Tízéves csúcson az Európai Unió turizmusa

Tízéves csúcson az Európai Unió turizmusa 

Az Eurostat legújabb statisztikai jelentése az Unió-szerte jellemző, rekord vendégforgalmi adatokat, míg Magyarország esetében a szerényebb turisztikai teljesítményt emeli ki.
2020: feleannyi vendégéjszaka az unió tagállamaiban

2020: feleannyi vendégéjszaka az unió tagállamaiban 

Az Európai Unió turisztikai szálláshelyein töltött vendégéjszakák száma a koronavírus okozta járvány miatt 1,4 milliárdra csökkent tavaly, ami 52 százalékkal marad el az előző évben feljegyzett adatoktól - derült ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű statisztikai hivatalának hétfőn közzétett jelentéséből.
2020 számokban - ahogyan az MTÜ látja

2020 számokban - ahogyan az MTÜ látja 

Részletes statisztikát adott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség a tavalyi év vendégforgalmi adatairól.
Csaknem harmadára csökkent a vendégéjszakaszám szeptemberig

Csaknem harmadára csökkent a vendégéjszakaszám szeptemberig 

Az első őszi hónapban a belföldi vendégek a tavalyi évhez hasonló intenzitással utaztak, így továbbra is a magyarok tartották mozgásban a hazai szálláshelypiacot. Az MTÜ elemzései alapján a kilencedik hónapban már a négyévszakosan nyitva tartó szállodák teljesítettek a legjobban a Balaton térségben is, ahol a belföldi forgalomélénkítő kampány támogatásának is köszönhetően több mint 150 ezer vendégéjszakát töltöttek el.
Súlyos visszaesés a spanyoloknál

Súlyos visszaesés a spanyoloknál 

A tavalyinál 73 százalékkal kevesebb turista utazott Spanyolországba az év első nyolc hónapjában.
Az osztrákoknál is a főváros szenved a leginkább

Az osztrákoknál is a főváros szenved a leginkább 

Májusban és júniusban, a nyári előszezonban 70 százalékkal csökkent a turisztikai ágazat forgalma Ausztriában az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

KSH: a hazai gyógyfürdőkről és a főváros turizmusáról 

A vendégéjszakák száma alapján minden évben ott szerepelt a leglátogatottabb 10 település között Budapest mellett valamelyik gyógyfürdőjéről ismert magyar település az elmúlt bő évtizedben.
Összegző jelentés a vendéglátás helyzetéről

Összegző jelentés a vendéglátás helyzetéről 

Azonban hangsúlyozni kell, hogy ezek a számok a 2019. évi állapotokat tükrözik, nem az idei esztendőt.
Lenullázódott áprilisban a turizmus

Lenullázódott áprilisban a turizmus 

2020. áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97%-kal kevesebb volt.

Amikor még minden szép volt 

Könnyen előfordulhat, hogy egy hosszú aranykor záróakkordjaként fog emlékezni a szakma 2020 januárjára a budapesti vendégforgalomban. Ha a KSH adatait tekintjük, azt látjuk, hogy az év első hónapjában a koronavírus-világjárvány még nem éreztette hatását Magyarországon. A világjárvány előtti utolsó békehónapban a budapesti statisztikák még bőven 25% feletti szállodai árbevétel-növekedésről árulkodnak, és a vendégéjszakák is tovább szárnyaltak. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzése következik.

KSH: 4,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma novemberben 

Tavaly novemberben a külföldi és a belföldi vendégek 2,083 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Több mint 5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Öt százalékot meghaladó mértékben nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az első tíz hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Ennyi üres álláshely volt tavaly a vendéglátásban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár negyedik alkalommal teszi közzé a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja állított össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

7 százalékkal nőttek a bevételek februárban 

2019. februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 7,0%-kal emelkedett.

A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett 

Az első nyolc hónapban 4,2 százalékkal, 19,569 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Júliusban csökkent a belföldi vendégéjszakák száma 

2018. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8%-kal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magas bázis miatt. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 2,3%-kal emelkedett. 2018. január–júliusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,3, bruttó bevétele 8,6%-kal volt több, mint 2017 azonos időszakában - tájékoztatott  a KSH honlapján.

Kétszámjegyű növekedés minden régióban a vendégéjszakák számában 

A kiadható szobák száma az előző év ugyanezen időszakához képest csökkent, az árbevétel és a szobakihasználtság emelkedett.

Több vendégéjszaka, ugyanannyi vendég 

Idén szeptemberben 6,4 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma Budapesten. A belföldi vendégéjszakák ebben a hónapban az előző év azonos időszakához képest nem nőttek. Az összes vendégéjszaka szám-emelkedés 5,6%. A vendégek számában 2016. szeptemberéhez képest nincs változás — tájékoztatott kedden a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ.

30 százalékkal nőttek a külföldiektől származó szállásdíjbevételek júliusban 

Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentéséből.

Egy hónap alatt több mint 10 millió turistát fogadott Spanyolország 

Spanyolország júliusban 10,5 millió külföldi turistát fogadott, 10,1 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön. 

Minden mutató emelkedett 2017 első félévében Budapesten is  

A KSH adatai szerint 2017 júniusában valamennyi szállástípusnál nőtt mind a szoba-, mind a férőhely-kapacitás kihasználtság, ezzel együtt az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (REVPAR) is. 

A turisztikai régiók mindegyikében nőtt a külföldi vendégforgalom 

Júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 15,6, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az összes vendégéjszaka 12,0 százalékkal 2,9 millióra emelkedett.

A turizmus továbbra is a magyar gazdaság egyik húzóágazata 

A háztartások jövedelme számottevően növekedett az elmúlt években, ennek egyik legnagyobb nyertese a turizmus. 2016-ban a magyar lakosság 50%-a vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi turisztikai célú utazáson. 1–3 éjszakás utat 39, ennél hosszabb időtartamú utazást 26%-a tett.

A tavalyi évben emelkedett a vendéglátásból származó árbevétel 

2016 végén több mint 46 ezer kereskedelmi és 5,6 ezer munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző, azaz összesen közel 52 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon. Azonban változatlanul alacsony a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozók átlagkeresete - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. 

Szállodai bevétel boom a világbajnokságnak köszönhetően 

Az előzetes adatok szerint a szállodák 25-30 százalékkal magasabb árbevételt értek el júliusban az egy évvel korábbinál, az átlagárak 20 százalékkal voltak magasabbak a vizes világbajnokságnak köszönhetően - mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Turisztikai rekordok Ausztriában 

A szomszédos Ausztria turizmus-gazdasága jól teljesít, egymás után sorra dölnek meg a rekordok. Az elmúlt 140 év alatt, mióta az osztrák turizmus-statisztika lézetik, nem volt még ilyen jó féléve az ágazatnak, mint 2017 év első felében – hangsúlyozza Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember, a GD Consulting ügyvezetője. 

Rekordszámú látogató Dubajban 

2017 első félévében összesen 8,06 millió látogatót regisztráltak Dubajban, ez összesen 10,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest – áll a Dubaji Turisztikai Hivatal jelentésében.

Az európaiak harmada nem tud elmenni egy hétre nyaralni 

Az Eurostat által közölt friss statisztika szerint az európaiak harmada nem tud megengedni magának egy egyhetes nyaralást. A felmérés szerint a magyaroknál ez az arány még rosszabb. 

Visszatértek az orosz turisták Törökországba 

Közel hatszorosára nőtt az orosz turisták száma az idén Törökországban a tavalyihoz képest.

New Orleans vagy Chicago? 

Egy chicagói nonprofit cég statisztikát készített az Egyesült Államok legveszélyesebb városairól. Chicago, a rossz hírneve ellenére, a lista alján végzett. 

Ausztria és Csehország messze megelőz minket a turizmus terén 

Spanyolország az első, Magyarország a 17. helyet foglalja el a legnépszerűbb európai turisztikai célpontok listáján. Két regionális versenytársunk, Ausztria és Csehország sokkal jobban teljesít nálunk - derül ki az Eurostat frissen közzéadott 2015-ös összefoglalójából. 

Országosan és Budapesten is a 3*-os hotelek teljesítettek a legjobban 

Országosan és Budapesten is összességében emelkedett a vendégéjszakák száma, erőteljes keresletnövekedés volt tapasztalható Oroszországból és Ausztriából. Az MSZÉSZ trendriportja.

Megugrott a budapesti vendégéjszakák száma az első két hónapban 

Az országos tendenciákkal összhangban emelkedett Budapesten a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma 2017 első két hónapjában.

Összeállt a leglátogatottabb hazai települések listája 

Továbbra is Budapest, azon belül is az 5. és a 7. kerület vezeti masszívan az ország vendégforgalmi versenyét. Szorosan mögöttük ott van Hévíz, Hajdúszoboszló és a 6. kerület.

Szeged: dinamikus növekedés a vendégéjszakákban 

Szeged 2016-ban is nagyszerű eredménnyel zárta az évet vendég- és vendégéjszakaszám tekintetében.

16 százalékos plusz a novemberi vendégéjszakaszámban 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 16,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Hatályba lépett az új statisztikai törvény 

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak - közölte a KSH.

A külföldi vendégéjszakák száma megugrott, a belföldi csökkent októberben 

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 19,8 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Egyre több szlovák, román és cseh turista érkezik hozzánk 

Augusztusban is kedvezően alakult a hazai szállodák teljesítménye. Országos szinten szállodáink összes bruttó forgalma 7,3%-kal, bruttó szobaárbevétele 9,5%-kal múlta felül a múlt évit január és augusztus között. A belföldi vendégéjszakák 7,8%-kal, a külföldiek 3,5%-kal nőttek. Az MSZÉSZ Trendriportja.

Nyáron is egyre több a magyar turista Budapesten 

Továbbra is nő a Budapestre érkező vendégek és vendégéjszakák száma is – szűrhető le a KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshelyi adataiból 2016 első nyolc hónapjára vonatkozóan.

Hogyan utaznak az európaiak? 

Érdekes statisztikát készített az Eurostat, melyből kiderül, hogy a magyar turisták által eltöltött összes vendégéjszaka 60%-a belföldön realizálódik. A szlovákoknál hasonló az arány, a románok viszont csak a vendégéjszakák 16%-át töltik külföldön.

Rekordot dönt Sri Lanka turizmusa 

Egy hónap alatt még soha annyi turista nem érkezett Sri Lankára, mint idén júliusban – jelentette be az ország kormánya.

Vidéken dinamikusabban nő a külföldi vendégéjszakaszám 

A hazai szállodaipar 2016 első féléves eredményei összességében jónak értékelhetők, bár Budapesten idén áprilisban, májusban és júniusban is csökkent a külföldi vendégéjszakák száma a múlt évhez képest. Az MSZÉSZ Trendriportja.

Első félév: a külföldinél dinamikusabban nőtt a belföldi vendégéjszakaszám 

Júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégeké 4,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a teljes forgalom 1,5 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit, a májusi 1,0 százalékos növekedés után - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A magyarok Hajdúszoboszlón, a külföldiek Hévízen pihennek 

A KSH statisztikái szerint 2015-ben a belföldivendég-éjszakák számát tekintve a három legnépszerűbb város Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok volt, a külföldiek a legtöbb vendégéjszakát pedig a főváros után Hévízen és Bükön töltötték el.

Növekvő árbevétel, sorozatos beruházások a hazai fürdőkben 

A KSH nemrég közzétett statisztikái szerint a közfürdők árbevétele folyó áron 2014-ben 17%-kal emelkedett, és megközelítette a 127 milliárd forintot. Hazánkban az utóbbi időben számos fürdőfejlesztést valósítottak meg, a bővítéseknek azonban még nincs vége.

Hat legfontosabb küldőországunk közé került Lengyelország 

2016. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,2%-kal emelkedett, míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,4%-kal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 5,1%-kal nőtt.

Trendforduló a balatoni turizmusban? 

2016 áprilisában 1,6%-kal csökkent a hazai kereskedelmi szálláshelyek összes vendégforgalma, a január-áprilisi időszakban azonban a vendégéjszakák száma 7,2%-os növekedést mutat. A Balaton turizmusa viszont kiemelkedően alakult az év első négy hónapjában - derül ki a KSH legfrissebb felméréséből.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!