A SÉF ajánlata –Tippek a fürdőüzemeltetés eredményességének javítására

A SÉF ajánlata –Tippek a fürdőüzemeltetés eredményességének javítására

 

 

 

VÍZKEZELÉS FELSŐFOKON 2. RÉSZ – TOVÁBBI HASZNOS TIPPEK

A SÉF ajánlata c. rovatunkban minden alkalommal a fürdőüzemeltetés egyes részterületeire fókuszálunk, és az itt jelentkező problémáknak a hatékony és eredményes kezelésére adunk néhány hasznos, gyakorlatias tippet, SPAudit® szolgáltatásunk tapasztalataiból merítve.

Szeptemberi és e havi számunkban vízforgatási és vízkezelési tippeket osztunk meg olvasóinkkal, hiszen a hatékony, a fürdőzők szempontjait figyelembe vevő vízkezelés, az optimális vegyszerhasználat a gazdaságos üzemeltetés egyik fontos tényezője annak ellenére, hogy jelenleg erre viszonylag kevesen fektetnek megfelelő hangsúlyt. Vízkezelési kérdésekben a DINAX Kft. nyújt szakmai segítséget a SPAgettinek.

HOGYAN ÉS MIKOR CÉLSZERŰ A MEDENCÉK VIZÉT FRISSÍTENI, CSERÉLNI?

Kevesen gondolnak rá, de az éves vízcserék időpontját és a medencevíz frissítésének mennyiségét mérés alapján lehet időzíteni és követni. A medence töltővizének, majd a medence vizének vezetőképességét megmérve megállapítható, hogy mennyi vegyszert adagoltunk a vízhez a frissvíz beadagoláshoz képest. Szintén megmérhető, hogy mennyi víz párolgott el a medencéből. A beadagolt szerek hatására és a párolgás miatt nő a víz oldott sótartalma és ezzel együtt a vezetőképessége.

TIPP: Ha nem engedjük a medencevíz vezetőképességét a töltővíz vezetőképességének másfélszeresénél nagyobbra nőni – vízfrissítéssel befolyásolva ezt – akkor a medencevizünk mindig friss lesz és olyan könnyű lesz kezelni, mint vízcsere után.

Természetesen a rendeletben előírt vízcsere nem kerülhető meg, de ezzel a módszerrel jól követhető, ha ennél gyakrabban vagy korábban van rá szükség.

MI OKOZHATJA A FÜRDŐKBEN A VÍZ KELLEMETLEN SZAGÁT, LEHET-E ENNEK KÁROS HATÁSA?

A szabad aktív klórnak nagyon enyhe szaga van, az úszó- és más forgatott vizű medencékben tapasztalható jellegzetes klórszagot a vízbe kerülő szennyeződések és a klór reakciójából keletkező vegyületek okozzák. Ezek a vegyületek fontos kutatási témái nagy európai és tengerentúli higiéniai kutató csoportoknak. A kutatások eredményeit 2 évente (higiéniai konferencián) ismertetik. Több kutató jelenlegi álláspontja szerint több klórmelléktermék karcinogén, vagyis rákkeltő hatású. A klóros víz irritatív hatása nagyban függ a klór koncentrációjától és a víz pH értékétől.

Kellemetlen szagot okozhatnak még a fenol származékok kútvíz esetén, illetve a nagymennyiségű biofilm – főleg pezsgőkádak esetében. (A legtöbb baktérium planktonos állapotú, azaz szabadon lebeg a vízben. Ezek a baktériumok valamilyen felülethez tapadva, kolóniákat képeznek, ezt nevezzük biofilmnek. A biofilmek még az olyan szigorúan ellenőrzött területeken is képesek kialakulni, mint pl. az ivóvízben, illetve más nagytisztaságú vízrendszerekben, amelyet a kozmetikai és a gyógyszeripar is használ. A biofilm nem csupán a bakteriális szennyeződés lehetséges forrása, hanem a kórokozó baktériumok természetes élőhelye is. Bizonyíthatóan számos, az emberben kialakuló bakteriális fertőzésért felelősek.)

A fenol származékok határértékét rendelet szabályozza, mivel ezek hosszú távon – elsősorban tartósan a víz közelében dolgozók (pl. úszómesterek) esetében – az egészségre káros hatással lehetnek.

TIPP: A klóros víz irritatív hatásának csökkentése érdekében kiegészítő eljárások alkalmazhatók a medencék fertőtlenítésére. Ilyen például az UV fertőtlenítés, klórdioxid kezelés vagy az ózonos kezelés.

Az UV fertőtlenítés és az ózonos kezelés csíramentesíti a vizet, ezek az eljárások pontszerűen hatnak (az átvezetett vizet fertőtlenítik). Használatuk mellett jelentősen csökkenthető a klór mennyisége. Sajnos ezeket az eljárásokat Magyarországon nem jellemzően alkalmazzák magas költségük miatt.

A klórdioxid kiegészíti, erősíti a klór biofilm-leoldó hatását (ezt a módszert itthon is számos helyen alkalmazzák).

TIPP: Mivel a biofilm gyorsan rezisztenssé válik a gyakran használt fertőtlenítő szerekkel szemben, érdemes évente legalább egyszer fertőtlenítőszert váltani – pl. áttérni 2-3 hétre aktív oxigén használatára – a lerakódott biofilm hatékony eltávolítása érdekében.

Kövesse figyelemmel a SPAgetti különszám további megjelenéseit, amelyekből hasznos tippeket kaphat a fürdőüzemeltetés más részterületeinek fejlesztésére, hatékonyságának javítására is. SPAudit® szolgáltatásunkról bővebb információt találhat az EconoConsult honlapján – www.econoconsult.hu.

SPAgetti. Fürdők sikeréhségére.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.