Beindult a bejgli-turizmus

Vannak olyan turisták, akik a partmenti cukrászdák közül nyolcat – tízet is végig járnak, mielőtt leadják rendelésüket. A különleges bejglikre találhatunk  bőven példát ebben a régióban. Van, ahol levendulával, máshol fügével, esetleg pekándióval és zöldalmával bolondítják meg a süteményeket.

A bejgli-turisták egyik jellemzője, hogy többnyire egy napot töltenek a Balatonon.  A szállodai szobafoglalások számában ők nem jelennek meg, de fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az év mind a négy évszakában érdemes legyen nyitva lenniük a balatoni cukrászdáknak. – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás
Fekete Tamás
Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

A bejgli-turisták az átlagnál többet költenek a cukrászdákban

A legtöbben 10.000 forint körül fizetnek, de nem ritka az 50.000 forint feletti vásárlás sem.  Jellemzően autóval érkeznek a régióba  és közel 80-100 kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy vegyenek egy minőségi süteményt. Idén a bejgli-turizmus az átlagnál korábban kezdődött a Balatonon, vannak olyan cukrászdák, ahol már november elején leadták rendelésüket azok, akik éppen a régióban jártak, máshol viszont az online rendelések száma növekedett meg a tavalyi időszakhoz képest. Az  online rendelések érdekessége, hogy sokan ugyan a világhálón vásárolják meg a karácsonyi édességeket, de azt kérik, hogy ne postázzák ki számukra, mert személyesen szeretnék átvenni a süteményeket. Ők azok, akik a vásárlást szeretnék összekötni egy téli kirándulással is – olvasható a szövetség bejglikörképében.


Fotó: depositphotos
A kulináris turisták többre vágynak a hipermarketben kapható minőségnél 

A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szerint azért növekszik a bejgli – turisták száma, mert egyre többen keresik a hagyományos kézműves termékeket, amelyek nagymértékben különböznek a hipermarketekben kapható tekercsektől.

„Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre.”

- mondta a cukrászmester. Hasonlóan vélekedik Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa is, aki szerint is sokan jönnek a Balatonra bejglit vásárolni, hozzájuk Veszprémből és Budapestről érkezik a legtöbb kulináris turista. Azt mondja, hogy  a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos.

Geleta Balázs, a balatonlellei Geleta Cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlások zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki, de emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszaltszilva-, meggy-, és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is.

Tihanyban, az ikonikus Apátsági Rege Cukrászdában nem ritka, hogy  a bejglit díszcsomagolásan kínálják a vásárlóknak. Itt az egyik legnagyobb sláger a diós-levendulás sütemény. A Rege cukrászdában elmondták azt is, hogy több vállalat az ünnepi csomagolásba rakott karácsonyi finomságot ajándékként adja a dolgozóknak. De volt olyan kérés is már, hogy külföldre postázzanak levendulával ízesített bejglit.

 


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.