Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.

Bármelyikük is lesz a végén a fődíjas, az már most biztos, hogy mindet érdemes megkóstolni... Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája a Balatoni Kör közleményében elmondta: idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro-újságírókból álló zsűrivel újrakóstolnak, és közülük választják ki az idei Év strandétele verseny győzteseit. 

Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Fotó: Heim Alexandra / Balatoni Kör

A döntőbe jutott nevezők betűrendben:

  • Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
  • Gianpiero's, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
  • Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
  • Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
  • Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
  • Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges "almafröccs"
  • Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
  • Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
  • Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
  • Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal

Az eredményhirdetés 2024. július 31-én lesz, az alábbi díjakat adják át:

1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
3. az Év jóárasított strandétele 
4. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele 
5. az Év balatoni stranddesszertje


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.