A rozskenyérkészítés fortélyai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörben indít „TANULJUNK EGYÜTT!” programot. A sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai rendezvény keretében a rozsőrleményekből előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

A NAK fontosnak tartja a minőségi pékáruk előállításának ösztönzését és a jó gyakorlatok bemutatását. Jelentőségét tekintve a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Rendkívül kedvező beltartalmi értékének köszönhetően mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett. A széles választéknak köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legízletesebb pékárukat. Ezek kiválasztásánál a termék ára mellett annak minőségét is egyre inkább figyelembe veszik a fogyasztók. Ennek okán döntött a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága amellett, hogy a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat keretében, a fogyasztók által leginkább preferált termékeken (pl. bajor rozskenyér, magvas rozskenyér, teljes kiőrlésű rozskenyér) keresztül mutatja be a rozskenyér-előállítás sajátosságait. Az interaktív tudásátadás során lehetőség adódik a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is. Az elsajátított ismeretek érdemben hozzájárulhatnak a résztvevők termékfejlesztési folyamataihoz.


A rozskenyér-előállításról szóló rendezvényre 2019. november 15-én kerül sor a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Az egynapos esemény keretében a résztvevők megismerhetik többek között a rozsliszt tulajdonságait, a gyártás során lejátszódó folyamatokat, a termékekkel szembeni minőségi elvárásokat és a kenyérhibákat. A gyakorlat során többféle receptúra szerint készíthetik el a rozskenyereket, áttekinthetik a gyártás főbb lépéseit, és a késztermékek érzékszervi bírálatára is sor kerül. Az általános gyakorlatokon túl termékfejlesztési javaslatokat és szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak az érdeklődő kamarai tagok.

Forrás: Store Insider


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.