Milyen élelmiszereket tilos a kutyának adni?

Szerető, gondos gazdiként a legnehezebb dolog meghúzni a határt, és olykor nemet mondani kedvencünknek. Pedig az igazán felelősségteljes viselkedés megkívánja, hogy bizonyos ételeket ne adjunk bundás barátunknak, mert csak ártunk velük. 

Fontos tehát a kiváló minőségű, teljes értékű kutyatáp beszerzése, amelyben segítségünkre lehet a Grandopet.hu széles választéka. Lehetőleg olyan eledelt válasszunk, amely megfelelő állatunk fajtája, kora, mérete és aktivitása szempontjából is. Emellett nem árt észben tartani a tiltólistás élelmiszereket!

Mit nem ehet kedvencünk?

Sokan összetévesztik a szeretetet a felelőtlenséggel, pedig a száraztáp mellett adott házi koszt, illetve egyéb ételmaradékok nemcsak elhízáshoz vezethetnek, hanem komolyabb mérgezések, egészségügyi problémák is felléphetnek.

Nézzük tehát a tilos ételeket: 

Kezdjük a sort a hagymafélékkel, amelyek tioszulfátot tartalmaznak, a gond az, hogy ezt a vegyületet az ebek nem képesek lebontani. Nemcsak emiatt veszélyesek, ugyanis a hagymákban lévő anyag oxidálja a hemoglobint, ami miatt károsodhat a vér oxigénszállítási képessége, már akár 15 g-nyi mennyiség is mérgező lehet a kutyus számára.

A túlzott sóbevitel miatt sokkos állapotba kerülhet kedvencünk, így semmiképp se adjunk neki sót, illetve fűszereket. 

A csokoládé szintén tiltólistás, ugyanis a teobromin mérgező az ebek számára! Lázat, hasmenést, hányást, szapora pulzust válthat ki, súlyosabb esetben kómát, halált is okozhat.

Ne adjunk kutyánknak nyers tojást, avidin-tartalmánál fogva gátolja a B7-vitamin beépülését, ezáltal hiánybetegségek léphetnek fel. 

A xilit szintén nagyon veszélyes állatunk számára, általa ugyanis a kutya vércukorszintje drámaian lecsökken, nagyon súlyos állapotokat idézhet elő, eszméletvesztés, hipoglikémiás kóma is kialakulhat.

Kerülendő kerti növények

A szőlő, még inkább a mazsola, súlyos hasmenést válthat ki, továbbá kerülendő a rebarbara és a sóska is. Ez utóbbiak oxálsav-tartalmuk miatt veszélyesek. Allergiás reakciót okozhatnak a csonthéjas magvak, gyümölcsök, ugyanakkor a csonthéj miatt bélelzáródás is kialakulhat, mivel emésztetlenül halad az emésztőrendszerben. Ide tartozik a dió, a barack és a szilva.

Nagyon sok házi növény, virág is veszélyes lehet, érdemes távol tartani tőlük állatunkat. Ilyen például a muskátli, a nárcisz, az aloe vera, a gyöngyvirág, a lilaakác, az aranyeső. A legjobb elkülöníteni, elkeríteni valamilyen módon ezeket, még jobb, ha egyáltalán nem tartjuk ezeket a kutya közelében.

Egyéb tiltott termékek

A nyers húsok és belsőségek nem ajánlottak, legalábbis a bevizsgálatlan termékek, ezekben ugyanis fertőző kórokozók lehetnek. Ne adjunk bundás barátunknak koffeines italokat, sem alkoholt! Szintén kerülendők a humán gyógyszerek, ha tehát fájdalom- vagy lázcsillapítóra lenne szükség, kérjük állatorvos segítségét, ne kezeljük a saját gyógyszereinkkel!

A legjobb, ha a veszélyes élelmiszereket, növényeket és gyógyszereket gondosan elzárjuk kedvencünk elől.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.