Jön az utánpótlás: így alakultak a jelentkezések és a ponthatárok a turisztikai szakokon

Közzétették a felsőoktatási ponthatárokat - megnéztük, hogyan alakultak idén a jelentkezések a turisztikai területen induló képzésekre és hogy milyen pontszámokkal lehetett bejutni az egyes egyetemekre.

Szerda este nyilvánosságra hozták a 2024-es felsőoktatási felvételi ponthatárokat a felvi.hu weboldalon, ahogy a jelentkezők számáról is elérhetőek már az adatok.Jó hír, hogy idén folytatódott a javuló tendencia, többen felvételiztek a turisztikai szakokra első helyen, mint tavaly - még ha a rekordévek jelentkezésszámát egyelőre nem is sikerült elérni.

A Budapesti Gazdasági Egyetem volt a legnépszerűbb

Ami a jelentkezők számát illeti: a felvi.hu-n közzétett statisztika szerint összesen 2277-en jelentkeztek első helyen valamilyen turisztikához köthető képzésre, az összes jelentkezés száma pedig meghaladja a tízezret. A jelentkezések túlnyomó többsége, bő 95 százaléka a turizmus-vendéglátás szakokra érkezett be, emellett turizmus-menedzsment, felelős turizmusfejlesztés valamint fenntartható és körforgásos turizmus szakra jelentkezhettek a diákok ezen a területen. Az első helyes jelentkezések több mint 80 százaléka alapképzésre érkezett, bő 14 százaléka felsőoktatási szakképzésre, bő 4 százaléka pedig mesterképzésre.

A Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a debreceni Campus Fesztiválon, a Nagyerdei Stadion mellett 2024. július 24-én.
A Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a debreceni Campus Fesztiválon, a Nagyerdei Stadion mellett 2024. július 24-én.
Fotó: MTI/Kulturális és Innovációs Minisztérium/Cser Dániel

17 felsőoktatási intézmény hirdetett meg turisztikai területen induló szakot, közülük messze a legtöbben a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseire adták be a jelentkezésüket. A jelentkezők számát illetően a második helyen a Debreceni Egyetem, a harmadikon pedig a Kodolányi János egyetem végzett.

Hova kellett a legtöbb pont a bejutáshoz?

Az alapképzésben az állami ösztöndíjas képzések közül a legmagasabb ponthatár a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar turizmus-vendéglátás szakán, nappali képzésen volt (413 pont), a legalacsonyabb a Tokaj-Hegyalja Egyetemen (204 pont). A legnépszerűbb szakon, a BGE turizmus-vendéglátás szakán 371 pont volt az állami ösztöndíjas ponthatár.

Az önköltséges alapképzések közül a legmagasabb ponthatár a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen alakult ki, a turizmus-vendéglátás szak levelező tagozatán 313 pont kellett a bejutáshoz.

Az alábbi táblázatokban a fejlécekre kattintva akár pontszám szerint is rendezhetőek az alapképzések ponthatárai, a keresőmezőben pedig kereshetünk az intézmények között. (Munkarend: Nappali, Levelező vagy Távoktatás. N.i. jelentése: nem indult)

A mesterképzések közül a legmagasabb állami ösztöndíjas ponthatár a Széchenyi István Egyetemen alakult ki, az önköltséges mesterképzések közül pedig a BGE levelező tagozatán volt a legmagasabb a pontszám:

A felsőoktatási szakképzések közül az állami ösztöndíjas lehetőségeknél a legtöbb pont ahhoz kellett, hogy valaki bejusson a BGE turizmus és vendéglátás szakára - egyaránt 322 pont kellett a turizmus és a vendéglátás szakra is. 

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, sms-t is kaptak az eredményről. Akiknek most nem sikerült bejutniuk a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek máshová.

A táblázatokban nem szerepeltettük azokat a szakokat, amelyeken végül sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzést nem indítottak el az iskolák.


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.