A sztárséf szerint a legízletesebb "fűszer" a faszén füstje

Serényi Zsolt, alias Tetovált séf él-hal a faszénparázson sült ételekért. Belvárosi barbecue éttermében egy gyorstalpalót is tartott a tavaszi grillszezonra készülve, ahol izgalmas technikákkal ismertette meg a gasztronómia szerelmeseit.

„Nem túlzás azt mondani, hogy egyszerűen bele vagyok bolondulva a fába és faszénparázsba, nyáron és télen is folyamatosan sütök, nemcsak az éttermemben, hanem szabadidőmben kint is, bent is. Aki egy kicsit is belekóstol a barbecue és a grillezés világába, mániákus lesz, ez pedig kielégíthetetlen éhséget generál. Sokan tartanak a faszénparázstól, de mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy ez a legegyszerűbb technika.


Természetesen faszénparázson nemcsak sós ételek készülhetnek, desszertként a mennyei kürtőskalács is ezzel a technikával a legfinomabb. „Mi évek óta faszénparázson sütjük a hagyományos erdélyi finomságot, a kürtőskalácsot, ugyanis a faszénen készült ételnek nincs párja. A faszénégetésnek egyébként otthon, Farkaslakán nagyon nagy hagyománya van, onnan hozatjuk tonnaszámra ezt a nemes sütőanyagot - mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője és a Bükkfaszén forgalmazója.



 "Zsolttal a tavalyi Kürtőskalács Fesztiválon hozott minket össze a sors. Egy hiteles arcot kerestünk, aki múlt évben a Faszénen Sült Ételek Udvarában látványos grillshow-val szórakoztatta a látogatókat és mindenkit beavatott a grillezés rejtelmeibe. Ez olyan jól sikerült, hogy idén is Zsolt lesz a meghívott, aki sok különleges grillétel mellett újabb gasztro stand up-ot is tart majd a faszénen sült ételekről” – teszi hozzá mosolyogva András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál rendezvényigazgatója.

Az ízorgiában gazdag sajtóeseményen a résztvevők megkóstolhatták a klasszikus amerikai szendvicset, a BBQ Reubent, egy ínyenc, grill technikával készült csirkenyársat is süthettek, valamint desszertként megízlelhették Serényi Zsolt különleges kürtőskalács édességét.

„A reuben azért egyedülálló, mert közel 10 órán keresztül sütjük faszénen, barbecue kemencében a marhaszegyet és ez kerül bele a szendvicsbe, friss zöldsalátával. Persze a kulcs a bükkfaszén parazsa, füstje, aminél jobb fűszer egyszerűen nem létezik. Naponta 20-30 kiló szenet mindig elsütünk, így folyamatosan kell az utánpótlás.


Végezetül pedig egy könnyed receptet is megoszt a kezdő grillezőkkel.

„A grillnél és barbecue esetében a belépő szint a csirke és a sertés. Sokan először a csirkemellfilével és a vékonyra klopfolt tarjával próbálkoznak, melynek a fűszerezés a kulcsa. A nagyobb húsoknál a barbecue technika a nyerő, ahol indirekt hőn, lassan, alacsonyabb hőmérsékleten készül a grillcsirke vagy a sertésszűz. Mindenkinek azt javaslom, hogy a fűszereket közvetlen a sütés előtt tegye a húsokra. És akkor jöjjön egy egyszerű tipp: Mindenki szereti és nagyon divatos manapság a cézár és a görög saláta, melyhez könnyen készíthetünk egy kis sült húst. Nem kell mást tenni, mint vékonyra szeletelni a csirkemellfilét, ami nincs kiklopfolva, kis sóval, borssal meghinteni és utána a kertben, teraszon faszénparázson mindkét oldalát addig sütni, hogy ne legyen belül száraz, de nyers se maradjon. Kicsit várunk vele, majd vékonyra szeljük és a saláta mellé tálaljuk. Egyszerű, de mennyei” – zárja Serényi Zsolt.



Forrás: Vendég & Hotel Online


Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.