Már jelentkezhet Magyarország egyik legkülönlegesebb tervezői versenyére!

A szállodai és éttermi iparban a formaruha nemcsak a dolgozók megjelenését határozza meg, hanem a vállalat arculatát is tükrözi. A divatnak ezt a területét célozza meg lapcsoportunk, a Klasszis Média és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai együttműködésével meghirdetett a Junior Klasszis TopDesign 2024 - Formaruha pályázat, amely  Magyarország egyetlen ilyen témájú, nemzetközi szintű megmérettetése. Aki 14. életévét betöltötte, és szakoktatási vagy felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll divat-és/vagy textiltervező szakon vagy fiatal tervező, és kedvet érez a megmérettetésre, annak érdemes jelentkeznie erre az egyedülálló versenyre!

A szállodákban és éttermekben a dolgozók gyakran közvetlen kapcsolatban állnak a vendégekkel, ezért kiemelten fontos, hogy jól ápoltak és professzionálisak legyenek.

A formaruha az első benyomás a vendégek számára.

Egy elegáns, rendezett és harmonikus öltözet azt sugallja, hogy az adott hely igényes, tiszta és figyel a részletekre. Ezen felül a formaruha segíti a vendégeket abban, hogy azonnal felismerjék, kihez fordulhatnak segítségért vagy kérdésekkel.

Stílus, elegancia, praktikum

A formaruha kiválasztásánál az esztétikum és a stílus mellett a kényelem és a funkcionalitás is kiemelt szempont. A személyzet tagjai gyakran hosszú órákon át viselik ezeket a ruhadarabokat, így fontos, hogy az anyagok légáteresztőek, könnyen tisztíthatók és strapabíróak legyenek.

Egy jó formaruha kényelmes, nem akadályozza a munkavégzést, és segít abban, hogy a dolgozók magabiztosnak érezzék magukat.

Forrás: Depositphotos

Formaruhák a szállodákban

A szállodákban különböző pozíciókban dolgoznak a munkatársak, és mindegyiknek megvan a maga sajátos formaruhája.

A recepció az első hely, ahol a vendég kapcsolatba lép a szállodával, így a recepciósok ruhája általában elegáns, letisztult és professzionális. Gyakoriak a sötét színű, egységes öltönyök, blézerek, nyakkendők vagy sálak.

A portások és londínerek általában formálisabb öltözéket viselnek, amely gyakran kiegészül kesztyűvel és sapkával is, hogy eleganciát és tekintélyt sugározzanak.

A takarítók formaruhája kényelmes, könnyen tisztítható, és gyakran tartalmaz praktikus zsebeket a munkaeszközök számára. Általában egyszerűbb, mint a többi pozíció ruházata, azonban mindig tiszta és rendezett megjelenést biztosít.

Formaruhák éttermekben, kávézókban

Az éttermi formaruha elsősorban az étterem stílusához és koncepciójához igazodik.

A felszolgálók esetében fontos, hogy a ruha kényelmes legyen és elegáns megjelenést biztosítson. A fine dining éttermekben gyakori a klasszikus fehér ing, fekete nadrág vagy szoknya kombinációja, esetenként mellénnyel vagy kötényekkel. A kötetlenebb helyeken színesebb, egyedi dizájnú ruhák is megengedettek.

A szakácsok formaruhája a konyhai munkavégzés speciális követelményeihez igazodik. Fontos, hogy az anyag tűzálló és könnyen tisztítható legyen, emellett gyakran tartalmaz olyan elemeket, mint a sapka vagy fejkendő, amely segít megakadályozni, hogy hajszálak kerüljenek az ételbe.

A bárosok esetében a formaruha gyakran kötetlenebb, mint a pincéreké, mégis elegáns. A stílusos kötények, egyedi ingek és apró kiegészítők, például csokornyakkendők vagy nyakkendők jellemzik.

A formaruhatervezés szempontjai

Amikor egy szálloda vagy étterem formaruhát választ,

számos tényezőt figyelembe kell venni, ilyenek az arculat, a funkció és a tisztíthatóság.

A formaruha színének, stílusának és anyagának harmonizálnia kell az étterem vagy szálloda arculatával. Egy luxushotel elegáns, formális öltözetet választ, míg egy modern, fiatalos kávézó lazább, színesebb ruhákat. A dolgozók kényelme és a munkavégzés hatékonysága kulcsfontosságú, ezért az anyagok minősége, a szabás és a ruhadarabok praktikuma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkatársak magabiztosan és kényelmesen végezzék a feladataikat. Egy formaruha esetében fontos szempont a könnyű tisztíthatóság és tartósság, ezek segítenek abban, hogy a dolgozók mindig ápoltan nézzenek ki, és a ruhák hosszú ideig megőrizzék minőségüket.

Aki 14. életévüket betöltött szakoktatási vagy felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll divat-és/vagy textiltervező szakon vagy fiatal tervező és kedvet érez a megmérettetésre, annak mindenképpen érdemes jelentkeznie erre az egyedülálló versenyre.

A Junior Klasszis TopDesign 2024 - Formaruha pályázatról ezen a linken lehet többet megtudni.
Az elkészült pályamunkákat 2024. október 31. 23:59 óráig várják a szervezők.

 


TKI Index: javuló számok a szálláshely-szolgáltatásban, romló a vendéglátásban

TKI Index: javuló számok a szálláshely-szolgáltatásban, romló a vendéglátásban 

Az ágazat szereplői helyzetüket enyhén negatívnak érzékelték.
Most már biztos: jövőre nem lesz Balaton Sound

Most már biztos: jövőre nem lesz Balaton Sound 

A jövő évben, 2025-ben nem rendezik meg a Balaton Sound fesztivált – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Mindenki a győri állatkert pingvinjeire kíváncsi

Mindenki a győri állatkert pingvinjeire kíváncsi 

Népszerű a győri Xantus János Állatkert az őszi szezonban.
MSZÉSZ Közgyűlés: bemutatták a megújuló Gellért Szállodát

MSZÉSZ Közgyűlés: bemutatták a megújuló Gellért Szállodát 

Orbán Ráhel, a BDPST Koncept vezetője az MSZÉSZ 60. közgyűlésén tartott előadásában a Gellért Szálloda felújításáról és a projekt mögötti tervekről beszélt, kiemelve Budapest fontosságát és turisztikai jelentőségét.
Semsei Rudolf: ösztönös irányítás helyett tudatosra van szükség

Semsei Rudolf: ösztönös irányítás helyett tudatosra van szükség 

Az étteremtulajdonos szerint a gondoskodó vezető ismérvei közé tartozik a kollégák iránti szeretet és elkötelezettség.
Vasútállomás volt, turisztikai pont lesz

Vasútállomás volt, turisztikai pont lesz 

Közösségi teret és információs pontot hoznak létre a 70-es évekig működő vasúti váróból Sármelléken.
Hamarosan adventi hangulat várja a Bazilikánál és a Vörösmarty téren

Hamarosan adventi hangulat várja a Bazilikánál és a Vörösmarty téren 

November 15-től látványos ünnepi díszbe öltözve megnyílik a látogatók előtt Budapest két ikonikus karácsonyi vására.
Magyar Underground '80 – izgalmas koncepciójú kiállítás Pécsett

Magyar Underground '80 – izgalmas koncepciójú kiállítás Pécsett 

Egy tiltásokkal teli kor lázadása képekben, plakátokon és lemezborítókon .
Új kiállítás nyílt Gödöllőn

Új kiállítás nyílt Gödöllőn 

Ki másról, mint Sisiről, hiszen róla közismert, hogy ez volt nagykedvenc tartózkodási helye, amikor átlépte felénk az osztrák határt.
Visit Hungary: A magyar turizmus növekedési stratégiája és céljai

Visit Hungary: A magyar turizmus növekedési stratégiája és céljai 

Az MSZÉSZ LX. Közgyűlésére a budapesti Aquaworld Resort Budapestben került sor, ahol Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója az esemény második napján tartott előadásában beszámolt a szervezet marketingstratégiájáról és turisztikai céljairól.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.