A tányér és az evőeszköz mérete befolyásolja, hogy mennyit eszünk

A tányérjaink és evőeszközeink mérete jelentősen befolyásolhatja elménket az ételadagok megválasztásakor – derül ki a The Daily Meal írásából.

Több tanulmány is bebizonyította már, hogy nagyobb tányérokból az emberek többet is esznek, méghozzá valószínűleg azért, mert az ilyen edényekben kevesebbnek tűnik a kiszedett élelmiszer mennyisége. A Journal of Experimental Psychology szaklapban, 2013-ban publikált értekezés szerint, egy kínai büfében a méretesebb tányérból étkező kísérleti alanyok nem kevesebb, mint 45%-kal fogyasztottak többet a megszokott adagjuknál.

Érdekes, hogy a kisebb evőeszközökkel táplálkozó személyek ugyancsak többet esznek meg az eléjük helyezett élelemből. A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent, egyik közelmúltbeli tanulmány alapján ennek az az oka, hogy a kisebb evőeszközöket használó embereknek a „jóllakottság érzéséhez” a nagyobb villát, kést stb. használó társaiknál több falatot kell a szájukhoz emelniük.

Hogy mekkora egy megfelelő méretű porció? Az értekezés arra a következtetésre jut, hogy „az emberek nem kapnak belső figyelmeztetést az elfogyasztandó, testhezálló adagra vonatkozóan”. Az tehát ebből a tanulság, hogy jobb, ha nem hagyjuk, hogy az éttermi tányérok vagy evőeszközök mérete befolyásolja az általunk bekebelezett eleség mennyiségét.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.