1500 bográcsban főzik a halat szombaton Baján

Mintegy ezerötszáz bográcsban főznek idén is legalább tíz tonna halat a 22. Bajai Halfőző Fesztiválon szombaton.

Az európai hírű Bajai Halfőző Fesztivál július 6. és 9. között a halászlé mellé számos szórakoztató programot is kínál a helybélieknek és a látogatóknak. Bócsa Barnabás, a fesztivált szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a város a kultúra minden ágát felvonultatva több mint húsz éve őrzi a helyi és bácskai hagyományokat, értékeket. A tradíciók mellett azonban minden alkalommal újdonsággal is készülnek a Bajai Halfőző Fesztiválra. Kiemelte: a programsorozat eddig döntően könnyűzenei rendezvényeket vonultatott fel, némi folklórral fűszerezve, de komolyzene eddig nem szerepelt a kínálatban. A szervezők ezt igyekeztek pótolni a Nyáresti zenevarázs címet viselő koncerttel, amelyen július 7-én délután a bajai Barátok templomában az Ad Libitum Kórus, valamint énekes és hangszeres szólisták lépnek fel. Újdonság lesz a fesztivál történetében a július 7-én éjszaka zajló Color Party is, ahol ismert dj-k lépnek fel.


A fesztivál hagyományosan csütörtökön, a Szentháromság téren tíz néptáncegyüttes és négy zenekar fellépésével, a X. Felső-Bácskai Néptáncgálával veszi kezdetét. Szombaton délelőtt a Halászati Mini Skanzennél a Bodza Banda dunai dalokkal, a Gemenc Néptáncegyüttes pedig tánccal szórakoztatja az arra járókat, és amíg a kemencében sül a borsos kalács és a lepény, előadásokkal, fényképkiállítással és kézműves foglalkozásokkal fogadják az érdeklődőket.


Az ünnepélyes tűzgyújtáskor közel ezerötszáz bogrács alatt lobban fel a láng a Szentháromság téren, miközben a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar játszik. Az est folyamán ott lesz mások mellett Kovács Kati, a KFT, az Intim Torna Illegál és az Irie Maffia, éjféltől pedig tűzijáték is szórakoztatja a vendégeket. Vasárnap délelőtt a Petőfi-szigeten családi nap veszi kezdetét koncerttel és gyermekelőadással, élményparkkal, kutyás játszóházzal és állatsimogatóval. A négynapos fesztivál este a Petőfi-szigeten Rúzsa Magdi koncertjével zárul.


A 22. Bajai Halfőző Fesztivál alatt számos kísérőrendezvénnyel is készültek a szervezők. A Petőfi híd korlátján állítják ki Pump Károly fotóművész Számadás Budapesten című fényképtárlatát, de lesz horgászbajnokság, sétahajózási lehetőség, szigeti vásár, népek udvara, borsétány és főzőshow is. A programsorozat részleteiről az érdeklődők a bajaihalfozofesztival.hu honlapon tájékozódhatnak.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.