Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - különleges alapanyagból

Olyan új szoborcsoporttal jelentkezik a Duna-parton Kolodko Mihály szobrász, amelyre még nem volt példa a karrierjében. Különleges anyagból készült cápák sora kerül ki a folyó váci szakaszára, amelyek a környezetszennyezésre és annak mértékének csökkentésére hívják fel a figyelmet.

A legújabb Kolodko-szoboregyüttes egyértelmű üzenete a környezettudatos élet szükségszerűsége. Ezt pedig nemcsak a művek formai koncepciója kívánja közvetíteni, hanem azok alapanyaga is szimbolikus kettőséget hordoz. Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája ugyanis a hulladék, kötőelemüknek pedig a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) evoBuild termékmárkájához tartozó alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. Utóbbi, a közelmúltban bevezetett kategóriába hangsúlyozottan a vállalat alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement- és betontermékeit sorolja. Az építőanyag-ipari cég anyavállalatához, a Heidelberg Materials-hoz hasonlóan kiemelten kezeli a klímasemlegesség kérdését, ezért is döntöttek úgy, hogy Magyarországon is elérhetővé teszik az evoBuild termékcsaládot, mely a hagyományos betonnal azonos friss és megszilárdult tulajdonságokkal rendelkezik, azonban minimum 30%, de akár 80%-kal is csökkenti a CO2 lábnyomát.

Nem mindennapi anyag, nem mindennapi együttműködés

A nem mindennapi együttműködés koncepciója kapcsán gyorsan egymásra találtak a felek. Régóta tervben volt már egy ilyen tematikájú szoborcsoport megvalósítása a művésznél, a DDC pedig mint felelős és meghatározó piaci szereplő, már hosszú ideje kiemelten kezeli az alacsonyabb környezeti lábnyom és a klímacél elérésének kérdését. Amikor a párhuzamra fény derült a közös munka szinte azonnal elindult, hiszen a kooperáció tökéletesen szimbolizálja a szobrász és a vállalat törekvéseit is. A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, míg a DDC egyik cementgyára, egyben székhelye is a város mellett található.

„Nem is találhattunk volna jobb időben egymásra a művésszel!” 

– hangsúlyozta Guth Zoltán, a Duna- Dráva Cement Kft. kommunikációs vezetője. Egy kifejező, maradandó és igazi értéket hordozó tervet szeretett volna a társaság összehozni annak apropóján, hogy anyavállalatuk januárban mutatta be új, globális termékmárkáját, az evoBuild-et. Ehhez tartozhatnak a kínálat azon tagjai, amelyeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a körforgásos gazdasághoz való különleges hozzájárulás jellemez. Minden ide sorolt terméknek szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy a kínálat részévé váljon. Ezzel az építőanyag-ipari vállalatok között elsőként, a Heidelberg Materials globálisan szabványosított kritériumokat alkalmaz a fenntartható termékek címkézésére.

Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája a hulladék
Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája a hulladék
Fotó: Kolodko Mihály


„A Kolodko Mihállyal létrejött együttműködés, az alkotás mondanivalója és megvalósítása, a váci helyszíne, benne az emblematikusnak mondható és nem kevés költőiséget tükröző Duna-parttal közösen mind-mind azt az üzenetet tükrözi, amelyet szerettünk volna közvetíteni az evoBuild kapcsán  melynek egyik eleme az evoBuild80R10 elnevezésű betontermékünk már önmagában újrahasznosítható adalékanyag felhasználásával készül  az evoBuild a beton következő generációja, amely a jövő generáció érdekében lett fejlesztve” 

– emelte ki Guth Zoltán.

Minden szoborban érdemi alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék. Elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász.  Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is tetten érhető, hiszen a szobrok teste egyszerre épül fel a dunai hulladékból és az alacsony ökolábnyomot biztosító, új betonból. Az alkotások ráadásul egyenként a partszakasz szennyezettségét is tükrözik, hiszen annál több került egy-egy cápába a hulladékokból, minél többet lehetett fellelni az adott helyszínen.

A cementcápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetőek lesznek, hiszen Kolodkó Mihálynak időszakos kiállítása nyílik az intézményben, Dunai Cápa címmel. „Nagy megtiszteltetés, hogy a váci múzeum adhat otthont a művész legújabb alkotásainak. Szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra lehet meghökkentő, szórakoztató és egyben elgondolkodtató is. Egy-egy cápaszobor mondanivalója túlmutat önmagán, felkiáltójel a Duna védelmében. Reméljük a környezetszennyezés csökkentésének üzenetét is magukkal viszik a kiállítás látogatói” – mondta Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

 

Az építőipar és a fenntarthatóság közötti egyensúly megteremtése érdekében sürgető a környezetbarát megoldások keresése. Innovatív technológiák és fenntartható gyakorlatok bevezetésével csökkenthető a betonipar ökológiai lábnyoma. Többek között ezért is fontos, hogy egyre többen ismerjék meg és alkalmazzák az alternatív megoldásokat az építőiparban.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.