Iskolakezdés és a negatív nyaralási élmények

Véget ért a nyár, itt a visszatérés a hétköznapokba. De vajon minden simán ment-e nyáron? Vagy akad mégis átgondolni, feldolgozni való? Mi van, ha nem volt minden mesébe illően szép és jó a nyári élmények közül.

A gyermekeknél, kamaszoknál egy-egy negatív esemény később félelmet, szorongást, vagy önbizalomhiányt is kiválthat. Ilyen lehet például, ha valamilyen ijesztő helyzetbe került a család az időjárás miatt, például vihar volt a tengeren, vagy a repülőút során történt valami. 

 

Vagy éppen a gyermeknek nehéz volt alkalmazkodni a nagyszülő szigorúbb nevelési elveihez, esetleg a nyári táborban érték negatív élmények akár a társak részéről.

„A nyaralás során felmerülő nehézségek és események kezelése hasonló módon zajlik, mint a mindennapi helyzeteké” – kezdi Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. „Azonban sokszor nehezebb elfogadni, ha valami kellemetlenül alakul, mivel a nyaralástól mindenki pozitív élményeket vár. Nem mindig tudjuk irányítani a történéseket, és néha előfordulhatnak rosszabb pillanatok, amelyekre nem számítottunk. Ilyenkor érdemes tudatosan gyakorolni a negatív érzelmek elfogadását, számba venni a pozitív élményeket és érzéseket, amiket a nyaralás során átéltünk és bízni abban, hogy később lehetőség lesz ezeket a kellemetlen emlékeket felülírni egy másik utazás során.”

„Fontos, hogy vegyük komolyan a gyermek érzéseit, legyünk elérhetőek számára, ha beszélni szeretne ezekről” – hívja fel a figyelmet rá a szakértő. – „Érdemes türelemmel lenni, hiszen bizonyos helyzetekben feszültebb lehet, nehezebben kezelheti érzelmeit a megszokottnál (pl. mindennapi utazások során). Segíthet, ha átbeszéljük vele a konkrét félelmeket, és együtt megoldásokat keresünk, felfedezzük mi az, amitől biztonságban érezné magát.”

Taníthatunk neki alap stresszkezelő technikákat, például légzésgyakorlatokat, izomfeszítő- lazító gyakorlatokat, olvashatunk neki vagy vele relaxáló, szorongásoldó meséket. Keressünk a mindennapok során örömet adó tevékenységet, hobbikat a gyermeknek, amellyel kikapcsolódhat, új élményeket gyűjthet.

„Ha a gyermek nehezen tud visszailleszkedni a közösségbe egy negatív tábori élmény miatt, érdemes valamilyen rendszeres csoportfoglalkozásra beíratni őt” – javasolja Budavári Eszter. – „Hiszen itt támogató környezetben építheti vissza a bizalmat társai iránt, pozitív visszajelzéseket kaphat tőlük, önbizalma fejlődhet. Ha a nagyszülő részéről érte őt negatív élmény, egy ideig hagyjuk őt regenerálódni, ne erőltessük a találkozást és próbáljuk megbeszélni a helyzetet a nagyszülővel. Később közös játék, kellemes időtöltés segítségével ismét közelebb kerülhetnek egymáshoz.”

Amennyiben pedig a kezdeti szorongás nem enyhül, sőt, akár fokozódik - például a gyermeknek, kamasznak rémálmai vannak, túlzottan heves érzelmekkel reagál, esetleg sokat sír vagy éppen  indulatkitörései vannak, a szorongása már mindennapi tevékenységeiben is gátolja – mielőbb érdemes pszichológushoz fordulni.

Forrás: Mindwell


Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.
A régi társasjátékok reneszánsza

A régi társasjátékok reneszánsza 

Jó hír a "társasozás" szerelmeseinek: új társasjátékszalon nyílt Budapest belvárosában - több, mint 250 játék és speciality kávék mellett élvezhetjük a közös játék örömét.
Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein

Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein 

Ezentúl az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti ajánlataiban a Hello Agency, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát is tudjanak nyújtani ügyfelei számára.
Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark

Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark 

A játszótér felújítási munkái a tervek szerint a nyár végén valósulnak meg, de a mellékhelyiségek telepítésére már várhatóan tavasszal sor kerül.
MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak  a kínai újév idején Magyarországnak

MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak a kínai újév idején Magyarországnak 

A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat.
Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak

Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak  

Ők az idegenvezetők, akik nélkül a klasszikus, hagyományos turizmus elképzelhetetlen, és akik ma is fontos, szereplői az ágazatnak.
Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban 

A Felső-kiskunsági szikes tavaknál lett figyelmes a park egyik munkatársa az örvös lúdra.
MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek

MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek 

A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba, a szálláshelyek februári bevételeik közel 60 százalékát tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.