Párbeszéd indult az utazásközvetítők és a MUISZ között

Összesen 6 utazási iroda összefogott és párbeszédet kezdeményezett a Magyar Utazási Irodák Szövetségével (MUISZ) az utaztatási szakmában kialakult jelenlegi helyzetről. Céljuk, többek között, hogy az utazásközvetítők érdekei jobban érvényesüljenek a szakmában. 

A Green Holidays Kft. csődje és az indulhatunk.hu vélhetően nem jogszerű eladási módszere lavinát indított el az utaztatási szakmában.

A csőd kapcsán számos kérdés felszínre került, mellyekkel már itt, itt és itt foglalkoztunk.

A szakmában dolgozók is próbálnak hangot adni véleményüknek, ezért összesen hat vidéki és budapesti iroda összefogott és kezdeményezte a MUISZ-szal való párbeszédet.

A kezdeményezés tagjai: Koruhely János Marco Polo Travel, Kőteleky László Nettravel.hu, Paróczi Ferenc Euro-travel.hu, Schuckmann Zoltán R-Tours Utazási Iroda, Karádi Gabriella Dunakanyar Utazási Iroda és Németh Ágnes Aqua Travel.

A közös találkozón a MUISZ részéről részt vett Dr. Erdei Bálint elnök, Molnár Judit alelnök, Dr. Békefi Veronika a kiutaztatási bizottság vezetője, Dr. Gyenizse Dorottya jogi és etikai bizottság vezetője, Dr. Szvoboda János az utazásközvetítő bizottság vezetője, Zakar Jozef az utazásközvetítő bizottság tagja, Fajta Gábor szintén az utazásközvetítő bizottság tagja és Tukacs Zsuzsanna titkár.

Koruhely János, a csoport nevében elmondta, hogy: „a Green csődjében még ma sem látunk tisztán és a megjelenő média nyilatkozatok még inkább összezavarják a szakmát és a károsultakat úgy szintén.

A mai napig nincs, több mint 1 hónap eltelte után, a hatóságok részéről nyilatkozat, ami megállapította volna, hogy miért jutott a Green Holidays csődbe és kinek milyen felelősége van az ügyben.

Mi közvetítők nem vettük jó néven sőt sok közvetítő iroda kifejezetten a közvetítők elleni hangulatkeltésként ítélt meg bizonyos MUISZ nyilatkozatokat.

Mi közvetítők úgy ítéljük meg, hogy amennyiben a MUISZ az utazásszervezők figyelmét felhívta volna az Indulhatunk.hu esetében a fenn álló szerződésük felülvizsgálatára valószínűleg ma az utazásszervezőknek, az Utasoknak, valamint a Közvetítőknek is kevesebb káruk és kellemetlenségük lenne.

Ezért javasoljuk, hogy ilyen jelentőségű ügyekben a MUISZ elnöke vagy a nyilatkozó a nyilatkozat megtétele előtt egyeztessen az Utazásközvetítő Bizottság vezetőjével.” – hangsúlyozta.

A csoport célkitűzései között szerepel többek között, hogy az utazásközvetítők érdekei jobban érvényesüljenek a szakmában.

Javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogy a MUISZ etikai kódexe újuljon meg a jelen piaci igényeknek megfelelően, illetve a MUISZ tegyen ajánlásokat arra, hogy az utazási szerződésben pontosan mi szerepeljen.

Továbbá szeretnék elérni azt is, hogy az utazásközvetítők jutalékát lehessen arányosan az előlegből is levonni, mert sok esetben csak hónapokkal később jutnak a pénzükhöz.

Azt is szeretnék rögzíteni, hogy az utazásközvetítők a saját jutalékuk kárára, ne adhassanak kedvezményt az utasnak, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a többi közvetítőt.

A frissen megalakult csoport javasolta, hogy a MUISZ tagdíja legyen a kisebb árbevételű irodák esetében alacsonyabb, hogy minél több iroda tudjon csatlakozni a szervezethez.

Kiemelték, hogy a jelenlegi éves 69.000 forintos legkisebb tagdíj 1 millió forintos utazás értékesítése esetén megkapott nettó jutalékot jelent, ami nem kis teher egy családi vállalkozásnak, ami az utazásközvetítőknél igen nagyszámban jelen lévő vállalkozási forma.

Továbbá tanácsolták még, hogy a MUISZ kezdeményezze az illetékes hivatalnál, hogy az utazási irodák a MUISZ-nak fizethessék be a kamarai tagdíjat, úgy, mint az Ügyvédi Kamaránál történik.

Megkeresésünkre Molnár Judit elmondta, hogy a MUISZ nyitottsággal fogadta az utazásközvetítő cégek megkeresését, hiszen a szövetségben mindig is egyöntetű volt az az álláspont, hogy csak egységes, az üzleti normákat egyformán betartó utazási vállalkozások tudják biztosítani a stabilitást és kivívni a szakma becsületét mind az utasok, mind a döntéshozók részéről.

Nem véletlen, hogy már korábban döntés született a MUISZ etikai kódexének a mai kor követelményeinek megfelelő aktualizálásáról.

Leszögezte, hogy a szövetség az elmúlt hónapokban több alkalommal is felhívta a szakma figyelmét a tisztességes értékesítés szabályainak betartására, az utazási irodák és a hatóság figyelmét a rendkívül alacsony árú utazások veszélyeire.

Hangsúlyozta, hogy a jogszabályi előírások betartása mellett a két szerződő fél, azaz az utazásszervező és utazásközvetítő természetesen szabadon dönthetnek a szerződés tartalmáról.

Rávilágított arra is, hogy a MUISZ tagdíjak tavaly óta eleve differenciáltak és úgy kerültek megállapításra, hogy a kis árbevétellel rendelkező irodák is ki tudják gazdálkodni, a havi díj 5.750,- forintos összeget.

A tárgyaló felek hasznosnak találták a megbeszélést és felvetődött, hogy időközönként folytatják a konzultációt.


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.