Greennovációs Nagydíj: 31-en izgulhatnak!

Már a negyedik kiírásánál tart a Professional Publishing Hungary, az Élelmiszer, a Gyártástrend, a Medical Tribune, a Kreatív és a Turizmus Trend/Vendég és Hotel lapok kiadója által életre hívott Greennovációs Nagydíj. A cél ezúttal sem változott: minél több kreatív ötletet szeretnénk megismerni és megismertetni. 

A tavalyi bővítés (már nem csak FMCG-szakterületről lehetett nevezni) után idén is nőtt a kategóriák száma. A negyedik Nagydíjra már egy külön kategóriában a még meg nem valósult tervpályázatok is beadhatóak voltak, nevezhettek civil közösségek, önkormányzatok, valamint olyan projektetek is, amelyek már korábban elindultak, de még a verseny idejében is zajlottak, ezeken túl megválasztjuk Magyarország legzöldebb települését is.

2015-ben összesen tizenhat kategóriában vártuk a nevezéseket, végül a pályázatokat megvizsgálva, értékelve tizenkét kategóriában 31 nevezés jutott shortlistre, amely jóval több, mint tavaly – akárcsak a nevezések száma (a 31 döntőbe jutott pályázatot lejjebb nézheti meg).

Hartay Mihály, a zsűri elnöke a következőképpen nyilatkozott a díjról:

“Minden olyan kezdeményezést nagyon fontosnak tartok, amely képes bemutatni a magyar emberek kreatív ötleteit és azok megvalósulását. Ilyennek tartom a Greennovációs Nagydíj pályázatot. Kezdetektől van szerencsém részt venni a zsűriben, és jó látni azt a fejlődési folyamatot, amely évről évre megmutatkozik a pályázatok számában és minőségében egyaránt. Idén is örömmel vettem részt az értékelésben, mert sok jó pályázat közül sikerült a legjobbakat díjazni.”

A tavalyihoz hasonlóan idén is több átfedés volt a kategóriák között, így előfordult, hogy egy pályázat nem abban a kategóriában került shortlistre, amelyben elindult. A Greennovációs Nagydíjakat a workshoppal egybekötött díjátadón adjuk át április 9-én a Mozsár Kávézóban 15 órától. Ezen a workshopon bemutatkozási lehetőséget kapnak a nyertesek és különdíjasok.  

A díjátadó követő workshop a  fenntarthatósággal, környezetvédelemmel foglalkozik majd, elhangzik például a HuGBC előadása a környezettudatos építészetről vagy a Greennovációs Nagydíj szponzorának, a McDonalds-nak az „A McDonald’s környezetvédelmi gyakorlata – célok és sikerek” című előadása is.

A 31 DÖNTŐBE JUTOTT PÁLYÁZAT (kategória, pályázat címe, pályázó)

Energetikai megoldások

Future Plastik

Future Plastik Kft. 

Élelmiszer / termék

Biola Biokozmetikumok

BIOLA Biokozmetikai Kft.

Body Honey

Body Honey Natural Cosmetics Kft

Energiaszolgáltatás

Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT - innovatív megújuló alapú távhőszolgáltatás Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Korszerűsítés, energiahatékonyság, környezetvédelem - a PÉTÁV Kft. Mintaház programja

PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.

Építőipar

"No-dig", a 21. század zöld technológiája

Agriapipe Kft.

Greenwall Pro - Zöldhomlokzati rendszer

Adegy Kft. 

Egészségügy

GREEN CSIP's Gyógyszeripar, egészségügy

CHINOIN Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. - a Sanofi vállalata, Csanyikvölgy Gyáregység

Hulladékkezelés

Energetikai hasznosítás irányított tüzelőanyag adagolással

Duna-Dráva Cement Kft.

Fitoremediáció egy hulladéklerakónál Nyíregyházán

Nyíregyházi Önkormányzat

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható hulladékgazdálkodás jegyében

FKF Zrt.

Mezőgazdaság

Egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, mely csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást

Water&Soil Kft.

Komplex víz- és talajerő gazdálkodás a Dalmand Zrt. öntözéses kultúráiban

Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Környezetbarát növényvédelem és növénytáplálás

Corax-Bioner Biotecnhnológiai Zrt.

Termésnövelés gombák segítségével

Kwizda Agro Hungary

Unilever Magyarország a fenntartható mezőgazdaságért - Knorr mintafarm program

Unilever Magyarország

Szolgáltatás / technológiai megoldások

3X Virtual - Nagyvállalati szintű informatikai infrastruktúra, kis és közepes vállalkozások számára megfizethető áron

AlphaSonic Kft.

Felhő alapú épületfelügyeleti - energiagazdálkodási - épületüzemeltetési redszer Eco-MoD-SYSTEM

Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft.

Solarkollektor - Magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor

PÉTER-IMPEX Kft.

Településfejlesztés

AngyalZÖLD + közterületi stratégia

XIII. Kerületi Önkormányzat

Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren

WWF Magyarország Alapítvány

Turizmus, szálloda, vendéglátóipar

Élmények és Energiák Tárháza, Alsómocsolád

Alsómocsolád Község Önkormányzata

Natura Hill Zebegény - A vendéglátás új dimenziója, természetesen

Kis Bt.

Újrahasznosítás

"FOOD-GRADE - Élelmiszeripari PET „FOOD-GRADE” Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosítás és Innovációs Központ létrehozása

Recy-Pet Hungária Kft.

Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése

Varga Pincészet Kft.

Szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás a McDonalds Éttermekben

McDonald's Promotion Kft.

Innovációs ötletek, projektek

Álom, vagy valóság Magyarországon a 100%-ban energiafüggetlen település

Goodwill Consulting Kft.

Ecodoc – a környezettudatos termékdokumentáció

Astron Informatikai Kft.

Habüveg granulátum – az innovatív technológia

Eurocell Tapolca

Innovatív hulladékgazdálkodási rendszer, Magyarország területén végzett építési beruházások során keletkező másodnyersanyagok és hulladékok hasznosítására

Clean Way Kft.

NEON termékcsalád

eHouse Systems Kft.

 

 

ZSŰRITAGOK:

Zsűrielnök: Hartay Mihály, hulladékgazdálkodási szakértő

Bajdor Katalin, Nemzeti Innovációs Hivatal, főtanácsos

Bálint Mária, Bálint Analitika

Bándi Gyula, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Környezetjog és Versenyjog tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár

Beleznay Éva, HuGBC

Bódis Gergely, Tonic, ügyvezető

Gyetvainé Virág Dóra, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Szabadalmi Főosztály, osztályvezető

Kenyeres István, BIOPOLUS Intézet, főigazgató

Petrik Ida, BCSDH, elnök

Raptis Dimitrios, Festo Kft., mérnök szaktanácsadó

Varga Pál, Naplopó Kft., cégvezető

A Professional Publishing Hungary részéről:

Ács Dóra, Élelmiszer szaklap, főszerkesztő

Vándor Ágnes, ügyvezető igazgató

 

 

A ZSŰRIZÉS MENETE

Valamennyi érvényes, 2015. február 27-ig beérkezett pályázati anyagot szakértő zsűri bírálja el. A zsűrizés kétfordulós lesz. Első forduló: online zsűrizés zárt rendszerben, melynek eredményéből rövidlistát alakítunk ki.

Második forduló: élő zsűrizés. A rövidlistára került pályázók közül választjaki az élő zsűri a kategóriák nyerteseit. A zsűri döntésének megfelelően kiosztásra kerülhetnek különdíjak is.

A ZSŰRIZÉS SZEMPONTRENDSZERE KÖRNYEZETVÉDELMI (ZÖLD) SZEMPONTBÓL:

újszerűség 30%

energiamegtakarítás 20%

társadalmi hasznosság 20%

gazdasági előnyök 20%

iparjogvédelmi tudatosság 10%

 

 

 

 

 

 


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.