A Spoon fedélzetére új séf érkezett

Fekete Tibor személyében, akit fine bistro jellegű vacsora keretében be is mutatott a hajó üzemeltetője a média képviselőinek október 17-én, mesés panorámával övezve.

Mint az esemény kezdetekor elmondták, a Spoon The Boat célja, hogy olyan impresszív élményt nyújtson, amellyel vendégeiket szerelembe ejtik Budapesttel. Miközben olyan kozmopolita fine bistro-t kínálva, ami jól ötvözi a hagyományos magyar kortárs konyhát az aktuális nemzetközi kínálattal. A Vígadóhoz közel állomásozó, különleges fényben úszó hajó egy extravagáns, túlzásoktól nem mentes belső világú étterem, terasz és lounge egyben, amely a magyar és nemzetközi vendégeknek szerethető, közérthető bisztrókonyhát kínál.

 

Mi az a fine bistro stílus?

Megtudtuk, a fine bistro stílus elnevezés egy olyan alkalmi étkezésre utal, amely ötvözi a hagyományos bisztrókonyha elemeit kortárs technikákkal és bemutatással. Az étlapon így szerepelnek a magyar kortárs konyha klasszikusai és a kozmopolita fine bisztró stílus nemzetközi ételei. A tálalás nem kötött, van mód az impulzív, divatos megjelenítésre, de lehet hagyományos változatis.

Alapanyagválasztékban szabad, jól ötvözi a különféle konyhákat, de nem törekszik fúzióra, hanem egy könnyed városi étkezést kínál. Technológiában professzionális, de nem egy elvarázsolt molekuláris konyha. Minőségében magas, kifinomult, viszont nem alkalmi-ünnepi jellegű, hanem vendégszerető, mint öltözetben a smart casual.

Tavasztól késő őszig nyitva a terasz bárja (ami kutyabarát hely), ahol a bor, sör és koktélkínálat mellett külön bármenüvel és snackekkel várják a vendégeket.

Ismerős a hajóra érkezett séf? Ha nem, bemutatjuk!

Fekete Tibor executive chef elmondta, azt kedveli a leginkább a munkájában, hogy megőrizheti és újra felfedezheti az elfeledett tradíciókat. Büszke arra, hogy képviselheti a Spoon márkát egy tehetséges konyhai csapat élén. Tibor mentorának Pesti Istvánt tartja, akiben messzemenőkig tiszteli a rendíthetetlen türelmét és alázatát a vendéglátás iránt. Hálás azért, hogy részese lehetett az első Bábel teljes életszakaszának.

Ugyancsak kivételesnek érzi, hogy dolgozhatott Huszár Krisztiánnal a Zónában, Palágyi Eszterrel és Miguel Vieira-val a Costesben, sous chefe volt a Tantinak, amikor Michelin-csillagot kapott. Konyhafőnöke volt az Elysée Bistro-nak, a Centrál Kávéháznak és a Callasnak. Izgalmasnak tartja a magyar polgári konyhát és a francia gasztronómiát, amelyeket ő is sokszor fuzionál nemzetközi konyhával.

Milyen szerepe volt korábban a Spoon-nak Budapest életében? 

A Spoon The Boat 2002 óta működik sikeres rendezvény- és étteremhajóként. Korábban László Árpád vásárolta meg és építette fel kifejezetten az elképzelt céloknak megfelelően. A Spoon a László Árpi-éra egyszerű teherszállító hajóként működött, majd a kívánt, magas színvonalú építészeti, belsőépítészeti átalakításoknak köszönhetően nyerte el jelenlegi formáját.

A pesti rakpart egyedülálló panorámával rendelkező emblematikus rendezvény- és étteremhajója 2020. augusztus 20-án került az Eventrend Grouphoz. Ekkor a gasztronómia-vendéglátás, rendezvényszervezés és hotelüzemeltetés területén működő, több mint 30 éves múlttal rendelkező cégcsoport vezetőivel az állóhajó tulajdonosai hosszútávú bérleti szerződést kötöttek.

Az Eventrendesek célja, mondta a jó hangulatú vacsora előtt a cég két tulajdonosa, Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán, hogy az embelematikus állóhajó a Budapestre érkező turisták és vendégek számára a „kihagyhatatlan pillanatok” közé kerüljön, amelyről várhatóan nem csak a magas színvonalú és minőségi szolgáltatás gondoskodik, hanem az egyedülálló panoráma is.

Az étlapról nehéz választani a sok különlegesség közül, végül a következőt kértem vacsorára:

 

 

 

Forrás: Eventrend / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.