Ülésezett a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozata

Semsei Rudolf tagozatvezető, a Budapest Party Service Kft. ügyvezető igazgatója meghívására, 2023. szeptember 20-án, a VígVarjú Étteremben tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

A 18 fős részvétellel zajlott ülésen képviseltette magát a Budapest Party Service, a Cegeshelyszinek.hu, a Hungária Group, az Albatros Party Service, a Corvina Party Service, a Waldorf-Catering, a La Fiesta, a Terra Catering és természetesen a MaReSz munkatársai. Szűcs Balázs MaReSz főtitkár beszámolója mellett – a cateringajánlat-összeállítás németországi gyakorlatával és az eldobható italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatos – szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Elsőként a Terra Catering alapító ügyvezető igazgatója Falko Siecke mutatta be részletesen egy külföldi (düsseldorfi) rendezvény komplett cateringajánlatát. Mondanivalójának központi eleme az volt, hogy a külföldi rendezvényszervezők az adott rendezvény minden egyes költségelemét továbbterhelik a megrendelőre, a legapróbb részletekre is kitérve az árajánlatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az F&B kiadások csak töredékét teszik ki a rendezvénycateringhez kapcsolódó egyéb – adminisztrációs, logisztikai, eszköz-, és személyzeti – költségeknek, egészen a ruhatári címkéig. 

Az előadást nagyon hasznosnak és előremutatónak értékelték a jelenlévő szakemberek, de egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben, a fizetőképes kereslet csökkenése és az ügyfelek eltérő hozzáállása miatt nem tudnak a bemutatotthoz hasonlóan részletes árajánlattal dolgozni és minden felmerülő költséget a megrendelőre terhelni.

Hegyi Attila, a MaReSz elnökségi tagja arról beszélt, hogy 2024. január 1-től kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. A MaReSz megbízott képviselői – Hegyi Attila és Gloviczki Ákos (helyszíntagozat vezető) – több körben egyeztettek a MOHU illetékeseivel annak érdekében, hogy körüljárják az új szabályozás éttermeket és rendezvényeket érintő vonatkozásait.

Hegyi Attila kiemelte, hogy ez az éttermeket és rendezvényeket egyelőre nem érinti, de valószínűleg érdemes lesz beépíteni az 50 Ft-os betétdíjat a rendezvénygasztronómiai árajánlatba. Többféle megoldás körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogy ki szedi össze a palackokat egy rendezvény után és ki váltja vissza őket. Sok esetben ideiglenesen meg kell majd oldani az eldobható palackok tárolását, és el kell juttatni azokat a visszaváltási pontokra. Egyéb megoldások közül is lehet majd választani: a kézi visszavétel mellett lehetséges opció az egyedi elszállítás kérése előzetes egyeztetés alapján, 1000 db felett; kirendelhető lesz a visszaváltó-gép eseti jelleggel (megfelelő nagyságrend és rendszeresség esetén), illetve üzemeltethető a gép állandó jelleggel az egységben. Ez utóbbi esetben a visszaváltás díja nem az üzemeltetőnél jelentkezik, hanem annál, aki bedobja a hulladékot a gépbe. A gép üzemeltetésével, az önkéntes regisztrációval és az új szabályozás egészével kapcsolatban további információ: https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer

A fizetőképes kereslet csökkenése és az egyre rövidülő rendezvényszervezési határidők mellett további aktuális szakmai kérdésként került szóba a munkaerőmegtartási szempontok felértékelődése is. A tagozat jelen lévő képviselői kérték a MaReSz-t, hogy folytassa a munkaerő-foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében megkezdett lobbitevékenységet.

A MaReSz Flash Award díjrendszerének megújításáról szólva kiemelték, hogy a Díj eredeti céljának a szem előtt tartásával kell újragondolni a pályázat kiírási és bírálati szempontjait. Az eredeti cél a szakmai színvonal emelése kreatív és innovatív rendezvények bemutatásával.

A Rendezvénygasztronómia tagozat következő ülésére november 21-én, a MaReSz Jubileumi Közgyűlése előtt kerül sor. Itt fogják újra napirendre venni a beszerzésekkel kapcsolatos felmérés ismételt elkészítését. A cél az, hogy az üzleti rendezvények szervezői tájékozódni tudjanak a megbízható szolgáltatók ár- és szolgáltatási színvonaláról. Egyetértettek abban, hogy ez a felmérés csak azok számára lesz hozzáférhető, akik részt vesznek az adatszolgáltatásban.

Végezetül a szakmai összetartás, az élő kapcsolatok ápolása és a személyes tudásmegosztás jelentőségét méltatták a megrendelők előtti egységes fellépés érdekében.

Forrás: MaReSZ


Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.