Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, master sommelier-k, valamint az exportpiacok képviselői - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

Mivel az angolszász rendszert követő borversenyen nincs korlátozva a kiosztható érmek száma, minden, a megadott pontszámot elérő bor megkapta a medált, amit aztán feltüntethet a palackon.

A zsűri döntése alapján idén hat bor kapott nagyarany érmet, mindegyik Tokaj-Hegyalján készült: egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű.

A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében - emlékeztet a közlemény.


Fotó: Maryisák Gábor Facebook oldala

A hordóban érlelt fehérbor kategória győztese Balassa István 2022-es Kakas Tokaji Furmintja lett, a reduktív fehérbor kategóriát Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje nyerte, a legjobb rozénak pedig a Szentpéteri Borpince 2023-as Néró Roséját választották.

A nevezett pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 bizonyult a legjobbnak, a gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória élén Maul Zsolt 2020-as Creator Kékfrankosa végzett, a tanninhangsúlyos vörösborok közül pedig a Fritz Birtok 2020-as Primus Szekszárdi Prémium Cuvée-jét díjazta első hellyel a zsűri.

Az édesbor kategóriát a Matyisák 2008-as Tokaji Eszenciája nyerte, de a bírálók tíz szőlőfajta legjobb tételeit is megválasztották.

A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a tokaji Trifecta Wines lett.

Az eseményen debütált Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor magazin, amelyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.