Kitörési pont lehet a turizmus a hárslevelű falujában

Feldebrő gazdaságának jövője az idegenforgalomban rejlik – vélekedik Gecse Mihály polgármester. A Heves megyei faluban megfér egymás mellett a négycsillagos hotel és a szálláshelyként üzemelő gazdasági major.

A Mátra szélén, ahol a Tarna folyó elválasztja egymástól hazánk legmagasabb hegyét a Bükktől, egy völgyben építették fel az elődök a falut. Az ezer éves múltra visszatekintő, páratlan szépségű barokk katolikus templom ma európai hírű látványosság, amely a legimpozánsabb épülete Feldebrőnek. Az egri borvidékhez tartozó település határában pedig az ugyancsak neves hárslevelű szőlő terem. Ennek a levéből készített különleges ízű és zamatú fehérbor méltán ismert a fogyasztók körében.

A néprajzkutató szemszögéből

A feldebrői templom ma is a XI.-XII. századi megjelenésében látható a község központjában. Győrffy István (1844-1939) professzor, az egykori kiváló néprajzkutató vizsgálatai alapján a templomról azt jegyezte fel, hogy a XI. század első harmadában létesült. Az építését valószínűleg Aba Sámuel király kezdte el, amely öthajós, centrális szerkezetű. Ez pedig – a szakértő szerint – a keleti kereszténységgel rokon építési mód. Az altemplom falfestményei, ikonográfiái viszont a nyugati kereszténység művészetéhez köthetők. Ebben a kettősségben rejlik az altemplom egyedi értéke.

Tájház, Harangozó-ház és négycsillagos hotel

A község temetője is nevezetes az ott található stációkról és a Golgotáról, amely a templommal együtt a Mária út mentén található. A Nagyboldogasszony-napi búcsúra ma is sok zarándok érkezik Feldebrőre. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósítottak meg a településen. Új köntöst kapott a Faluház, és felújították a könyvtárat is. A település főutcáját pedig virágos parkok díszítik, emellett egy, a múlt századból megmaradt tűzoltókocsit érdekességként állítottak ki. A templom körüli tér viszont rendezvénytérré vált, ahol szabadtéri színpadot emeltek.

A közelben találni a tornácos tájházat, ahol a régi feldebrői portákon használt tárgyakat, eszközöket mutatják be az érdeklődőknek. A tájház szomszédságában áll az egykori Harangozó-ház, amelyet felújítottak és ma családi portaként szolgál. A hosszan elnyúló főutca végén, az egykori Károlyi-kastélyban egy négycsillagos hotel működik. A mellette levő egykori gazdasági majort pedig egy dán család újította fel, ahol szállóvendégeket is fogadnak. A régi fák sokaságával teli park pedig közösségi helyként és a sportokat kedvelők pályájaként szolgálja a falu lakóit és a turistákat.Csontmaradványok a Hangyás-dombon

Feldebrő szélén helyezkedik el az úgynevezett Hangyás-domb, amelynek területe egykor ősgyepként az állattenyésztést szolgálta. Itt néhány évvel ezelőtt olyan csontmaradványok kerültek elő, amelyek következtében ásatásokat kezdtek a régészek. Néhány mamutcsont-, illetve fegyvermaradványt, valamint használati tárgyat találtak, amelyek az ősember felfedezésével köthetők össze. Ezeket Budapesten, a Nemzeti Múzeumban állították ki. Az idei nyár elején újabb ásatásokat folytattak a szakemberek, és további leletekre is bukkantak, melyeket nemrég az érdeklődő közönségnek is bemutattak. Az ásatásokat várhatóan a következő időszakban tovább folytatják.

Fesztiválok és szálláshelyek

Fedebrőn mozgalmas napokat éltek meg az idén júniusban. Az önkormányzat a helyi turisztikai egyesülettel közösen két kiemelkedő eseményt is tartott. Ezeken több száz érdeklődő vett részt. Az egyik a lovasfesztivál volt, amelyet második alkalommal rendeztek: Főztek és ínyenc falatokkal várták a vendégeket, akik az ügyességi fogathajtó versenyben gyönyörködhettek. A másik jeles eseménykét a ribizlifesztivált tartották meg. Ennek ugyanis komoly hagyományai vannak a faluban. Bár a polgármester elmondása szerint ez a gyümölcs korábban nagyon hozzánőtt a falu lakóihoz, ma már viszont kevesebben foglalkoznak vele. A ribizli lekvár és a szörp jelentősége azonban máig megmaradt. Ezt a tényt erősítette meg az idei fesztivál is, ahol sokan vásároltak mindkét termékből.

A harmadik kiemelkedő eseményt – a már szintén hagyományos szüreti fesztivált – szeptemberen tartják. A program látványos, lovaskocsis felvonulással kezdődik majd, amikor a betakarított új szőlőtermést, elsősorban az ültetvényekről leszedett hárslevelűt közösen köszöntik. Emellett más programokkal, este pedig bállal is kedveskednek a résztvevőknek. A parádénak tavaly is sikere volt, miután nagyszámú érdeklődő érkezett Feldebrőre.

Gecse Mihály polgármester azt is elmondta, hogy a következő években – a lehetőségek alapján – tovább erősítik a turizmust a faluban. A ribizlifesztivál mellett 2020-ig egy másik növényi kultúrára vonatkozó fesztivált is terveznek. Jelenleg gondot okoz azonban, hogy kevés a szálláshely, ezért ezek számát szeretnék bővíteni a csendes és tiszta faluban.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.