Gasztronómia felsőfokon

Gasztronómia felsőfokon

A Gundel Étterem Lórántffy Zsuzsanna és Szent Orbán Borozói immár hetedik éve adnak helyt az éttermesek és vendéglősök borvacsorájának. A kezdeményezés célja a hazai borászok felkarolása és ismertté tétele volt, ugyanakkor az immáron hagyományos összejövetel kiváló alkalom az éttermesek és vendéglősök közötti kapcsolattartásra is.A kéthavonta megrendezésre kerülő esteket hét év óta változatlan érdeklődés övezi.

A november 15-i estén Tiffán Ede kínálta a borokat és Kalla Kálmán komponálta hozzá az ételsort.

Az első meglepetés az aperitifként felszolgált 2000-es évjáratú Siklósi Olaszrizling volt. Az 1991-ben az év borászának választott Tiffán Edét eddig leginkább veretes vörösborairól ismertük.

A még kicsit opálos fehérbor illatának és zamatának üdesége egészen új távlatokat nyitott a siklósi és máriagyűdi fehérborok megítélésében. Később tudtuk meg, hogy a fehérszőlő egy vásárlás csatolt részeként, szinte véletlenül jutott Tiffán birtokába, és így csak egy egyszeri kirándulásnak lehettünk tanúi és élvezői. Ez a bor kereskedelmi forgalomba nem kerül. De "ha van olyan étterem, amelyik érdeklődik, néhány palackkal tudunk adni" - ígérte Tiffán Ede.

A vacsora első fogása egyébként borjútatár volt szarvasgombával. Regényes ízek, amelyek kiválóan harmonizáltak az idei roséval.

A második fogásként felszolgált szalajkavölgyi füstölt pisztrángfilé gyönyörűen mutatta magát a kékoportó mártással. Hozzá Kékoportót ittunk, szintén a 2000-es évjáratból.

A következő bor egy Villányi Cabernet Franc, 1998-as évjáratú, jó példája volt annak a francia borszakértő által tett kijelentésnek, miszerint a Cabernet Franc Villányban találta meg ideális termőhelyét. Hanem amit ehhez a borhoz Kalla Kálmán kitalált, nevezetesen a zsályával párolt gyöngytyúkcomb sült tökkel, az maga volt a telitalálat. Mikor letették elénk az ételt, rögtön azt éreztük, amit nemes borok kóstolása előtt szoktunk, hogy udvariatlanság belekóstolnunk az illatok előzetes élvezete nélkül.

A következő fogás kemencében sült tűzdelt szarvasgerinc gesztenyével és szilvával, hozzá Villányi Grand Selection Cuvée 1995-ből. Tudva levő, hogy a különböző borok az évek folyamán teljesen sajátos életgörbét futnak be. Gyakran egy adott fajtán és évjáraton belül is teljesen eltérő képet mutatnak, attól függően, hogy milyen és mekkora hordóban nevelődnek. Az úgynevezett nagy évjáratok borait ezért a gazda végigkóstolgatva választja ki, hogy mi is kerüljön a Grand Cuvée-be. Ide mindig a legnagyobb borok kerülnek. Elég, ha annyit mondok: egy nagy bor, és egy nagy étel randevújának lehettünk tanúi.

Ezután fűszeres báránysült következett vadgombákkal, zöldséges piláffal és parmezánnal, hozzá 1993-as Cabernet Savignon. Talán az előző bor a nagyobb bor, de most tanúi lehettünk annak, hogy mit tesz a kor. Ebben a borban harmóniát teremtett.

A vacsorát camambert sajt, s hozzá birsalmasajt zárta le, amelyhez a Cabernet Savignon új mélységei járultak.

Két, szakmáját nagyon szerető, tehetséges ember közös mesterműve volt ez az este.

Ünnep volt, és az ünnepekért érdemes élni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.