A rozskenyérkészítés fortélyai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörben indít „TANULJUNK EGYÜTT!” programot. A sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai rendezvény keretében a rozsőrleményekből előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

A NAK fontosnak tartja a minőségi pékáruk előállításának ösztönzését és a jó gyakorlatok bemutatását. Jelentőségét tekintve a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Rendkívül kedvező beltartalmi értékének köszönhetően mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett. A széles választéknak köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legízletesebb pékárukat. Ezek kiválasztásánál a termék ára mellett annak minőségét is egyre inkább figyelembe veszik a fogyasztók. Ennek okán döntött a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága amellett, hogy a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat keretében, a fogyasztók által leginkább preferált termékeken (pl. bajor rozskenyér, magvas rozskenyér, teljes kiőrlésű rozskenyér) keresztül mutatja be a rozskenyér-előállítás sajátosságait. Az interaktív tudásátadás során lehetőség adódik a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is. Az elsajátított ismeretek érdemben hozzájárulhatnak a résztvevők termékfejlesztési folyamataihoz.


A rozskenyér-előállításról szóló rendezvényre 2019. november 15-én kerül sor a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Az egynapos esemény keretében a résztvevők megismerhetik többek között a rozsliszt tulajdonságait, a gyártás során lejátszódó folyamatokat, a termékekkel szembeni minőségi elvárásokat és a kenyérhibákat. A gyakorlat során többféle receptúra szerint készíthetik el a rozskenyereket, áttekinthetik a gyártás főbb lépéseit, és a késztermékek érzékszervi bírálatára is sor kerül. Az általános gyakorlatokon túl termékfejlesztési javaslatokat és szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak az érdeklődő kamarai tagok.

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.