Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, master sommelier-k, valamint az exportpiacok képviselői - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

Mivel az angolszász rendszert követő borversenyen nincs korlátozva a kiosztható érmek száma, minden, a megadott pontszámot elérő bor megkapta a medált, amit aztán feltüntethet a palackon.

A zsűri döntése alapján idén hat bor kapott nagyarany érmet, mindegyik Tokaj-Hegyalján készült: egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű.

A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében - emlékeztet a közlemény.


Fotó: Maryisák Gábor Facebook oldala

A hordóban érlelt fehérbor kategória győztese Balassa István 2022-es Kakas Tokaji Furmintja lett, a reduktív fehérbor kategóriát Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje nyerte, a legjobb rozénak pedig a Szentpéteri Borpince 2023-as Néró Roséját választották.

A nevezett pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 bizonyult a legjobbnak, a gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória élén Maul Zsolt 2020-as Creator Kékfrankosa végzett, a tanninhangsúlyos vörösborok közül pedig a Fritz Birtok 2020-as Primus Szekszárdi Prémium Cuvée-jét díjazta első hellyel a zsűri.

Az édesbor kategóriát a Matyisák 2008-as Tokaji Eszenciája nyerte, de a bírálók tíz szőlőfajta legjobb tételeit is megválasztották.

A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a tokaji Trifecta Wines lett.

Az eseményen debütált Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor magazin, amelyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.