Ülésezett a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozata

Semsei Rudolf tagozatvezető, a Budapest Party Service Kft. ügyvezető igazgatója meghívására, 2023. szeptember 20-án, a VígVarjú Étteremben tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

A 18 fős részvétellel zajlott ülésen képviseltette magát a Budapest Party Service, a Cegeshelyszinek.hu, a Hungária Group, az Albatros Party Service, a Corvina Party Service, a Waldorf-Catering, a La Fiesta, a Terra Catering és természetesen a MaReSz munkatársai. Szűcs Balázs MaReSz főtitkár beszámolója mellett – a cateringajánlat-összeállítás németországi gyakorlatával és az eldobható italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatos – szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Elsőként a Terra Catering alapító ügyvezető igazgatója Falko Siecke mutatta be részletesen egy külföldi (düsseldorfi) rendezvény komplett cateringajánlatát. Mondanivalójának központi eleme az volt, hogy a külföldi rendezvényszervezők az adott rendezvény minden egyes költségelemét továbbterhelik a megrendelőre, a legapróbb részletekre is kitérve az árajánlatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az F&B kiadások csak töredékét teszik ki a rendezvénycateringhez kapcsolódó egyéb – adminisztrációs, logisztikai, eszköz-, és személyzeti – költségeknek, egészen a ruhatári címkéig. 

Az előadást nagyon hasznosnak és előremutatónak értékelték a jelenlévő szakemberek, de egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben, a fizetőképes kereslet csökkenése és az ügyfelek eltérő hozzáállása miatt nem tudnak a bemutatotthoz hasonlóan részletes árajánlattal dolgozni és minden felmerülő költséget a megrendelőre terhelni.

Hegyi Attila, a MaReSz elnökségi tagja arról beszélt, hogy 2024. január 1-től kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. A MaReSz megbízott képviselői – Hegyi Attila és Gloviczki Ákos (helyszíntagozat vezető) – több körben egyeztettek a MOHU illetékeseivel annak érdekében, hogy körüljárják az új szabályozás éttermeket és rendezvényeket érintő vonatkozásait.

Hegyi Attila kiemelte, hogy ez az éttermeket és rendezvényeket egyelőre nem érinti, de valószínűleg érdemes lesz beépíteni az 50 Ft-os betétdíjat a rendezvénygasztronómiai árajánlatba. Többféle megoldás körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogy ki szedi össze a palackokat egy rendezvény után és ki váltja vissza őket. Sok esetben ideiglenesen meg kell majd oldani az eldobható palackok tárolását, és el kell juttatni azokat a visszaváltási pontokra. Egyéb megoldások közül is lehet majd választani: a kézi visszavétel mellett lehetséges opció az egyedi elszállítás kérése előzetes egyeztetés alapján, 1000 db felett; kirendelhető lesz a visszaváltó-gép eseti jelleggel (megfelelő nagyságrend és rendszeresség esetén), illetve üzemeltethető a gép állandó jelleggel az egységben. Ez utóbbi esetben a visszaváltás díja nem az üzemeltetőnél jelentkezik, hanem annál, aki bedobja a hulladékot a gépbe. A gép üzemeltetésével, az önkéntes regisztrációval és az új szabályozás egészével kapcsolatban további információ: https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer

A fizetőképes kereslet csökkenése és az egyre rövidülő rendezvényszervezési határidők mellett további aktuális szakmai kérdésként került szóba a munkaerőmegtartási szempontok felértékelődése is. A tagozat jelen lévő képviselői kérték a MaReSz-t, hogy folytassa a munkaerő-foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében megkezdett lobbitevékenységet.

A MaReSz Flash Award díjrendszerének megújításáról szólva kiemelték, hogy a Díj eredeti céljának a szem előtt tartásával kell újragondolni a pályázat kiírási és bírálati szempontjait. Az eredeti cél a szakmai színvonal emelése kreatív és innovatív rendezvények bemutatásával.

A Rendezvénygasztronómia tagozat következő ülésére november 21-én, a MaReSz Jubileumi Közgyűlése előtt kerül sor. Itt fogják újra napirendre venni a beszerzésekkel kapcsolatos felmérés ismételt elkészítését. A cél az, hogy az üzleti rendezvények szervezői tájékozódni tudjanak a megbízható szolgáltatók ár- és szolgáltatási színvonaláról. Egyetértettek abban, hogy ez a felmérés csak azok számára lesz hozzáférhető, akik részt vesznek az adatszolgáltatásban.

Végezetül a szakmai összetartás, az élő kapcsolatok ápolása és a személyes tudásmegosztás jelentőségét méltatták a megrendelők előtti egységes fellépés érdekében.

Forrás: MaReSZ


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.