Megfordult a trend: júliusban jóval több időt töltöttek nálunk a németek

Tovább folytatódik a turisztikai ágazat eredményének – szinte már megszokottan jelentős mértékű – bővülése. Az erős évkezdés és a kimagasló júniusi adatok után az év második nyári hónapjának szálláshely-adatai is derűlátásra adnak okot, mivel az előző évet messze felülmúló eredményt mutatnak. Szintén kedvező fejlemény, hogy júliusban a vendégforgalom az ország valamennyi turisztikai régiójában növekedett.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 9,5%-kal bővült 2015 júliusában, a szálláshelyek bruttó szállásdíjbevétele pedig 19,9%-kal emelkedett. A kedvező adatokon belül a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 12, a belföldi vendégeké 7,5%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Növekvő brit, amerikai és német vendégéjszakaszám

A külföldi vendégforgalom alakulására jellemző, hogy a hat legjelentősebb küldőország mindegyikéből két számjegyű ütemben nőtt a kereslet, külön örvendetes a német vendégforgalom 15,7%-os bővülése (júniusban 6%-kal esett vissza, májusban pedig csupán 1%-kal nőtt a német vendégéjszakák száma, míg áprilisban 10%-os, márciusban több mint 3%-os, februárban és januárban pedig közel 5%-os volt a visszaesés). Mindez 1 millió 755 ezer külföldi vendégéjszakát jelentett júliusban. Legdinamikusabban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból gyarapodott a vendégéjszakák száma (28, illetve 23%-kal), továbbá a lengyel, a holland, a német és a cseh turisták vendégforgalma is 15-18% közötti ütemben emelkedett, ami ellensúlyozta az orosz vendégforgalom 17%-os csökkenését.

Közel 67%-os szobakihasználtság, növekvő bevétel

Az összességében igen kedvező fejlemény a szállodák szobakihasználtságában is megmutatkozott, ami átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7%-ra nőtt, sőt mivel a szállodai átlagárak is emelkedtek a tavaly ugyanekkorihoz képest, a piaci teljesítményüket jól kifejező mutató, a RevPar is számottevően javult. A szállásdíjbevétel (27,5 Mrd Ft) 19,9%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szálláshelyek kiugró eredményéhez a belföldi vendégek számának 12%-os (760 ezer), az általuk eltöltött éjszakák (2 millió 189 ezer) 7,5%-os bővülése is érdemben hozzájárult. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel pedig 18,6%-kal nőtt tavalyhoz képest. A hazai vendégek július folyamán a 2249 kereskedelmi szálláshelyi elfogadóhelyen 9,3%-kal magasabb értékben, mintegy 3,058 milliárd Ft-ot kötöttek SZÉP-kártyáikról.

Az első hét hónap számai is remekül alakultak: január-júliusban 5,79 millió vendég 14,4 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,9%-kal, a vendégéjszaka-szám 6,7%-kal haladta meg a tavalyi értéket. A vendégek a magas bázishoz képest is a tavalyinál közel 13%-kal többet, 115,8 milliárd forint szállásdíjat költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az első hét hónapban. A SZÉP-kártya felhasználás 3,9%-kal nőtt, a vendégek január-júliusban összesen 9,9 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Glattfelder: idén újabb rekordot dönthet a magyar turizmus növekedése

Kiemelkedően jó eredmény a júliusi 12 százalékos vendégszám-növekedés a belföldi szálláshelyeken, idén várhatóan újabb rekordot dönt a magyar turizmus bővülése - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait kommentálva.

Hangsúlyozta: a turizmus a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 10 százalékát adja, olyan nemzetgazdasági ágazat, amely képes az átlagos növekedést meghaladóan bővülni.

Az államtitkár szerint fontos, hogy a belföldi turizmus is nő, egyebek mellett a Széchenyi Pihenőkártyák felhasználásának köszönhetően. Júliusban a tavalyinál 9 százalékkal több, mintegy 3 milliárd forint értékű SZÉP-kártya felhasználás valósult meg, számos új munkahelyet teremtve a vidéki turizmusban - ismertette.

Kiemelte: minden régióban nőtt a turizmus, de a legnépszerűbb továbbra is Budapest, valamint a nyári hónapokban a nagy tavak környéke. A legnagyobb mértékű növekedés éves átlagban a fővárosban volt - tette hozzá.

Glattfelder Béla kitért arra is, hogy minden szálláshely-típusban nőtt a szobakihasználtság és a forgalom, de a magasabb kategóriájú szállodákban volt jelentősebb forgalom-növekedés. A szállodák bevétele 20 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest - emelte ki.

A legtöbb turista továbbra is Németországból érkezik, júliusban 15 százalékkal többen jöttek, mint egy éve. Az angol és amerikai turisták száma jelentős mértékben, 20 százaléknál is jobban nőtt a hetedik hónapban - ismertette az államtitkár.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.