250 éves évfordulóját ünnepli a Hennessy cognac-ház

1765-től 2015-ig a Hennessy Ház története hét generáción és öt kontinensen át ívelt. A világelső cognac-ház most újabb mérföldkőhöz érkezett, 250 éves évfordulóját tradíciói és a kiválóság jegyében különleges házasítással ünnepli – ez a Hennessy 250 Collector Blend.

A gyűjtőknek szóló jubileumi különlegességhez keverőmesterük, Yann Fillioux és a Kóstoló Bizottság 2010 óta válogatta a kivételes párlatokat, melyeket az elmúlt 50 évben készítettek és érleletek, hogy az alkalomhoz illően nemes és elegáns, egyben intenzív házasítású cognac születhessen.

A tételeket a házasítás előtt már legalább tíz évig érlelték hordókban a Charent folyó partjához közel, épp ahogy a régi időkből származó legidősebb cognac-jaikkal tették egykor. Itt optimálisak a körülmények a lassú érleléshez és valamivel kevesebb az elpárolgott veszteség, „az angyalok jussa”. De a legfontosabb az egyensúly, amely ezen párlatokat jellemzi: harmónia túlzó koncentráció nélkül, miközben a legfinomabb aromák fejlődhetnek ki.

250 hordó állít emléket a 250 évnek A mintegy száz kiválasztott párlat közül a legidősebb 35 éves, de a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 db speciális, 250 literes hordót készítettek (a megszokott méret a 270 l): a Limousin tölgy vanília és pirítós aromákkal gazdagítja a benne érlelődő eaux-de-vie-t, de nem nyomja el annak sajátos ízvilágát.

A Hennessy 250 Collector Blend-et világos, meleg borostyán árnyalata teszi egyedivé, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Illata gazdag, a gyógynövényes és fűszeres jegyek egyaránt jellemzőek rá: felfedezhetjük benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió, az édesgyökér és a szárított borsmenta illatát, csakúgy, mint a sáfrányt. Megkóstolva is különleges élményt nyújt, eleganciát mutat, utóízében fűszeres komplexitással.

Palackját Stephanie Balini designer tervezte, míg a réz felületű díszdobozra ezüstszín grafika került. Központi motívuma egy térkép, annak jelképeként, hogy a ház negyed évezredes története alatt minden kontinenst, és több mint 120 országot meghódított.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.