Szeptember 11-én nálunk főznek a világ ifjú szakács titánjai

Beindul a szakács világbajnokság dömping kis hazánkban: idén a földgolyó legjobb fiataljai mérik össze nálunk tudásukat, jövőre pedig már egyenesen a Bocuse d’Or, a világ topszakácsversenyének európai döntőjének ad otthont Budapest. A Chaine des Rotisseurs nevű gasztronómiai társaság, amely a világ legrégebbi gasztronómiai szervezete (alapításának éve: 1248!), idén, a tavalyi dél-afrikai kitérő után Budaörsön, a METRO Gasztro Akadémián izzítja be majd a tűzhelyeket azért, hogy a világ különböző részeiről hozzánk utazó ifjú szakácstitánok összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki közülük a legjobb?

Erről a nem mindennapi eseményről számolt be a szervezők képviseletében Novák Iván Péter, magyarországi elnök és Pintér Katalin, a társaság irodavezetője. A verseny rangjának és fontosságának elismeréseképpen a Világszervezet tagja, a kanadai Chaine egyesület elnöke, valamint egyszemélyben a világbajnoki bizottság és a zsűri elnöke, Dr. David Terault is jelen volt a február 9-én, a Gerbeaud Házban megtartott tájékoztatón.

Annyit azért érdemes tudni erről a szervezetről, hogy előírás: minden országban csak “amatőr” lehet a társaság elnöke, azaz lelkes gasztromán lehet, de szakember semmiképp. A verseny pedig - amelyet 27 év alatti szakácsok részére hirdetik meg - tulajdonképpen nem teljesen professzionális, bár tény, olyan elemei vannak, amelyet ember legyen a talpán, ha egy amatőr abszolválni tud.

Például 3,5 óra leforgása alatt egy olyan három fogásból álló, 4 adagban szervírozott ételt kell készíteni, amelyhez az alapanyagok gyakorlatilag ismeretlenek a verseny kezdetéig. Ugyanis “meglepetés kosárban” (black box-ban) rejtve tartják a verseny startjáig, igaz, annyi azért segítség, hogy mindenkor a házigazdák kiváló minőségű, az adott országra jellemző hús- és zöldségféléiből állítják össze a kínálatot.

A zsűri egy része - három fő - a konyhán kémleli a versenyzők munkáját, ügyeli a verseny és a munka tisztaságát, a másik része pedig - ők kilencen vannak, és a világ különböző részeiről érkező aktív szakácsok - kóstolja az eléjük rakott versenyműveket: az ízeket pontozzák és az előírt alapanyagok felhasználását is figyelemmel kísérik. Szimpatikus zárópillanata volt a hétfői tájékoztatónak, hogy a magyarországi Chaine-viadalra a hazai, gyakorlatilag összes nagy gasztroegyesület közös megállapodást kötött, aláírásukkal erősítve meg, hogy együtt segítik mindenben az egykor, pecsenyesütők francia társaságaként alapított csoport mai utódszervezetét abban, hogy sikeres legyen ez a nem mindennapi, szeptemberi verseny.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.