrás: kalocsa.hu
Kalocsa, Paprikamúzeum / Forrás: kalocsa.hu

Olyan történetekkel és hagyományokkal ismerkedhetünk meg, amelyek ma is jellemzik az itteni falvak paprikatermesztési szokásait. Annyi bizonyos, a paprikatermesztést nem lehet gépesíteni, a 21. században is rengeteg kézi munkát igényel ez a kényes, valaha virágként termesztett növény.

Szeptemberben és októberben paprikaszüreti programokat is szerveznek, ami igazi élmény lehet belföldről és külföldről Kalocsára érkezőknek egyaránt.

 

 

 

 


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.