A bejgli-turisták egyik jellemzője, hogy többnyire egy napot töltenek a Balatonon. A szállodai szobafoglalások számában ők nem jelennek meg, de fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az év mind a négy évszakában érdemes legyen nyitva lenniük a balatoni cukrászdáknak. – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A bejgli-turisták az átlagnál többet költenek a cukrászdákban
A legtöbben 10.000 forint körül fizetnek, de nem ritka az 50.000 forint feletti vásárlás sem. Jellemzően autóval érkeznek a régióba és közel 80-100 kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy vegyenek egy minőségi süteményt. Idén a bejgli-turizmus az átlagnál korábban kezdődött a Balatonon, vannak olyan cukrászdák, ahol már november elején leadták rendelésüket azok, akik éppen a régióban jártak, máshol viszont az online rendelések száma növekedett meg a tavalyi időszakhoz képest. Az online rendelések érdekessége, hogy sokan ugyan a világhálón vásárolják meg a karácsonyi édességeket, de azt kérik, hogy ne postázzák ki számukra, mert személyesen szeretnék átvenni a süteményeket. Ők azok, akik a vásárlást szeretnék összekötni egy téli kirándulással is – olvasható a szövetség bejglikörképében.
A kulináris turisták többre vágynak a hipermarketben kapható minőségnél
A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szerint azért növekszik a bejgli – turisták száma, mert egyre többen keresik a hagyományos kézműves termékeket, amelyek nagymértékben különböznek a hipermarketekben kapható tekercsektől.
„Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre.”
- mondta a cukrászmester. Hasonlóan vélekedik Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa is, aki szerint is sokan jönnek a Balatonra bejglit vásárolni, hozzájuk Veszprémből és Budapestről érkezik a legtöbb kulináris turista. Azt mondja, hogy a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos.
Geleta Balázs, a balatonlellei Geleta Cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlások zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki, de emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszaltszilva-, meggy-, és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is.
Tihanyban, az ikonikus Apátsági Rege Cukrászdában nem ritka, hogy a bejglit díszcsomagolásan kínálják a vásárlóknak. Itt az egyik legnagyobb sláger a diós-levendulás sütemény. A Rege cukrászdában elmondták azt is, hogy több vállalat az ünnepi csomagolásba rakott karácsonyi finomságot ajándékként adja a dolgozóknak. De volt olyan kérés is már, hogy külföldre postázzanak levendulával ízesített bejglit.