A Gundel Étterem Lórántffy Zsuzsanna és Szent Orbán Borozói immár hetedik éve adnak helyt az éttermesek és vendéglősök borvacsorájának. A kezdeményezés célja a hazai borászok felkarolása és ismertté tétele volt, ugyanakkor az immáron hagyományos összejövetel kiváló alkalom az éttermesek és vendéglősök közötti kapcsolattartásra is.A kéthavonta megrendezésre kerülő esteket hét év óta változatlan érdeklődés övezi.
A november 15-i estén Tiffán Ede kínálta a borokat és Kalla Kálmán komponálta hozzá az ételsort.
Az első meglepetés az aperitifként felszolgált 2000-es évjáratú Siklósi Olaszrizling volt. Az 1991-ben az év borászának választott Tiffán Edét eddig leginkább veretes vörösborairól ismertük.
A még kicsit opálos fehérbor illatának és zamatának üdesége egészen új távlatokat nyitott a siklósi és máriagyűdi fehérborok megítélésében. Később tudtuk meg, hogy a fehérszőlő egy vásárlás csatolt részeként, szinte véletlenül jutott Tiffán birtokába, és így csak egy egyszeri kirándulásnak lehettünk tanúi és élvezői. Ez a bor kereskedelmi forgalomba nem kerül. De "ha van olyan étterem, amelyik érdeklődik, néhány palackkal tudunk adni" - ígérte Tiffán Ede.
A vacsora első fogása egyébként borjútatár volt szarvasgombával. Regényes ízek, amelyek kiválóan harmonizáltak az idei roséval.
A második fogásként felszolgált szalajkavölgyi füstölt pisztrángfilé gyönyörűen mutatta magát a kékoportó mártással. Hozzá Kékoportót ittunk, szintén a 2000-es évjáratból.
A következő bor egy Villányi Cabernet Franc, 1998-as évjáratú, jó példája volt annak a francia borszakértő által tett kijelentésnek, miszerint a Cabernet Franc Villányban találta meg ideális termőhelyét. Hanem amit ehhez a borhoz Kalla Kálmán kitalált, nevezetesen a zsályával párolt gyöngytyúkcomb sült tökkel, az maga volt a telitalálat. Mikor letették elénk az ételt, rögtön azt éreztük, amit nemes borok kóstolása előtt szoktunk, hogy udvariatlanság belekóstolnunk az illatok előzetes élvezete nélkül.
A következő fogás kemencében sült tűzdelt szarvasgerinc gesztenyével és szilvával, hozzá Villányi Grand Selection Cuvée 1995-ből. Tudva levő, hogy a különböző borok az évek folyamán teljesen sajátos életgörbét futnak be. Gyakran egy adott fajtán és évjáraton belül is teljesen eltérő képet mutatnak, attól függően, hogy milyen és mekkora hordóban nevelődnek. Az úgynevezett nagy évjáratok borait ezért a gazda végigkóstolgatva választja ki, hogy mi is kerüljön a Grand Cuvée-be. Ide mindig a legnagyobb borok kerülnek. Elég, ha annyit mondok: egy nagy bor, és egy nagy étel randevújának lehettünk tanúi.
Ezután fűszeres báránysült következett vadgombákkal, zöldséges piláffal és parmezánnal, hozzá 1993-as Cabernet Savignon. Talán az előző bor a nagyobb bor, de most tanúi lehettünk annak, hogy mit tesz a kor. Ebben a borban harmóniát teremtett.
A vacsorát camambert sajt, s hozzá birsalmasajt zárta le, amelyhez a Cabernet Savignon új mélységei járultak.
Két, szakmáját nagyon szerető, tehetséges ember közös mesterműve volt ez az este.
Ünnep volt, és az ünnepekért érdemes élni.