A svédek is lóhúst kaptak, a franciák perre mennek

(MTI) - Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amelyek lóhúst tartalmaznak.

A lóhúsbotrány nagy-britanniai kirobbanása után a Findus Franciaországban és Svédországban is vizsgálatot kért az élelmiszer-hatóságoktól. A vizsgálatok eredményeképpen mindkét országban visszavontak bizonyos fagyasztott készételeket a kereskedelemből, mert bebizonyosodott, hogy a bennük lévő marhahús lóhússal van keverve.
Október óta ez már a második élelmiszerbotrány Svédországban. Henrik Nyberg, a Findus skandináviai termékmenedzsere elmondta, hogy mintegy 20 ezer fagyasztott lasagnét vonnak vissza Svédországban. Kijelentette, hogy a lóhús fogyasztása veszélytelen, az árut csak azért vonják vissza, mert tévesen - marhahúsosként - van felcímkézve.
Svédországi szakértők mindazonáltal azt mondták: a lóhús fenilbutazon gyógyszert tartalmazhat, amelyet állatorvos adott be a lónak. Egyes források felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer rákkeltő lehet. Eskil Erlandsson svéd mezőgazdasági miniszter pedig azt mondta: az eset újabb bizonyítéka annak, hogy az élelmiszeriparban erősen jelen van a szervezett bűnözés.
A svéd közszolgálati média péntek este azt jelentette, hogy a marhahústermékek, amelyek jelentős mértékben (30-100 százalékban) vannak keverve lóhússal, egy román vágóhídról származnak.

A Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia leányvállalata szombaton bejelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért lóhúst találtak olyan termékeiben, amelynek csak marhahúst lett volna szabad tartalmaznia. "Minket is átvertek" - írta közleményében Matthieu Lambeaux, a Findus France vezérigazgatója. Szerinte "az ügynek két áldozata van: a Findus és a fogyasztó. Ezért ismeretlen tettes ellen hétfőn feljelentést teszünk" - tette hozzá a cég vezetője. 
Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagna-készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. A Franciaországban készített termék forgalmazását - amely hivatalosan a hús származási országa - pénteken Nagy-Britanniában és Svédországban is leállították. 
A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.
"Európai eredetű marhahúst vettünk, és azt továbbadtuk. Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke, de nem közölte a romániai beszállítója pontos nevét.
Péntek este egy fagyasztott hústermékek előállításával foglalkozó másik francia cég, a Comigel, amely szintén a Spangherótól rendeli a húst, közölte: a Nagy-Britanniában forgalmazott termékekbe Romániából érkezett a hús. A Findus marhahúsos lasagna-készítményeit valójában a Comigel luxembourgi leányvállalata állította elő. 
Franciaországban, a gazdasági minisztérium csalásokkal foglalkozó igazgatósága jelezte, hogy vizsgálatot rendel el a megtévesztés okának pontos megállapítására, miután nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. 
"Minden megtévesztés hibát jelent, amely a teljes élelmiszeripari láncba vetett bizalomnak árt és szigorúan szankcionálni kell" - mondta Stéphane Le Foll, francia agrárminiszter. 
Románia szombaton már tiltakozott a vádak miatt. 
Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.