Ülésezett a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozata

Semsei Rudolf tagozatvezető, a Budapest Party Service Kft. ügyvezető igazgatója meghívására, 2023. szeptember 20-án, a VígVarjú Étteremben tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

A 18 fős részvétellel zajlott ülésen képviseltette magát a Budapest Party Service, a Cegeshelyszinek.hu, a Hungária Group, az Albatros Party Service, a Corvina Party Service, a Waldorf-Catering, a La Fiesta, a Terra Catering és természetesen a MaReSz munkatársai. Szűcs Balázs MaReSz főtitkár beszámolója mellett – a cateringajánlat-összeállítás németországi gyakorlatával és az eldobható italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatos – szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Elsőként a Terra Catering alapító ügyvezető igazgatója Falko Siecke mutatta be részletesen egy külföldi (düsseldorfi) rendezvény komplett cateringajánlatát. Mondanivalójának központi eleme az volt, hogy a külföldi rendezvényszervezők az adott rendezvény minden egyes költségelemét továbbterhelik a megrendelőre, a legapróbb részletekre is kitérve az árajánlatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az F&B kiadások csak töredékét teszik ki a rendezvénycateringhez kapcsolódó egyéb – adminisztrációs, logisztikai, eszköz-, és személyzeti – költségeknek, egészen a ruhatári címkéig. 

Az előadást nagyon hasznosnak és előremutatónak értékelték a jelenlévő szakemberek, de egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben, a fizetőképes kereslet csökkenése és az ügyfelek eltérő hozzáállása miatt nem tudnak a bemutatotthoz hasonlóan részletes árajánlattal dolgozni és minden felmerülő költséget a megrendelőre terhelni.

Hegyi Attila, a MaReSz elnökségi tagja arról beszélt, hogy 2024. január 1-től kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. A MaReSz megbízott képviselői – Hegyi Attila és Gloviczki Ákos (helyszíntagozat vezető) – több körben egyeztettek a MOHU illetékeseivel annak érdekében, hogy körüljárják az új szabályozás éttermeket és rendezvényeket érintő vonatkozásait.

Hegyi Attila kiemelte, hogy ez az éttermeket és rendezvényeket egyelőre nem érinti, de valószínűleg érdemes lesz beépíteni az 50 Ft-os betétdíjat a rendezvénygasztronómiai árajánlatba. Többféle megoldás körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogy ki szedi össze a palackokat egy rendezvény után és ki váltja vissza őket. Sok esetben ideiglenesen meg kell majd oldani az eldobható palackok tárolását, és el kell juttatni azokat a visszaváltási pontokra. Egyéb megoldások közül is lehet majd választani: a kézi visszavétel mellett lehetséges opció az egyedi elszállítás kérése előzetes egyeztetés alapján, 1000 db felett; kirendelhető lesz a visszaváltó-gép eseti jelleggel (megfelelő nagyságrend és rendszeresség esetén), illetve üzemeltethető a gép állandó jelleggel az egységben. Ez utóbbi esetben a visszaváltás díja nem az üzemeltetőnél jelentkezik, hanem annál, aki bedobja a hulladékot a gépbe. A gép üzemeltetésével, az önkéntes regisztrációval és az új szabályozás egészével kapcsolatban további információ: https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer

A fizetőképes kereslet csökkenése és az egyre rövidülő rendezvényszervezési határidők mellett további aktuális szakmai kérdésként került szóba a munkaerőmegtartási szempontok felértékelődése is. A tagozat jelen lévő képviselői kérték a MaReSz-t, hogy folytassa a munkaerő-foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében megkezdett lobbitevékenységet.

A MaReSz Flash Award díjrendszerének megújításáról szólva kiemelték, hogy a Díj eredeti céljának a szem előtt tartásával kell újragondolni a pályázat kiírási és bírálati szempontjait. Az eredeti cél a szakmai színvonal emelése kreatív és innovatív rendezvények bemutatásával.

A Rendezvénygasztronómia tagozat következő ülésére november 21-én, a MaReSz Jubileumi Közgyűlése előtt kerül sor. Itt fogják újra napirendre venni a beszerzésekkel kapcsolatos felmérés ismételt elkészítését. A cél az, hogy az üzleti rendezvények szervezői tájékozódni tudjanak a megbízható szolgáltatók ár- és szolgáltatási színvonaláról. Egyetértettek abban, hogy ez a felmérés csak azok számára lesz hozzáférhető, akik részt vesznek az adatszolgáltatásban.

Végezetül a szakmai összetartás, az élő kapcsolatok ápolása és a személyes tudásmegosztás jelentőségét méltatták a megrendelők előtti egységes fellépés érdekében.

Forrás: MaReSZ


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.