Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kalocsai szakmai napját. Egy jól felépített program belföldieknek és külföldieknek egyaránt érdekes lehet,  állapították meg egyhangúlag az utazási irodák jelen lévő képviselői útban hazafelé.

A gyönyörűen felújított Nagyboldogasszony Székesegyház megtekintése, és a régészeti feltárásba való betekintés önmagában izgalmas látnivaló. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye több éven át, 2009 óta tartó, átfogó program keretében megújult az érseki központ, amelynek része volt a kastély rendbe hozatala, valamint az Astriceum érseki múzeum megalapítása, amely 2016 decemberében nyitott meg.

Kalocsa  - drónfelvételről
Kalocsa - drónfelvételről

A különleges tárgyak, a levéltár és a világraszóló ritkaságokkal büszkélkedő könyvtár – amelynek polcain 160 ezer könyv sorakozik – garantálja, hogy sokan legyenek kíváncsiak erre az egyedi kulturális lélményre.
Ahogy írják: 

feltárul a múlt, a teret bejárva, korabeli idők talaján sétálva akár Szent István lába nyomán állhatunk.

A turista természetesen a helyi gasztronómiára is kíváncsi. Nos, a Kék Duna étteremben nemcsak bőséges és nívós ebéddel várták a az utaztató vendégeket, hanem helyi különlegességgel is,

ilyen a paprikás kelt tésztatekercset, kalácsot  sütő workshop.

 

Ez annyira látványos program, hogy nemcsak az amerikaiak kíváncsiak rá – bár körükben van a legnagyobb sikere, mint kiderült, hanem az utazási irodások között is: sokan beszálltak a tészta gyúrásába, miközben mások filmezték a tipikusan helyi sütemény elkészítését.

 Kék Duna étterem
Kék Duna étterem

A gyönyörű panoráma, a terasz, a kikötő közelsége, a rendezvényekre is alkalmas tér a környék turistacsoportok fogadására is alkalmas éttermévé teszi a vendéglátóhelyet.

Hallottak már Bakodpusztáról? Nos, az ország geometriai középpontjában, a kunsági puszta és a kalocsai Sárköz határán lévő különleges, több száz hektáros birtokon, őshonos állatfajtákkal találkozhatunk.

A pattogtatós ostorú, csikós lovasbemutató tipikusan külföldieknek szóló program. Egyrészt.

Másrészt viszont  a szakemberek között is élénk taps köszöntötte a bravúros, látványos lovasbemutatót. Feledhetetlen élmény látni a pusztatízest, vagy a négyes fogat eleganciáját. És ki lehet próbálni a lovaskocsin való utazást is.

 A híres pusztatízes / Forrás: Facebook
A híres pusztatízes / Forrás: Facebook

Utoljára hagyták a szervezők azt, amiről

Kalocsa talán leginkább nevezetes, a paprikát.

Ma már profi módon, kulturált körülmények között mutatja be a Paprikamúzeum eme amerikai, illetve török közvetítéssel hozzánk érkező, mára tipikusan magyarrá lett fűszernövény múltját és jelenét.

Kalocsa, Paprikamúzeum / Forrás: kalocsa.hu
Kalocsa, Paprikamúzeum / Forrás: kalocsa.hu

Olyan történetekkel és hagyományokkal ismerkedhetünk meg, amelyek ma is jellemzik az itteni falvak paprikatermesztési szokásait. Annyi bizonyos, a paprikatermesztést nem lehet gépesíteni, a 21. században is rengeteg kézi munkát igényel ez a kényes, valaha virágként termesztett növény.

Szeptemberben és októberben paprikaszüreti programokat is szerveznek, ami igazi élmény lehet belföldről és külföldről Kalocsára érkezőknek egyaránt.

 

 

 

 


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.