Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén

A Nyíregyházán található impozáns Sziget Hotel története több, mint húsz évre nyúlik vissza, amikor a körülötte található tó helyén még egy bűzös mocsár volt. Azóta a hotel tulajdonosai egyik csodát tették a másik után, és megszületett ez az egyedülálló helyen fekvő és különlegesen kialakított belső térrel rendelkező hotel, amely tavaly a Klasszis TopDesign verseny zsűrijét is meggyőzte.

 

A családi vállalkozásban működő Sziget Hotel vezetőjével Erdélyi Edvárddal beszélgettünk, aki többek között arról is mesélt, hogyan került a hotel egy tó közepére és milyen páratlan fejlesztések történnek náluk a közeljövőben.

Gondolták volna, hogy ilyen eredményekkel térnek majd haza, amikor beneveztek dizájnversenybe?

Egyértelműen nem mertünk ekkora sikert remélni, de bíztunk benne, mert úgy gondoltuk, hogy a szállodánk belső tere van olyan különleges, hogy egy ilyen dizájn versenyben meg tudjuk győzni a zsűrit. Mivel eredetileg semmilyen szakmai tapasztalatom és szaktudásom nem volt, hatalmas elismerés volt, hogy a szakma neves alakjai elismerték a munkásságomat. Óriási büszkeség ez és sokat jelentett nekem, hogy olyan szakemberek értékelték a munkámat, akik nagyon jól értenek hozzá. A tavalyi sikeren felbátorodva úgy döntöttünk, hogy a frissen elkészült dizájn lakosztályokkal idén is ott a helyünk a versenyben…

A hotelt nagyon különlegessé teszi az elhelyezkedése. Hogyan született meg az ötlet, hogy egy szigeten épüljön meg?

A történet huszonegy ével ezelőtt kezdődött, amikor édesapám kialakította a tavat. Akkoriban itt egy bűzös mocsár volt. Az eredeti tervek szerint a családi házunk épült volna ide, viszont idő közben ez a terv meghiúsult. Azonban édesapámnak több ötlete is volt a kialakított sziget hasznosítására: rendezvényházat és egy hajó formájú éttermet is tervezett ide. Idővel úgy láttuk, hogy több szálláshelyre is lenne igény, így belefogtunk a hotel tervezésébe, ami kezdetben még panziónak indult, de a tervezés során hotellé alakult.

Standard szoba
Standard szoba
Fotó: Sziget Hotel

Mennyire nehezítette meg a tervezést és a kivitelezést a lokáció?

A családi ház tervei miatt a sziget már régen ki lett alakítva és úgy készült el, hogy minél jobban terhelhető legyen a talaj. Nagy könnyebbség volt, hogy már annak idején betervezésre kerültek a közművek a szigetre. Minden adott volt, hogy egy cölöpalapos rendszerben fel tudjuk építeni a hotel épületét. Mivel eredetileg generál kivitelezők vagyunk, így nem okozott gondot a kivitelezés, az üzemeltetés és az indulás viszont kihívást jelentett. De mivel ez egy családi vállalkozás, ahol mindent a családunk csinál, saját magunkat fejlesztettük és idővel mindenbe beletanultunk. Ha egyik nap nem működött, amit kitaláltam, akkor másnap máshogy próbáltam. Igyekezetem mindig a vendégek fejével gondolkozni, próbáltam kitalálni, hogy mi lenne jó nekik és a szerint jártam el recepciósként vagy felszolgálóként, és így tanítottuk be a kollégákat is.  Azóta is mindent úgy csinálunk, hogy a vendégeinknek a legjobb legyen.

A külső teraszos étkezőhelyiség tavaly került átadásra
A külső teraszos étkezőhelyiség tavaly került átadásra
Fotó: Sziget Hotel

Mi volt a legnagyobb kihívás a tervezés és kivitelezés során?

Az építkezés folyamata nagyjából másfél évig tartott, 2019 második felében kezdtük el és nagyjából 2020 év végére lettünk készen. A covid előtt még úgy terveztük, hogy minél gyorsabb ütemezés szerint haladjunk, de amikor felütötte a fejét a járvány már nem siettünk sehová. Bíztunk benne, hogy ez egy ideiglenes helyzet és nem marad így a végtelenségig. Nem ijedtünk meg, de elgondolkoztunk, hogy mit jelenthet ránk nézve, hogy éppen most vágtunk bele egy ilyen nagy beruházásba, amikor az iparág jelentősen akadályoztatva van. Ami biztos volt, hogy mindig számíthatunk egymásra. Ha kell, bárki beáll a recepcióba vagy felszolgálni. Az elején is így volt, amikor még nem nagyon volt alkalmazottunk és éjjel-nappal mi dolgoztunk. Ez egyébként azért is jó, mert személyesen ott tudunk lenni a frontvonalban, sokat találkozunk a vendégekkel és első kézből hallhatjuk a visszajelzéseket.

2021- ben nyílt meg a hotel, ami a covid miatt igen kihívásokkal teli időszak volt. Milyen volt az indulás?

Az első hónapban tesztüzemben működtünk, és csak üzleti ügyfeleket fogadtunk, így az apró hibákat könnyen tudtuk orvosolni. Egy hónappal később viszont már teltházas hétvégéink voltak, ami nagy mélyvíz volt számunkra. Szerencsére a hotel azóta is nagyon szépen üzemel, hétvégén inkább belföldi turizmus, hétköznap Debrecen és Nyíregyháza fejlődésének köszönhetően pedig sok üzleti vendégünk van. Tavaly már volt egy fejlesztésünk, akkor adtuk át a hatalmas bárpulttal rendelkező külső teraszos étkezőhelyiségünket, és jelenleg is bővülésben vagyunk. A tetőtérben összesen tizenegy szoba és lakosztály kerül kialakításra, illetve egy 130 négyzetméteres konyhai-tároló rész és egy üvegfalú látványlift is beépítésre kerül. Ha minden jól megy a tetőtéri szobák július közepén átadásra kerülnek.

A wellness részleg
A wellness részleg
Fotó: Sziget Hotel

Már az elején kalkuláltak a lehetséges jövőbeni bővítésekkel?

Igen, édesapám mindenre gondolt. Először megépítettük a földszinti részt és az első emeletet, mert akkor még nem tudtuk, hogy lesz-e szükség a tetőtér elkészítésére, illetve, hogy milyen kategóriájú szobákra lesz igény. Ezt az elmúlt év mutatta meg nekünk. Tetőtér már eredetileg is úgy voltak tervezve, hogy benne volt a bővítés lehetősége: 2020ban kialakítottuk a lépcsőházat, tetőkivágásokat az erkélyeknek, aljzatbetont és egy előzetes válaszfal rendszert is.

Melyek voltak a fő szempontok a szálloda belső tereinek kialakításánál?

Amihez mindenképpen ragaszkodtam, az a belsőépítész volt, és bár édesapám eleinte nem szerette volna, végül sikerült meggyőzni. Sipos Attila belsőépítésznek teljesen szabad kezet adtunk a belső tér kialakítása kapcsán, mindössze annyit kértünk tőle, hogy modernebb stílusú legyen. Amikor elkészült a látványterv, még a szavunk is elállt. Semmit nem tudtunk hozzátenni és semmit nem szerettünk volna változtatni rajta. Tavaly az ő tervei alapján készítettük el a étkezőteraszt is, illetve a tetőtér belsőépítészeti kialakítása is az ő keze munkáját dicséri. Jelenleg nagyrészt standard és családi szobáink vannak, ezért is döntöttünk úgy, hogy a tetőtérbővítés során lakosztályokat is kialakítunk. Ha minden jól megy, az egyik lakosztály erkélyén szauna és jacuzzi is helyet kap, illetve ezen túl két kisebb lakosztályhoz is tervezünk infraszaunát. Ha jól tudom, ezzel mi leszünk az első olyan hotel Nyíregyházán, amelyiknek az erkélyén külön privát jacuzzi és szauna is van.

A tetőtéri lakosztály terve
A tetőtéri lakosztály terve
Fotó: Sziget Hotel

A nyitás és az eredeti tervezés óta eltelt három év. Mennyire lehet ilyenkor összehangolni az eredeti enteriőrt és a bővítés során kialakított belső teret?

A fő stílus elemeket a bútorokon és a fa elemeket igyekeztünk tovább vinni a tetőtér belső terének kialakításánál is, és csak a színekben lesz eltérés. Annak idején a kék és antracit árnyalatokban gondolkoztunk, most inkább a pasztell, a zöld és a barna kerültek előtérbe.

Milyen távlati terveik vannak, hová szeretnének eljutni a következő években?

Lépésről-lépésre élünk és haladunk onnantól kezdve, hogy édesapám elkezdte kialakítani a tavat, majd jött egy büfé, horgászbolt, rendezvényterem aztán az apartmanok és végül eljutottunk a hotelig…  Mindent önerőből valósítunk meg, nincsenek támogatások és pályázatok. Ahogy jöttek az igények, mindig úgy tettük mögé a szolgáltatást is, és ez így van most is. Elindultunk a szobákkal, aztán megszületett az igény az étkezésre, majd a masszázsra. Ha több szobára van szükség, megoldjuk azt is. Tervben van egy játékszoba, bowlingpálya, egy külső medence, illetve a tóparton egy strandrész kialakítása is. Számtalan tervünk van, és haladunk lépésről lépésre. A végső célunk pedig az, hogy a vendégeknek két-három napig ki se kelljen mozdulniuk innen.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.