A Magyar Tudományos Akadémia Bora

Magyarország szinte összes jelentős borvidéke 57 pincészetének és borászatának 151 bora közül választották ki a bort kedvelő és ahhoz értő tudósok, valamint az MTA elnöke által felkért hivatásos borászok azt a 6 nemes nedűt, amely az idén negyedik alkalommal rendezett bormustrán elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013” elismerő címet. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő, minősített borversenyként elismert rendezvénnyel az Akadémia a magyar bor hírnevének öregbítéséhez kíván hozzájárulni.

„A magyar kutatókhoz hasonlóan, a magyar borászok is olyan eredményekkel büszkélkedhetnek, amelyeket érdemes világgá kürtölniük” – köszöntötte a 2009-ben elindított versengés eredményhirdetésén megjelenteket az MTA Székházában az Akadémia elnöke. Pálinkás József szerint az elmúlt években a Magyar Tudományos Akadémia Bora díjnak köszönhetően összefogás jött létre a kutatók és a borászok között. A pincészetekből ízletes, jó minőségű borok érkeznek, az MTA-ra, amelyeket az odalátogató külföldi tudósokkal is megismertetnek vendéglátóik.

A borászok az idei pályázati kiírásban meghatározott értékhatár alapján megállapított felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában a pincészetekből kikerült fehér-, vörös- és desszertborokat rangsorolták a borbírók, a középkategóriában pedig a fehér- és a vörösborok mellett a rozékat értékelték. A „Magyar Tudományos Akadémia Bora” rangját, a verseny növekvő népszerűségét mutatja, hogy a 22 magyar borvidék közül 17-ből érkezett nevezés, az elbírált borok száma pedig 11-gyel nőtt a tavalyihoz képest. A legtöbb borral, összesen 34-gyel Tokajból neveztek. Villányból 32, Szekszárdról és Egerből pedig 15-15 tétel érkezett az ítészek poharaiba.

A felső kategória fehérborai közül a Garam-mente (Muzsla-hegy) borvidékéről, Bott Frigyes pincéjéből származó, 2011-es évjáratú Fantázia nevű házasítás lett az első. A bor tíz napig héjon áztatott, 40 százalék rajnai rizling, 40 százalék hárslevelű felhasználásával készült. E két, a pincészet kedvencének számító fajtát 20 százalék fahordóban spontán módon erjedt és érlelt olaszrizling – és némi maradékcukor – tette kerekebbé.

A villányi Tiffán Ede és Zsolt Lucia nevű, 2008-as merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasításából készített bora kapta a legtöbb pontot a felső kategória vörösborai közül. A bor az adott évben kétharmadrészt a Kopár-dűlőből, egyharmadrészt az Ördögárokból és Sterntalból (Csillagvölgy) került ki. Stílusát a Kopár-dűlő határozza meg, amelyet kiválóan egészít ki az Ördögárok merlot-ja, valamint a finom, dús, érett tanninú sterntali 25 százalék cabernet franc és 10 százalék cabernet sauvignon. A borban azonban egyértelműen érezhető a 65 százaléknyi merlot dominanciája.

A felső kategóriába nevezett desszertborok közül az Úri Borok Pincészetének 2003-as Tokaji Muskotály Aszú Eszenciája nyerte el a megtisztelő címet. Ez a különlegesség a Szent Tamás-dűlő termése, 100 százalékban sárgamuskotály szőlőből készült. A bor ízében, illatában szépen hordozza a fajtajelleget. Magas cukortartalmával szép egyensúlyt alkot magas savtartalma. A botritisz- (botrytis cinerea) jelleget kiegészíti a kajszibarackra jellemző íz- és illatvilág a muskotály fűszerességével keveredve. Igazán kiváló desszertbor, de önállóan fogyasztva is kifejezetten ajánlott.

A középkategória fehérborai között pontszámegyenlőség miatt két tokaji – a Château Dr. Kovács Grand Cru pincészet „Tokaji Keményítő” nevű 2009-es évjáratú furmint félszáraz bora, valamint a Royal Tokaji Borászat 2011-es Tokaji Furmintja – kapott első díjat. Ez utóbbi a száraz alkategóriában lett győztes. Félig fahordós és félig tartályos erjesztésű bor házasításából készült. Szőlővirág, gyümölcsök és friss mogyoróillat kíséri. Ízében száraz, de simulékony, kellemes gyümölcsösséggel és hosszú, fajtajelleges lecsengéssel. Az érett egrest és az élénk, friss zamatokat szépen kikerekítik a hordóból származó komponensek, a hosszú, szép, érett savakkal keretezett lecsengés. A félszáraz/félédes alkategóriában nyertes „Tokaji Keményítő” testes, de nem nehéz bor. Tiszta, karakteres, igazi „tokaji” ízvilágú, ásványos. Gyümölcsös jegyei közül a nyári alma illata és a birs zamata emelkedik ki. A határozott savgerincet harmonikussá szelídíti az alkohol.

A középkategóriás vörösborok versenyében a szekszárdi Tüske Pince 2009-es Merlot 5BB-jét, a rozék közül pedig a Hajós–Bajai borvidék KOCH Borászat pincészetéből kikerült Hajós–Bajai Kékfrankos Rosét ítélték a legjobbnak a borbírók. A Merlot 5BB késői szüretelésű, 22-23 Celsius-fokon erjesztett merlot. A tétel kisebbik része egy-másfél esztendőig érlelődött, kétharmad töltésű 5 hektoliteres fahordókban. Ezzel a borászati technológiával sikerül megőrizni a szőlő fajtajelleges aromáit. Tömény, erőteljes ízek és a velük együtt járó némileg emelkedettebb alkoholtartalom jellemzi. A Hajós–Bajai Kékfrankos Rosé ideális fekvésű és kiváló adottságú területről, kézzel szüretelt alapanyagból készült redukciós technológiával. Fiatalos lendülete, tavaszt idéző zsongása és friss gyümölcsös illata teszi széppé.

Az idei bormustra legfontosabb megállapításait összegezve Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia kiemelkedőnek minősítette a desszertborok mezőnyét és dicsérte a felső kategóriás vörösborokat is. A rozéboroknál a szokásoknak megfelelően most is szűkebb volt a választék, de a borbírák ennek ellenére több szép, üde borral is találkozhattak. Mind a vörös-, mind a fehérboroknál meglehetősen magas volt az alkoholtartalom, a testesebb cabernet franc pedig szinte mindig maga mögé utasította a cabernet sauvignont.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.