A gulyás hazatért

Kibővült területtel és programokkal várta egész hétvégén a Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál a látogatókat, amely a változékony időjárás ellenére is kiemelkedően sok érdeklődőt vonzott. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSzTE) ezúttal a Magyar Piac Szövetkezettel szervezte meg a nagyszabású rendezvényt azzal a céllal, hogy visszavezesse a fajtát a köztudatba és a magyar konyhákba. A fesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter volt.

Nem csak programokban színesedett a fesztivál, de területében is: már az egész Vajdahunyad vára előtti területet benépesítették az élőállatok, népi gyerekjátékok és a különböző típusú főzőversenyek szeptember 12-14 között. A gasztronómiai különlegességek, és őstermelők felvonultatása mellett sokszínű színpadi programokat, bajuszmustrát, gulyásbemutatókat, kézműves mesterségeket és hortobágyi hangulatot varázsoltak a szervezők a fővárosba.

Idén egy innovatív főzőverseny keretein belül 20 különböző profi és amatőr csapat mérte össze tudását és kreativitását, így olyan ínyencségek születtek, mint a rántott marhafül vagy a felsálból készült szürkemarha kafta. A kóstolásba és zsűrizésbe a profi séfek mellett Pindroch Csaba, Farkasházi Réka és Nagy Adri is részt vettek, akik utóbb az egyik szürkemarhát is megülték, Pindroch pedig a gulyásmesterség alapjait sajátította el. A kis állatállománnyal rendelkező szürkemarha termékek készítői hasznos visszajelzést szerezhettek a rendezvényen a hatalmas keresletet illetően, ami nagy előrelépés a termékek piaci pozícionálására és a szürkemarha magyar konyhákba való visszahelyezésére nézve.

Forrás: Vendég & Hotel


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.