25 éves lett az Etyeki Kúria

Negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, belevágtak a vendéglátásba is sőt, az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.

Mindössze 1-2 hektár és egy  pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája.

Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok. Ma közel ötven hektárnyi területen termő szőlőből palackoznak bort. (27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén). Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királylányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer.



A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, az Etyeki Kúria az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott. Mérész, aki a kísérleti, új borokkal mindig a kihívásokat kereste, az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekinti. A borászat, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni.

A borászat, ahol nyitottak az újdonságra, a negyed évszázados évfordulóra pezsgőt készít, mégpedig nem is mindennapit. A sajtótájékoztatón bemutatott, limitált számban (mindössze 2500-at palackoztak belőle), 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő igazi csemege – nem csak a pezsgőért rajongók számára.



„A bubobrékos termékvonal egyre fontosabb a Kúria életében. A szintén most piacra kerülő Charmat tankpezsgővel és ezzel a különlegespezsgővel válik teljessé kínálatunk.” – mondja Nagy Vince a borászat kereskedelmi és cégvezetője, aki a piacvezető Pláne termékcsalád és a nagy sikerű Sparkling Sauvignon Blanc piaci bevezetését is koordinálja.

A borkészítés mellett az Etyeki Kúria a vendéglátás felé is nyitott a közelmúltban. Borbárja már korábban is nagy népszerűségnek örvendett, ugyanakkor 2021-es évtől helyet kapott a Kúria életében a vendéglátás is: Szerepi Szabolcs üzletfejlesztési és cégvezető irányításával a pincészet boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményben lehet részük az ide látogatóknak. A hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákat szerveznek: a limitált férőhelyes eseményeken a borászat különleges tételeit kóstolhatjuk a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.

„Az elmúlt évtized látványos fejlődést hozott az Etyeki Kúria életében, amihez nagyon jó alapokat kaptunk. Minden vezető kollégám és munkatársam nevében mondhatom, hogy csapatként azon dolgozunk, hogy a következő 25 év legalább olyan sikeres legyen, mint az első 25 volt, erre rengeteg ötletünk és tervünk van. Koccintsunk együtt a következő 25 évre!” – mondja Babarczi László ügyvezető.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.