Beindult a bejgli-turizmus

Vannak olyan turisták, akik a partmenti cukrászdák közül nyolcat – tízet is végig járnak, mielőtt leadják rendelésüket. A különleges bejglikre találhatunk  bőven példát ebben a régióban. Van, ahol levendulával, máshol fügével, esetleg pekándióval és zöldalmával bolondítják meg a süteményeket.

A bejgli-turisták egyik jellemzője, hogy többnyire egy napot töltenek a Balatonon.  A szállodai szobafoglalások számában ők nem jelennek meg, de fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az év mind a négy évszakában érdemes legyen nyitva lenniük a balatoni cukrászdáknak. – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás
Fekete Tamás
Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

A bejgli-turisták az átlagnál többet költenek a cukrászdákban

A legtöbben 10.000 forint körül fizetnek, de nem ritka az 50.000 forint feletti vásárlás sem.  Jellemzően autóval érkeznek a régióba  és közel 80-100 kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy vegyenek egy minőségi süteményt. Idén a bejgli-turizmus az átlagnál korábban kezdődött a Balatonon, vannak olyan cukrászdák, ahol már november elején leadták rendelésüket azok, akik éppen a régióban jártak, máshol viszont az online rendelések száma növekedett meg a tavalyi időszakhoz képest. Az  online rendelések érdekessége, hogy sokan ugyan a világhálón vásárolják meg a karácsonyi édességeket, de azt kérik, hogy ne postázzák ki számukra, mert személyesen szeretnék átvenni a süteményeket. Ők azok, akik a vásárlást szeretnék összekötni egy téli kirándulással is – olvasható a szövetség bejglikörképében.


Fotó: depositphotos
A kulináris turisták többre vágynak a hipermarketben kapható minőségnél 

A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szerint azért növekszik a bejgli – turisták száma, mert egyre többen keresik a hagyományos kézműves termékeket, amelyek nagymértékben különböznek a hipermarketekben kapható tekercsektől.

„Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre.”

- mondta a cukrászmester. Hasonlóan vélekedik Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa is, aki szerint is sokan jönnek a Balatonra bejglit vásárolni, hozzájuk Veszprémből és Budapestről érkezik a legtöbb kulináris turista. Azt mondja, hogy  a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos.

Geleta Balázs, a balatonlellei Geleta Cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlások zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki, de emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszaltszilva-, meggy-, és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is.

Tihanyban, az ikonikus Apátsági Rege Cukrászdában nem ritka, hogy  a bejglit díszcsomagolásan kínálják a vásárlóknak. Itt az egyik legnagyobb sláger a diós-levendulás sütemény. A Rege cukrászdában elmondták azt is, hogy több vállalat az ünnepi csomagolásba rakott karácsonyi finomságot ajándékként adja a dolgozóknak. De volt olyan kérés is már, hogy külföldre postázzanak levendulával ízesített bejglit.

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.