Igazi okoseszközök túrázáshoz

Laptársunk, a Kreatív most induló Next rovatában a világ olyan apró csodáit mutatják be hétről-hétre, amelyekről azt gondolnánk, hogy a jövő, pedig a jelen. Az újdonságokat a Telenor segítségével kutatják fel kollégáink.  

Virágzanak a cseresznyefák, jöhetnek a hosszabb túrák, és aki még erre az időre sem tud megválni okoseszközeitől, annak - számos kütyünek hála - nem is kell. Mert ma már tölthetjük mobilunkat hátizsákunkra szerelt mini napelemekkel, csordogáló patakban, vagy grillezés közben egy parabolatányérszerű hordozható sütőben.

Mobil töltés grillezés után

Aki érezte már egy pille könnyű, hordozható, negyed óra alatt szaftos húsokat készítő és napenergiával működő mobil sütő hiányát, annak már nincs mire várnia. Mert, hogy pont ezt tudja a nagyjából 1000 watt teljesítményű grillsütőnek megfelelő PhotonGrill. Súlya alig öt kiló, egy túrazsák aljára a polifoam mellé például kényelmesen ráerősíthető, és minden tartozékával együtt három perc alatt felállítható. Egy napelemként funkcionáló, parabolaszerű tányért kell csak felpumpálni, ami összegyűjti a fénysugarakat, majd hőenergiává alakulva képes öt perc alatt 260°C-ra felmelegíteni a fölé akasztott serpenyőt. A tányért olyan speciális polimer fóliával vonták be, hogy az ellenálljon a kifröccsenő zsíroknak is – írja az Inhabitat.com.

 

Ezt is, mint számos megmagyarázhatatlanul új szükségleteket keltő kütyüt, a NASA-nál a hatvanas években kikísérletezett technológia inspirálta. De az ötletgazdák szerint nemcsak azért ideális, mert tűzgyújtási tilalom esetén is bárhol használható, hanem mert bármilyen elektronikus dolgainkat feltölthetjük vele. A készüléknek létezik ugyanis olyan verziója is, amelyben a napelemként szolgáló tükörtányér hátsó részére egy USB-kimenetet szereltek – ez képes feltölteni a lemerült telefont, fényképezőgépet, de akár a laptopot is. Így még a több napos, infrastrukturált környezetet messze elkerülő túrázás közben is használhatjuk bármelyiket.

Napelemes töltő a hátizsákon

Persze napelemes töltési lehetőségekért ma már nem kell sokat kutakodni a neten. Itt is van egy másik, ami a gyártó szerint nemcsak a túrázóknak lehet hasznos, de fesztiválozók és a természetben sportolók nagy kedvence lehet. Vitorlázhatunk órákon át a nyílt vízen, mászhatunk magaslatokra a legjobb panorámáért, vagy verhetünk sátrat a semmi szélén, egy dolog kell csak, hogy velünk legyen: a nap. Mert nem több ez, mint egy hátizsákra applikálható pillekönnyű (18 dkg) szerkezet, amely gyaloglás közben is megállás nélkül szívja magába és tárolja a napenergiát. Praktikus kis kütyü, ami folyamatosan gondoskodik arról, hogy sose merüljön le a navigációs készülékünk, mobilunk, vagy az akkus fejlámpánk.

 

A kartonpapírnál valamivel vastagabb SunnyBAG Leaf-nek nevezett rugalmas, jól hajlítható fedél állja az esőt, szelet, havat, és mindemellett törhetetlen. Az ötlet egyébként egy osztrák tervező srácnak köszönhető, aki néhány éve a folyton lemerülő új iPhone-jához keresett valami mobil tápegységet, de mindenáron megújuló energiaforrásban gondolkodott. Ezért először azzal kísérletezett, hogy iPhoneját ellássa egy kisebb napelemes fedéllel. Gyorsan rájött, hogy ennél nagyobb felületben kell gondolkodnia, amivel aztán akár laptopokat is tölthet. Az elképzelése működött, azóta öccsével és édesapjával már válltáskára, bőröndre és sátorra is lefejlesztett hasonló hordozható napelemeket.

Felhős napokon, irány a patak!

Mert ugye mit kezdjünk a napelemes megoldásokkal, ha épp erősen felhős, esős napokon túrázunk? - teszi fel a kérdést jogosan egyik korábbi cikkében az Ozy.com, amit egyből meg is válaszol: keressük meg az első szembecsordogáló folyóvizet. A Blue Water névre keresztelt, elsőre műanyag gyerekjátéknak tűnő, világításra is alkalmas szerkezet a folyóvizekből nyeri energiáját, és minden olyan eszközt feltölt, amit az USB-portjához csatlakoztatunk.

 

 

A túrazsákunkban ez a mobil generátor sem foglal nagy helyet, súlya alig fél kiló, és használni is egyszerű. Ehhez ugyanis egy legalább 15 centiméter mély folyó vizet kell találnunk, és úgy kell belemártanunk, hogy a rotorszerű lapátját teljesen ellepje a víz. Vagyis gyakorlatilag a víz sodrását használja önmaga töltéséhez. Ezzel aztán menet közben akár kétszer is újra tudunk éleszteni egy iPhone hatot, vagy a beépített lámpájával akár hat órán át világíthatunk. Vagyis tulajdonképpen minden, amire szükségünk van a mobil generátor használatához, az egy nagyobb felületű víz. Ez persze lehet álló is, csak akkor találjunk egy csónakot is, amivel húzhatjuk az eszközünket - javasolja az Ozy.com.

 

Forrás: Kreatív Online


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.