Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, master sommelier-k, valamint az exportpiacok képviselői - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

Mivel az angolszász rendszert követő borversenyen nincs korlátozva a kiosztható érmek száma, minden, a megadott pontszámot elérő bor megkapta a medált, amit aztán feltüntethet a palackon.

A zsűri döntése alapján idén hat bor kapott nagyarany érmet, mindegyik Tokaj-Hegyalján készült: egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű.

A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében - emlékeztet a közlemény.


Fotó: Maryisák Gábor Facebook oldala

A hordóban érlelt fehérbor kategória győztese Balassa István 2022-es Kakas Tokaji Furmintja lett, a reduktív fehérbor kategóriát Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje nyerte, a legjobb rozénak pedig a Szentpéteri Borpince 2023-as Néró Roséját választották.

A nevezett pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 bizonyult a legjobbnak, a gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória élén Maul Zsolt 2020-as Creator Kékfrankosa végzett, a tanninhangsúlyos vörösborok közül pedig a Fritz Birtok 2020-as Primus Szekszárdi Prémium Cuvée-jét díjazta első hellyel a zsűri.

Az édesbor kategóriát a Matyisák 2008-as Tokaji Eszenciája nyerte, de a bírálók tíz szőlőfajta legjobb tételeit is megválasztották.

A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a tokaji Trifecta Wines lett.

Az eseményen debütált Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor magazin, amelyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.