Szeptember 11-én nálunk főznek a világ ifjú szakács titánjai

Beindul a szakács világbajnokság dömping kis hazánkban: idén a földgolyó legjobb fiataljai mérik össze nálunk tudásukat, jövőre pedig már egyenesen a Bocuse d’Or, a világ topszakácsversenyének európai döntőjének ad otthont Budapest. A Chaine des Rotisseurs nevű gasztronómiai társaság, amely a világ legrégebbi gasztronómiai szervezete (alapításának éve: 1248!), idén, a tavalyi dél-afrikai kitérő után Budaörsön, a METRO Gasztro Akadémián izzítja be majd a tűzhelyeket azért, hogy a világ különböző részeiről hozzánk utazó ifjú szakácstitánok összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki közülük a legjobb?

Erről a nem mindennapi eseményről számolt be a szervezők képviseletében Novák Iván Péter, magyarországi elnök és Pintér Katalin, a társaság irodavezetője. A verseny rangjának és fontosságának elismeréseképpen a Világszervezet tagja, a kanadai Chaine egyesület elnöke, valamint egyszemélyben a világbajnoki bizottság és a zsűri elnöke, Dr. David Terault is jelen volt a február 9-én, a Gerbeaud Házban megtartott tájékoztatón.

Annyit azért érdemes tudni erről a szervezetről, hogy előírás: minden országban csak “amatőr” lehet a társaság elnöke, azaz lelkes gasztromán lehet, de szakember semmiképp. A verseny pedig - amelyet 27 év alatti szakácsok részére hirdetik meg - tulajdonképpen nem teljesen professzionális, bár tény, olyan elemei vannak, amelyet ember legyen a talpán, ha egy amatőr abszolválni tud.

Például 3,5 óra leforgása alatt egy olyan három fogásból álló, 4 adagban szervírozott ételt kell készíteni, amelyhez az alapanyagok gyakorlatilag ismeretlenek a verseny kezdetéig. Ugyanis “meglepetés kosárban” (black box-ban) rejtve tartják a verseny startjáig, igaz, annyi azért segítség, hogy mindenkor a házigazdák kiváló minőségű, az adott országra jellemző hús- és zöldségféléiből állítják össze a kínálatot.

A zsűri egy része - három fő - a konyhán kémleli a versenyzők munkáját, ügyeli a verseny és a munka tisztaságát, a másik része pedig - ők kilencen vannak, és a világ különböző részeiről érkező aktív szakácsok - kóstolja az eléjük rakott versenyműveket: az ízeket pontozzák és az előírt alapanyagok felhasználását is figyelemmel kísérik. Szimpatikus zárópillanata volt a hétfői tájékoztatónak, hogy a magyarországi Chaine-viadalra a hazai, gyakorlatilag összes nagy gasztroegyesület közös megállapodást kötött, aláírásukkal erősítve meg, hogy együtt segítik mindenben az egykor, pecsenyesütők francia társaságaként alapított csoport mai utódszervezetét abban, hogy sikeres legyen ez a nem mindennapi, szeptemberi verseny.


Nyíregyháza és Hidvégardó – egyvalami közös bennük

Nyíregyháza és Hidvégardó – egyvalami közös bennük 

Megvannak a Virágos Magyarország verseny idei győztesei.
MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.