Összeült a Klasszis TopDesign 2024 zsűrije – helyszíni beszámoló az értékelésről

A Klasszis Csoporton belül működő Turizmus Online szakmai portál idén is meghirdette a hazai teljes Horeca-ágazatot felölelő, a hazai szállodásokat, kisebb és nagyobb vendéglátóhelyeket, külső- és belsőépítészeti tervezőket megszólító Klasszis TopDesign 2024 szakmai versenyét, amely a hazai vendégváró szakma legátfogóbb, legszélesebb spektrumú, rangos nemzetközi zsűrit felvonultató versenye. Mivel a verseny lezárult és az online térben történő, egyéni zsűrizés is időben lezajlott, ezt követően a verseny szervezői összeadták és sorrendbe helyezték a beérkezett pontokat, így ez az adatokkal, pontszámokkal ellátott bőséges táblázat került november 8-án, a személyes zsűrizés alkalmával, a találkozónak helyt adó elegáns budai JAB Villában a megjelent zsűritagok elé a kivetítőn. 

Amelyből a neves nemzetközi és hazai szakértőkből álló zsűri tagjai kiválasztották az idei döntőbe kerültek névsorát, és ez volt az az alkalom is egyben, amikor kijelölték közülük – közös értékelés, majd szavazás útján – az idei győzteseket.

Az igazsághoz hozzátartozik, bár valóban közösen beszéltek át minden egyes beérkezett pályázatot a bírálók, voltak a zsűri tagjai közül néhányan, akik személyesen nem vehettek részt az értékelő megbeszélésen, viszont hála az online-tér hatalmának, ők a világhálón keresztül kapcsolódtak be az értékelésbe, és fejtették ki a megbeszélés ideje alatt véleményüket. Akadt közülük, aki a nagy távolság miatt nem csatlakozhatott személyesen, és volt, akit viszont a budapesti EU-csúcs rendezés alatti „dinamikus” lezárásoknak nevezett, ámde a valóságban óriási fővárosi közlekedési káoszt okozó dugók akadályoztak abban, hogy időre eljusson a délutántól koraestig tartó közös budai programra.

Viszont kiemelnénk versenyünk idei zsűrielnökének felelős hozzáállását a megbízatáshoz és nem mindennapi kitartását: ugyanis Ariana Grüll, az osztrák fővárosban élő és dolgozó jeles építész, belsőépítész már reggel vonatra szállt Bécsben, ami ugyan több órás késéssel futott be a full lezárt Keletibe, de így is sikerült megérkeznie a zsűrizés helyszínére, és személyesen részt vennie a végső eredmény kialakításában.

Tény, nagyon is szükség volt arra, hogy

elnöki hatáskörével élve döntsön néhány kategória esetén, ugyanis nem egy példa akadt arra, hogy a zsűri tagjai nem tudtak dűlőre jutni, és megegyezni abban, két nagyon jó pályázat közül melyik legyen a győztes, illetve nem egyszer a shortlist-re kerülésbe is nagy vita alakult ki a bírálók körében. Ilyenkor mindig a zsűrielnök szavazata dönt – nem volt ez most sem másképp.

Mielőtt részletesen mutatnánk az idei eredményeket, elmondanánk még az idei pályázatok elbírálása kapcsán: nem volt olyan mértékű és olyan sok óriási vita, mint a korábbi évek díjkiosztó odaítélésének alkalmával.

Több kategória esetén azonnal mindenki ugyanazt a pályázót nevezte meg győztesként, és a döntőbe kerültek közé is mindenki ugyanazokat választotta be.

Magyarán: idén sok olyan annyira kimagasló és meggyőző értékű pályázat szerepelt a beadottak között, amelyek közül senki számára nem volt kérdés, hogy melyik kerüljön az első helyre, és melyek azok, amelyek a döntősök névsorát gazdagítják.

Amit viszont több helyütt sajnáltak a zsűri tagjai, hogy egyes helyeket kénytelenek voltak lepontozni mind az egyéni, mind az azt követő személyes zsűrizés során,

Pedig sokkal több pontszámot kaphatott volna az adott hely, hiszen ismerték, hogy is néz ki valójában, és több pontot kapott volna, ha jól és aktuálisan, az adott kategóriának megfelelően fotózzák be és küldenek be képeket a pályázathoz az adott vendégváró helyről.

Erre volt példa mind a GASZTRO főkategória, mind a HOTEL főkategória esetén.

És ha már a konkrétumoknál tartunk, nagyon szerethető kisebb helyekről, és

az előző évekhez hasonlóan sosem látott, a zsűri számára is ismeretlen vendégváróhelyek adtak be idén pályázatot – amelyek közül egynéhány el is vitte a pálmát.

Valamint az is az idei év pozitívuma, hogy egyre jobban megmozdul a verseny hívó hangjára a Gasztro-szegmens – a korábbi években az onnan érkezett pályázatok száma alacsonyabb volt, mint Hotel kategóriában. Idén viszont szép számban jelentkeztek nagyon szép, tetszetős, régebbi stílust képviselő, valamint teljesen új koncepció alapján felöltöztetett éttermek, bisztrók, kisebb és nagyobb bárok, kávézók.

Ami szintén felkeltette a zsűri figyelmét, és szintén nagy örömmel konstatálták: gasztro-területen jelentős számban érkeztek pályázatok egy újonnan meghirdetett, az idei évben kiemeltként szerepelt kategória esetén: ez „az Év klasszis cool-tour vidéki és városi helyszíne” néven szerepelt a kiírásban, valamint szintén sokan jelentkeztek hotel-témában az ottani idei kiemelt kategória esetén: ez „Az év klasszis TopDesign storytelling hotele”, ahol nem csak a beadott képek nyűgözték le a zsűrit, hanem a hozzá magyar és angol nyelven beküldött szövegek is informatívak voltak, és nagyon is számított az értékelés során, hogy mit árultak el az adott ház történetéről, múltjáról és főként arról az üzenetről, amit a vendég számára szeretne mindebből átadni.

Jó volt tehát nagyon az idei verseny, értékes, szép és különleges pályamunkák érkeztek: ez évben 59 pályamunkát értékelt egyénileg, majd közösen a zsűri.  

És annyira jó hangulat kerekedett a végére, hogy bár a valós munka, a közös értékelés véget ért, senkinek nem akaródzott tovább indulni, hanem, mivel a verseny témájához illő, kreatív módon elkészített és tálalt gasztronómia – az InnovEat Catering jóvoltából – várta a pontozókat munkájuk befejeztével, mindenki inkább maradt még egy darabig. Evés-ivás közben közösen megbeszélve az idei verseny tanulságait, tapasztalatait, elkezdett ötletelni is a bíráló csapat, hogy jövőre milyen újításokat, milyen újabb izgalmas kategóriákat és milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy még tovább szélesítsék a verseny által megszólítottak körét. Azért, hogy

ezt a hazai és nemzetközi szintű, a nagyközönség által is elismert, Magyarország egyetlen nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari dizájn-versenyét még sikeresebbé tegyék.

Jövőre, a következő verseny meghirdetéséig azonban még sok víz folyik le a Dunán. De szerencsére az idei verseny különleges, exkluzív helyszínen, exkluzív módon lezajló gálaestjéig már nem sokat kell aludni, és arra jelentkezni is lehet.

Részletek a díjátadó programjáról és jelentkezési lehetőség itt >>

Most pedig következzék az idei döntőbe jutottak listája, és egyet biztos elárulhatunk előre:

közöttük ott vannak az idei győztesek, akiket méltó módon ünneplünk majd 2024. december 3-án, a Kimpton Bem Hotel elegáns tereiben – előremutató szakmai program, izgalmas panelbeszélgetések, formabontó filmvetítések, formaruhabemutató, látványos díjátadó, exkluzív fogadás és kóstolók, valamint kapcsolatépítő és egyéb üzleti lehetőségek keretében.

Mutatjuk a döntősök listáját – kategóriánként, ABC-sorrendben:

GASZTRO

Kiemelt kategória 2024-ben: Az év Klasszis cool-tour vidéki és városi helyszíne 2024

  • mesterbike & coffee
  • SIMALIBA Belvárosi Csárda
  • Városliget Café & Restaurant

Az év Klasszis TopDesign legjobb vendégélményt kínáló gasztrohelye 2024

  • Aria Hotel – High Note SkyBar
  • Goli – firehearted restaurant
  • Gundel Étterem Kávéház

Az év Klasszis TopDesign étterme – zárt vendégtér 2024

  •  Andrássy Garden
  •  Mercure Debrecen Superior
  •  Zazie Bistro & Bar Budapest

Az év Klasszis TopDesign étterme – nyitott vendégtér, kerthelyiség 2024

  •  Hilton Garden Inn City Center
  •  Robinson Restaurant Budapest

Az év Klasszis TopDesign bárja/pub-ja, kávézója, cukrászdája 2024

  • Dobay Cukrászda BudaPart
  • Port de Budapest

Az év Klasszis TopDesign borászata/pincészete 2024 

  • Etyeki Kúria
  • Sauska Tokaj Borászat

Az év Klasszis TopDesign éttermi arculata 2024

  • Aria Hotel Music Garden
  • SIMALIBA Belvárosi Csárda

Az év Klasszis TopDesign gasztro tervezője 2024

  • Dobay Cukrászda BudaPart

HOTEL

Kiemelt kategória 2024-ben: Az év Klasszis TopDesign „storytelling” hotele 2024

  • Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection
  • Hotel Nemzeti Budapest MGallery
  • Villa Chez les Amis

Az év Klasszis TopDesign legjobb vendégélményt kínáló szálláshelye 2024

  • Kenese Bay Garden Resort & Conference
  • Mimosa Vendégház
  • Villa Chez les Amis

Az év Klasszis TopDesign fővárosi 5 csillagos szálláshelye 2024

  • Aria Hotel
  • Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection

Az év Klasszis TopDesign fővárosi 3 – 4 csillagos szálláshelye 2024

  • TRIBE Budapest Stadium

Az év Klasszis TopDesign vidéki 5 csillagos szálláshelye 2024

  • Melea The Health Concept
  • Villa Chez les Amis

Az év Klasszis TopDesign vidéki 3-4  csillagos szálláshelye 2024

  • Kenese Bay Garden Resort & Conference
  • La Cantina
  • Mimosa Vendégház

Az év Klasszis TopDesign spa & wellness részlege 2024

  • Danubius Hotel Bük
  • Kenese Bay Garden Resort & Conference

Az év Klasszis TopDesign vendégszobája, lakosztálya 2024

  • Danubius Hotel Helia
  • Donautica Hotel & Restaurant
  • Kenese Bay Garden Resort & Conference

Az év Klasszis TopDesign hotel lobbija 2024

  • Kenese Bay Garden Resort & Conference
  • Melea The Health Concept

Az év Klasszis TopDesign szállodai kertje/terasza 2024

  • Bordűr Wellness Hotel & Szőnyegmúzeum
  • Károlyi Kastély Hotel & Restaurant

Az év Klasszis TopDesign hotel tervezője 2024

  • Kenese Bay Garden Resort & Conference
  • Kroki Stúdió
  • Villa Chez les Amis

Az év Klasszis TopDesign fenntartható szálláshelye 2024

  • Melea The Health Concept
  • StagLand Cabins

Az év Klasszis TopDesign történelmi épülete (szállodája) 2024

  • Bordűr Wellness Hotel & Szőnyegmúzeum
  • Kristály Imperiál Hotel

Az év Klasszis TopDesign céges rendezvény helyszíne 2024

  • Prónay Kastély
  • River Diva Rendezvényhajó

Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban

Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban 

Soha nem volt olcsó mulatság egy karácsonyi vásár, de idén úgy tűnik, hogy még a külföldi pénztárcának is drága.
Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát

Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát 

Minden idők legnépesebb mezőnyével, rekord részvétel mellett zajlott december 8-án a Mikulásfutás Budapesten.
 Varázsvilág gyerekeknek Budapesten

Varázsvilág gyerekeknek Budapesten 

Van egy hely, ahol a mese rólad szól! – ezzel a szlogennel nyitotta meg képzeletbeli kapuit a VarázsLiget immár negyedszerre, amely idén 2024. december 6. és 2025. január 1. között karácsonyi díszbe öltözve vár kicsiket és nagyokat a városligeti Vajdahunyad vára előtti területen.
Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás

Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás 

A Mikulást látták először átkelni a Balatonfüredi Jégpálya új gyalogos hídján.
Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság

Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság 

Neves iparági szakemberek járták körül a dizájn, a trendek és a fenntarthatóság témáját a Klasszis TopDesign 2024 díjátadó gála alkalmával.
Jól képzett munkaerőket keresnek a cégek, de sokallják a bérigényt

Jól képzett munkaerőket keresnek a cégek, de sokallják a bérigényt 

Háromlépcsős kutatássorozatban mérte fel a Profession.hu a hazai cégek jövő évi várakozásait és terveit a humánerőforrás-gazdálkodás terén, az eredményeket egy kiadványban tették közzé.
Díjeső Klasszis TopDesign 2024 versenyünkön – 25+2 pályamunka bizonyult a legjobbnak

Díjeső Klasszis TopDesign 2024 versenyünkön – 25+2 pályamunka bizonyult a legjobbnak 

Kiosztották a díjakat Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari designversenyén, amelyet lapcsoportunkon belül a Turizmus Online hirdetett meg.
Szombaton este izgalmas látványt ígér a Jupiter

Szombaton este izgalmas látványt ígér a Jupiter 

A Naprendszer legnagyobb bolygója szombaton 17 órakor már látható lesz a keleti égbolton.
Már Budapest felett is futhatunk

Már Budapest felett is futhatunk 

A Nemzeti Atlétikai Központ fő attrakciója, az egyedülálló panoráma futókör.
Városerdő, népkert, Városliget

Városerdő, népkert, Városliget 

A Múlt-kor kiadó gondozásában megjelent A Városliget története című könyv Lovas Dániel szerzőtől hiánypótló mű, amely a XIX. század közepétől egészen napjainkig kalauzolja az olvasókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.