Pénteken eldől: módosul-e az éjszakai vendéglátás Szegeden?

A tervezet szerint az alapszabály 23 órás zárást írna elő, ám lesz lehetőség engedélykérelemre. A kérdés az: ki dönt majd ezekről, és milyen szempontok alapján? Több mint kétszáz üzlet és vendéglátóhely jövője függhet az új szabályozástól, írta meg a szeged.365.hu független hírportál.

Mint írják, a rendelet célja a lakosság nyugalmának biztosítása és a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása. Ha a közgyűlés elfogadja, akkor

a szegedi kocsmák zárásainak alapértelmezett időpontja este 11 óra lesz, és az érintett üzletek csak külön engedéllyel működhetnek tovább.

 Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Fröccsterasz

Kitérnek arra is, hogy a szabályozás nem érinti a nagyobb rendezvényeket, fesztiválokat és bizonyos üzleteket, például benzinkutakat.

A tervezetben szereplő feltételek szerint

egy hely csak akkor kaphat éjszakai nyitvatartási engedélyt, ha az elmúlt fél évben panaszmentesen üzemelt, betartotta az előírásokat, valamint rendben tartja a környező közterületet. Továbbá elvárás, hogy a vendégek ne zavarják a lakókat, és ne legyen közterületi alkoholfogyasztás az egység előtt.

Az engedély ráadásul nem örökre szól: ha egy hely ellen több panasz érkezik, vissza is vonható.

A szegedi éjszakai élet már az elmúlt években is komoly változásokon ment keresztül: több ikonikus hely bezárt, vagy alakult át más jellegű vendéglátóegységgé. Ha a tervezet életbe lép, az tovább gyorsíthatja ezt a folyamatot, hiszen az engedélyköteles nyitvatartás bizonytalanságot jelent a tulajdonosok számára.

 

 


Szenzációs felfedezés: megtalálhatták Mátyás király sírját

Szenzációs felfedezés: megtalálhatták Mátyás király sírját 

Egy arcrekonstrukciós program és az igazságügyi antropológiai vizsgálatok megerősítették a szenzációs bejelentést.
Minden, amit a hazai rendezvénypiac beárazásáról tudni érdemes

Minden, amit a hazai rendezvénypiac beárazásáról tudni érdemes 

Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a hazai rendezvénypiac számára.
Húsvéti díszben a dinnyési kisvonat

Húsvéti díszben a dinnyési kisvonat 

Nyuszivonat, tojásfestés és kerámiaszobrok a Skanzen Körtemplomában.
Hagyományőrzés digitálisan – itt az új applikáció

Hagyományőrzés digitálisan – itt az új applikáció 

Az idei húsvétkor kiváló példát mutat számos magyar település arra, hogyan lehet a gyakran több száz éves néphagyományokat életben tartani, továbbadni a fiatalabbaknak.
Eldőlt a sorsa Esterházy Péter egykori otthonának

Eldőlt a sorsa Esterházy Péter egykori otthonának 

Fordítók és külföldi szerzők számára biztosít majd rezidenciaprogramot, és irodalmi eseményeknek is otthont ad az az alkotóház, amelyet Esterházy Péter író egykori otthonából alakítanak ki Budapest III. kerületében.
Itt van Európa legnagyobb összefüggő nárciszmezeje

Itt van Európa legnagyobb összefüggő nárciszmezeje 

Nárcisznapot rendeznek Babócsán.
Miskolc szeretne felkerülni a nemzetközi turizmus palettájára

Miskolc szeretne felkerülni a nemzetközi turizmus palettájára 

Ennek érdekében B2B workshop körútra indultak.
Fény derül a titokra, ami tömegeket vonzhat a Hősök terére

Fény derül a titokra, ami tömegeket vonzhat a Hősök terére 

Az utóbbi időben néhány kimagasló értékű és nagy érdeklődést kiváltó időszaki bemutatóval hívta fel magára a figyelmet a Szépművészeti Múzeum.
Több mint 30 ezren futni mentek – sok a női futó és a nemzetközi résztvevő

Több mint 30 ezren futni mentek – sok a női futó és a nemzetközi résztvevő  

31 530 indulóval zárult a 40. Telekom Vivicittá Városvédő Futás április 12-13-án Budapesten.
BGYH: kevesebb bevétel és vendég, több kedvezmény a budapestieknek

BGYH: kevesebb bevétel és vendég, több kedvezmény a budapestieknek 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a 2025. évi tervben a tavalyi forgalomhoz hasonlóan megközelítőleg 4 millió vendéggel számolnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.