Már jelentkezhet Magyarország egyik legkülönlegesebb tervezői versenyére!

A szállodai és éttermi iparban a formaruha nemcsak a dolgozók megjelenését határozza meg, hanem a vállalat arculatát is tükrözi. A divatnak ezt a területét célozza meg lapcsoportunk, a Klasszis Média és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai együttműködésével meghirdetett a Junior Klasszis TopDesign 2024 - Formaruha pályázat, amely  Magyarország egyetlen ilyen témájú, nemzetközi szintű megmérettetése. Aki 14. életévét betöltötte, és szakoktatási vagy felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll divat-és/vagy textiltervező szakon vagy fiatal tervező, és kedvet érez a megmérettetésre, annak érdemes jelentkeznie erre az egyedülálló versenyre!

A szállodákban és éttermekben a dolgozók gyakran közvetlen kapcsolatban állnak a vendégekkel, ezért kiemelten fontos, hogy jól ápoltak és professzionálisak legyenek.

A formaruha az első benyomás a vendégek számára.

Egy elegáns, rendezett és harmonikus öltözet azt sugallja, hogy az adott hely igényes, tiszta és figyel a részletekre. Ezen felül a formaruha segíti a vendégeket abban, hogy azonnal felismerjék, kihez fordulhatnak segítségért vagy kérdésekkel.

Stílus, elegancia, praktikum

A formaruha kiválasztásánál az esztétikum és a stílus mellett a kényelem és a funkcionalitás is kiemelt szempont. A személyzet tagjai gyakran hosszú órákon át viselik ezeket a ruhadarabokat, így fontos, hogy az anyagok légáteresztőek, könnyen tisztíthatók és strapabíróak legyenek.

Egy jó formaruha kényelmes, nem akadályozza a munkavégzést, és segít abban, hogy a dolgozók magabiztosnak érezzék magukat.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Formaruhák a szállodákban

A szállodákban különböző pozíciókban dolgoznak a munkatársak, és mindegyiknek megvan a maga sajátos formaruhája.

A recepció az első hely, ahol a vendég kapcsolatba lép a szállodával, így a recepciósok ruhája általában elegáns, letisztult és professzionális. Gyakoriak a sötét színű, egységes öltönyök, blézerek, nyakkendők vagy sálak.

A portások és londínerek általában formálisabb öltözéket viselnek, amely gyakran kiegészül kesztyűvel és sapkával is, hogy eleganciát és tekintélyt sugározzanak.

A takarítók formaruhája kényelmes, könnyen tisztítható, és gyakran tartalmaz praktikus zsebeket a munkaeszközök számára. Általában egyszerűbb, mint a többi pozíció ruházata, azonban mindig tiszta és rendezett megjelenést biztosít.

Formaruhák éttermekben, kávézókban

Az éttermi formaruha elsősorban az étterem stílusához és koncepciójához igazodik.

A felszolgálók esetében fontos, hogy a ruha kényelmes legyen és elegáns megjelenést biztosítson. A fine dining éttermekben gyakori a klasszikus fehér ing, fekete nadrág vagy szoknya kombinációja, esetenként mellénnyel vagy kötényekkel. A kötetlenebb helyeken színesebb, egyedi dizájnú ruhák is megengedettek.

A szakácsok formaruhája a konyhai munkavégzés speciális követelményeihez igazodik. Fontos, hogy az anyag tűzálló és könnyen tisztítható legyen, emellett gyakran tartalmaz olyan elemeket, mint a sapka vagy fejkendő, amely segít megakadályozni, hogy hajszálak kerüljenek az ételbe.

A bárosok esetében a formaruha gyakran kötetlenebb, mint a pincéreké, mégis elegáns. A stílusos kötények, egyedi ingek és apró kiegészítők, például csokornyakkendők vagy nyakkendők jellemzik.

A formaruhatervezés szempontjai

Amikor egy szálloda vagy étterem formaruhát választ,

számos tényezőt figyelembe kell venni, ilyenek az arculat, a funkció és a tisztíthatóság.

A formaruha színének, stílusának és anyagának harmonizálnia kell az étterem vagy szálloda arculatával. Egy luxushotel elegáns, formális öltözetet választ, míg egy modern, fiatalos kávézó lazább, színesebb ruhákat. A dolgozók kényelme és a munkavégzés hatékonysága kulcsfontosságú, ezért az anyagok minősége, a szabás és a ruhadarabok praktikuma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkatársak magabiztosan és kényelmesen végezzék a feladataikat. Egy formaruha esetében fontos szempont a könnyű tisztíthatóság és tartósság, ezek segítenek abban, hogy a dolgozók mindig ápoltan nézzenek ki, és a ruhák hosszú ideig megőrizzék minőségüket.

Aki 14. életévüket betöltött szakoktatási vagy felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll divat-és/vagy textiltervező szakon vagy fiatal tervező és kedvet érez a megmérettetésre, annak mindenképpen érdemes jelentkeznie erre az egyedülálló versenyre.

A Junior Klasszis TopDesign 2024 - Formaruha pályázatról ezen a linken lehet többet megtudni.
Az elkészült pályamunkákat 2024. október 31. 23:59 óráig várják a szervezők.

 


Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson

Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson 

A Balaton-átúszás 5,2 km-es távján 10500-an vágnak majd neki, hogy Révfülöpről átússzanak Balatonboglárra.
Ízek, illatok, zongora, Balaton

Ízek, illatok, zongora, Balaton 

Nem minden nap láthatunk olyan zongorát a balatoni utcákon, amelyet külön biztonsági szakemberek őriznek.
Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden

Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden 

Közel kétszáz, a Balaton térségében tanuló általános és középiskolás ismerkedhetett meg a vitorlázással három napon keresztül Balatonfüreden, a Kékszalag Portban.
Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján

Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján 

Van egy hely Budapesten, ahol a tudomány több száz éves öröksége, legendás történetek és modern kérdések találkoznak.
Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten

Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten 

Június 26–27-én Budapestre érkezik a China Brand Fair, Közép-Európa egyik legnagyobb kínai üzleti és kulturális rendezvénye.
Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén

Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén 

Mintegy 140 cigányzenekar szórakoztatta a magyar vendéglátóhelyek közönségét a Dankó Pista Emléknapon.
Panaszkodnak a Balaton zöld vízére

Panaszkodnak a Balaton zöld vízére 

Az összegyűlt algatömeg a szél keltette áramlások hatására gyorsan el is tűnhet, míg más tóterületeken akár meg is jelenhet.
Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból

Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból 

A tárlaton Hollywood magyar királyának műtermét is megidézik.
Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban

Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban  

A világ legjobb városrész-fejlesztése díjat nyerte el a Liget Budapest Projekt az ingatlanok Oscar-díjának is hívott megmérettetésen.
Rejtett veszély a Balaton déli oldalán

Rejtett veszély a Balaton déli oldalán 

A marásvonal mintegy 60 kilométer hosszú, víz alatti árok, amely Balatonkeresztúr és Balatonvilágos között található, jellemzően 500-1000 méterre a parttól.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.