ÉS Deli nyitás a Kempinskiben

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.

A luxusszállodalánc magyarországi tagja már két éve együttműködik a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal, hiszen 2013-ban adták át z ÉS Bisztrót, amely igazi sikertörténetté vált a főváros gasztropalettáján. A kooperáció következő tagja a most megnyílt ÉS Deli, ahol „specialty coffee” *-különlegességeket, és az ÉS Bisztró konyháján frissen készült gourmet szendvicseket, péksüteményeket kínálnak a hét minden napján, reggeltől estig.

Az egészséges életmód elkötelezett híveinek frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, vegáknak húsmentes szendvicseket és bircher müzlit kínálnak. Van még a bisztró konyháján befőzött különféle lekvár és házi szósz is.

Kávé-fun, tea-őrület, majd ismét vissza a kávék világához

Az ÉS Deli egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus „specialty coffee” világot, mondta Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője a megnyitó alkalmával, aki azt is bevallotta, épp akkor „fertőzödött” meg a „specialty coffee” világával, amikor pont átállt a napi többszörös kávéfogyasztásról a nyugalmas japán tea élvezetére. Az új hely különben, tette hozzá, már a light opening kezdetétől kedvelt lett nemcsak a szállóvendégek, hanem a környező irodákban dolgozó budapestiek körében.

Tulajdonképpen mi az a „specialty coffee”?

Ez nem összekeverendő a mostanában nagyon divatos újhullámos ízvilággal, szögezte le Nezvál Máté, nemzetközileg is elismert kávészakértő, aki elmondta még, hogy ők ezzel a névvel tulajdonképpen egy minősítési szintet jeleznek, amelybe a farmerekkel való folytonos kapcsolattartás, a fenntarthatóság, az autentikus ízvilág, a fair-play és az egyedi pörkölési stílus is beletartozik. Tulajdonképpen kétfajta világot kapcsolnak össze: prémium kategóriájú kávéikat egy sajátos, újfajta cukrászvonallal.

Az ÉS Deli blend egy friss ízvilágú, világos pörkölésű kávékeverék, egy ruandai (Cyebumba) és egy guatemalai (Finca Santa Paula) kávé 50-50 százalékos házasítása. A cseresznyés, feketeszedres savakat az érett körtés és édes csokoládés jegyek jellemzik.

 

*1974-ben Erna Knutsen a Tea & Coffee Trade Journalban használta először a „specialty coffee” kifejezést az olyan prémium minőségű kávébabra, amelyet speciális mikroklimán termesztenek. További fontos szempont a fenntarthatóság és a legmagasabb minőség biztosítása.


Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.
Jön a tatai korhű török fesztivál

Jön a tatai korhű török fesztivál 

Látványos hadijátékok színhelye lesz a pünkösdi hétvégén a tatai Öreg-tó partja.
Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton

Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton 

Keveset tudunk a kortárs horvát képzőművészetről, pedig a kultúra is fontos vonzereje lehetne annak az országnak, amely egyébként a magyar turisták legkedveltebb külföldi úti célja.
Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál

Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál 

Családi programokkal hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbefogadására a Belvárosi Kutyafesztiválon szombaton Budapesten, az Olimpia Parkban.
Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon

Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon 

Az eseményen az is kiderül, hogy melyek lettek Siófok város borai 2025-ben.
Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben

Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben 

2025. június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Pünkösdi Örökség Ünnepet.
Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára

Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára 

És még nem zárult le a nevezési határidő.
Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése?

Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése? 

A teljes magyar divat-, design-, szépség-, valamint játékipari szektort érintő, átfogó felmérést kezdeményez a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.