Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Bár Trump első elnöksége idején az olasz borokat nem sújtották védővámok, de a forgalmazók mégis óvintézkedéseket tesznek, félnek attól, a mostani helyzetben másképp lesz, derül ki az Euronews tudósításából.

Az amerikai importőrök felhalmozták az olasz habzóbort, a Proseccót, hogy így védekezzenek a Trump elnök által belengetett vámok lehetséges hatása ellen – derül ki borágazati adatokból.

Az Union of Italian Wines kereskedelmi szövetség szerint az olasz pezsgő – amelynek 90 százaléka Prosecco – amerikai importja 41 százalékkal nőtt meg novemberben, Trump megválasztása után, messze meghaladva a fogyasztói keresletet. Ezzel egyértelművé vált, hogy az amerikai importőrök felduzzasztották készleteiket.

Koktél, proseccóval
Koktél, proseccóval
Fotó: Pixabay

Túléljük-e egy pohár bor nélkül? Persze, túlélhetjük. A bor élvezeti cikk, de mindennek ára van. Tehát az ár emelkedni fog...és nem tudjuk mennyivel, milyen százalékon gondolkodik Trump a termékeink megadóztatására. Így teljesen természetes volt, hogy az év végén extra szállításokat végeztünk

– mondta a Euronews tudósítójának Lamberto Frescobaldi, az Olasz Borok Uniója kereskedelmi szövetség elnöke.

Valóban előre betárazás történt. Láttunk már ilyet az első Trump-adminisztráció alatt, amikor extra vámtételeket lengettek be. És most is ez a helyzet. Tehát az importőrök előrehozták a megrendeléseiket, hogy megkerüljék a behozatalra vonatkozó további vámtételek fenyegető veszélyét

– magyarázta a helyzetet Lucio Miranda, az Export USA tanácsadó csoport elnöke.

Olaszország borainak közel negyedét az Egyesült Államokba exportálja, tavaly 1,9 milliárd eurót tett ki az Egyesült Államokba irányuló olasz borexport, és a prosecco volt a legkelendőbb mind közül, az összes eladás közel 40 százalékát adta.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.