Osztrák vacsoraest a Taverna iskolában

Osztrák vacsoraest a Taverna iskolában

A Taverna Oktatási Alapítvány által létrehozott Taverna Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a Semmeringen lévő osztrák BTL iskola között kilenc éve létezik az az együttműködés, amelynek keretében immár a 16. csereprogramot bonyolították le. A cserelátogatásokon minden alkalommal egy előre egyeztetett szakmai gyakorlati-oktatási program közös megvalósítására, így például szakmai versenyeken való közös részvételre, nemzetközi vásáron rendezett ételbemutatóra, vagy egy-egy speciális vacsoraest megtervezésére, elkészítésére és lebonyolítására kerül sor.

Éppen egy közösen megrendezett vacsoraestnek volt a helyszíne november 29-én a Dráva utcai iskola szépen feldíszített étterme. A semmeringi iskolából hat diák és 2 tanár érkezett Budapestre.

Az ő általuk készített ötfogásos vacsorát magyar kollégiáik szolgálták fel a meghívott vendégeknek.

A vacsoraest előtti sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a Semmeringen lévő, 18 éve épült állami BTL iskolában 340 diák tanul mintegy 28-30 tanár irányítása mellett. A hallgatók kétfokozatú képzést kapnak. A 3 éves szakmai szakiskolában szakács-felszolgáló, valamint turisztikai vonalon tanulnak a hallgatók. Az 5 éves képzés végeztével pedig érettségit tesznek, amely lehetőséget biztosít számukra a továbbtanuláshoz a vendéglátás, illetve a turizmus terén. Mint azt az osztrák csoport egyik kísérője, a magyar származású, 22 éve Ausztriában élő Otto Frigyesi elmondta, a végzetteknek mintegy 40 százaléka marad a szakmában. Sokan külföldön próbálnak szerencsét. Hajókon vagy a tengerentúlon keresett, megbecsült munkásoknak számítanak csakúgy, mint Ausztriában.

A Taverna Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola igazgatója, Szabó Csaba és Holló Tamásné igazgató-helyettes elmondták, hogy iskolájuknak a semmeringihez hasonlóan még a frankfurti Bergius Schule-val és a finn Koulutuskeskus Tavastia iskolával van hagyományosan jó szakmai kapcsolata.

Legutóbb 2000. május 3-án, 6 magyar diák és 2 tanár vendégeskedett a Semmeringen, ahol az iskola éttermében 100 meghívott vendég részére készítették el a "Magyar vacsoraest" fogásait.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.