A NAK fontosnak tartja a minőségi pékáruk előállításának ösztönzését és a jó gyakorlatok bemutatását. Jelentőségét tekintve a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Rendkívül kedvező beltartalmi értékének köszönhetően mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett. A széles választéknak köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legízletesebb pékárukat. Ezek kiválasztásánál a termék ára mellett annak minőségét is egyre inkább figyelembe veszik a fogyasztók. Ennek okán döntött a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága amellett, hogy a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat keretében, a fogyasztók által leginkább preferált termékeken (pl. bajor rozskenyér, magvas rozskenyér, teljes kiőrlésű rozskenyér) keresztül mutatja be a rozskenyér-előállítás sajátosságait. Az interaktív tudásátadás során lehetőség adódik a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is. Az elsajátított ismeretek érdemben hozzájárulhatnak a résztvevők termékfejlesztési folyamataihoz.
A rozskenyér-előállításról szóló rendezvényre 2019. november 15-én kerül sor a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Az egynapos esemény keretében a résztvevők megismerhetik többek között a rozsliszt tulajdonságait, a gyártás során lejátszódó folyamatokat, a termékekkel szembeni minőségi elvárásokat és a kenyérhibákat. A gyakorlat során többféle receptúra szerint készíthetik el a rozskenyereket, áttekinthetik a gyártás főbb lépéseit, és a késztermékek érzékszervi bírálatára is sor kerül. Az általános gyakorlatokon túl termékfejlesztési javaslatokat és szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak az érdeklődő kamarai tagok.
Forrás: Store Insider