Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.

Ha a szabadidőnket kényelmesen, kellemes élmények gyűjtésével akarjuk tölteni, akkor odafigyelünk a klíma megfelelő állapotára a kocsiban.

Kulcsfontosságú az odafigyelés a nyári hónapokban

A Dubnicz autószerviz a klíma ellenőrzésében is tud segíteni, de a szezon és a nagyobb utazások előtt ajánlatos akár az egész járművet alaposan átnézetni egy szakemberrel. Az autóklíma rendszerének vizsgálata, valamint javítása egy kulcsfontosságú művelet, pláne nyáron, amikor szinte megállás nélkül üzemel, hogy a belső hőmérséklet kellemes legyen. Ehhez hatékonyan működő berendezésre van szükség, amihez szakszerű karbantartást kell elvégezni.

Milyen műveletekből áll egy ilyen szervizelés? Az első a tisztítás, hogy a felhalmozódott szennyeződéseket és baktériumokat eltávolítsák a rendszerből. Ez vonatkozik a légkondicionáló belső egységére és a légcsatornákra. 

A második lépés a feltöltés, ugyanis az idő múlásával és a folyamatos használat miatt az autóklíma rendszer hűtőközegének (freon) szintje csökkenhet. Ezt feltétlenül pótolni kell, hogy a berendezés továbbra is hatékonyan tudjon hűteni. Végül pedig a karbantartás során a szivárgás ellenőrzését is elvégzik, hogy a hűtőközeg esetleges problémáit felfedezzék, ugyanis ezek ronthatják az autóklíma hatékonyságát.

Ha javításra van szükség, az is több lépésből állhat. A meghibásodott komponenseket, mint például a kompresszort, kondenzátort cserélni kell. Elektronikai problémák is felléphetnek, ilyenkor a vezérlőmodulokat és érzékelőket kell megvizsgálni. Ha szivárgást tapasztalunk, akkor a légcsatorna elemeit kell cserélni.

Honnan tudjuk, hogy ideje ellenőrizni az autóklímát?

Természetesen a legjobb, ha nem várjuk meg a problémák jelentkezését, és a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Az egyik leggyakoribb jel az, hogy elmarad a hűtés, hiába kapcsoljuk be, nem hűl le kellőképpen a levegő. Ha szokatlan zajokat hallunk a klíma bekapcsolásakor, akkor szintén jobb szakemberhez fordulni. Menet közben, ha penészes, kellemetlen szagot érzünk az autóban, az a klímaberendezésben felhalmozódott penészre, baktériumokra és más szennyeződésekre utalhat.

Ha párát vagy vízszivárgást tapasztalunk az autó belsejében, szintén minél hamarabb fel kell keresni egy szakembert.

Jól működő klíma nélkül ne induljunk útnak!

Lehet az egy kisebb túra, hogy kimegyünk piknikezni a parkba, vagy éppen nyaralni készülünk, nyáron a klímát mindegyik esetben folyamatosan használni fogjuk, hogy elviselhető legyen a hőség. Ezért is fontos, hogyha bármilyen furcsaságot tapasztalunk a működésében, azonnal forduljunk szakemberhez, és végeztessünk el egy alapos ellenőrzést.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.