Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, master sommelier-k, valamint az exportpiacok képviselői - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

Mivel az angolszász rendszert követő borversenyen nincs korlátozva a kiosztható érmek száma, minden, a megadott pontszámot elérő bor megkapta a medált, amit aztán feltüntethet a palackon.

A zsűri döntése alapján idén hat bor kapott nagyarany érmet, mindegyik Tokaj-Hegyalján készült: egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű.

A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében - emlékeztet a közlemény.


Fotó: Maryisák Gábor Facebook oldala

A hordóban érlelt fehérbor kategória győztese Balassa István 2022-es Kakas Tokaji Furmintja lett, a reduktív fehérbor kategóriát Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje nyerte, a legjobb rozénak pedig a Szentpéteri Borpince 2023-as Néró Roséját választották.

A nevezett pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 bizonyult a legjobbnak, a gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória élén Maul Zsolt 2020-as Creator Kékfrankosa végzett, a tanninhangsúlyos vörösborok közül pedig a Fritz Birtok 2020-as Primus Szekszárdi Prémium Cuvée-jét díjazta első hellyel a zsűri.

Az édesbor kategóriát a Matyisák 2008-as Tokaji Eszenciája nyerte, de a bírálók tíz szőlőfajta legjobb tételeit is megválasztották.

A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a tokaji Trifecta Wines lett.

Az eseményen debütált Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor magazin, amelyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.