Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.

Bármelyikük is lesz a végén a fődíjas, az már most biztos, hogy mindet érdemes megkóstolni... Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája a Balatoni Kör közleményében elmondta: idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro-újságírókból álló zsűrivel újrakóstolnak, és közülük választják ki az idei Év strandétele verseny győzteseit. 

Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Fotó: Heim Alexandra / Balatoni Kör

A döntőbe jutott nevezők betűrendben:

  • Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
  • Gianpiero's, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
  • Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
  • Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
  • Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
  • Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges "almafröccs"
  • Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
  • Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
  • Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
  • Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal

Az eredményhirdetés 2024. július 31-én lesz, az alábbi díjakat adják át:

1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
3. az Év jóárasított strandétele 
4. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele 
5. az Év balatoni stranddesszertje


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.