Beindult a bejgli-turizmus

Vannak olyan turisták, akik a partmenti cukrászdák közül nyolcat – tízet is végig járnak, mielőtt leadják rendelésüket. A különleges bejglikre találhatunk  bőven példát ebben a régióban. Van, ahol levendulával, máshol fügével, esetleg pekándióval és zöldalmával bolondítják meg a süteményeket.

A bejgli-turisták egyik jellemzője, hogy többnyire egy napot töltenek a Balatonon.  A szállodai szobafoglalások számában ők nem jelennek meg, de fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az év mind a négy évszakában érdemes legyen nyitva lenniük a balatoni cukrászdáknak. – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás
Fekete Tamás
Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

A bejgli-turisták az átlagnál többet költenek a cukrászdákban

A legtöbben 10.000 forint körül fizetnek, de nem ritka az 50.000 forint feletti vásárlás sem.  Jellemzően autóval érkeznek a régióba  és közel 80-100 kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy vegyenek egy minőségi süteményt. Idén a bejgli-turizmus az átlagnál korábban kezdődött a Balatonon, vannak olyan cukrászdák, ahol már november elején leadták rendelésüket azok, akik éppen a régióban jártak, máshol viszont az online rendelések száma növekedett meg a tavalyi időszakhoz képest. Az  online rendelések érdekessége, hogy sokan ugyan a világhálón vásárolják meg a karácsonyi édességeket, de azt kérik, hogy ne postázzák ki számukra, mert személyesen szeretnék átvenni a süteményeket. Ők azok, akik a vásárlást szeretnék összekötni egy téli kirándulással is – olvasható a szövetség bejglikörképében.


Fotó: depositphotos
A kulináris turisták többre vágynak a hipermarketben kapható minőségnél 

A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szerint azért növekszik a bejgli – turisták száma, mert egyre többen keresik a hagyományos kézműves termékeket, amelyek nagymértékben különböznek a hipermarketekben kapható tekercsektől.

„Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre.”

- mondta a cukrászmester. Hasonlóan vélekedik Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa is, aki szerint is sokan jönnek a Balatonra bejglit vásárolni, hozzájuk Veszprémből és Budapestről érkezik a legtöbb kulináris turista. Azt mondja, hogy  a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos.

Geleta Balázs, a balatonlellei Geleta Cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlások zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki, de emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszaltszilva-, meggy-, és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is.

Tihanyban, az ikonikus Apátsági Rege Cukrászdában nem ritka, hogy  a bejglit díszcsomagolásan kínálják a vásárlóknak. Itt az egyik legnagyobb sláger a diós-levendulás sütemény. A Rege cukrászdában elmondták azt is, hogy több vállalat az ünnepi csomagolásba rakott karácsonyi finomságot ajándékként adja a dolgozóknak. De volt olyan kérés is már, hogy külföldre postázzanak levendulával ízesített bejglit.

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.