Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Bár Trump első elnöksége idején az olasz borokat nem sújtották védővámok, de a forgalmazók mégis óvintézkedéseket tesznek, félnek attól, a mostani helyzetben másképp lesz, derül ki az Euronews tudósításából.

Az amerikai importőrök felhalmozták az olasz habzóbort, a Proseccót, hogy így védekezzenek a Trump elnök által belengetett vámok lehetséges hatása ellen – derül ki borágazati adatokból.

Az Union of Italian Wines kereskedelmi szövetség szerint az olasz pezsgő – amelynek 90 százaléka Prosecco – amerikai importja 41 százalékkal nőtt meg novemberben, Trump megválasztása után, messze meghaladva a fogyasztói keresletet. Ezzel egyértelművé vált, hogy az amerikai importőrök felduzzasztották készleteiket.

Koktél, proseccóval
Koktél, proseccóval
Fotó: Pixabay

Túléljük-e egy pohár bor nélkül? Persze, túlélhetjük. A bor élvezeti cikk, de mindennek ára van. Tehát az ár emelkedni fog...és nem tudjuk mennyivel, milyen százalékon gondolkodik Trump a termékeink megadóztatására. Így teljesen természetes volt, hogy az év végén extra szállításokat végeztünk

– mondta a Euronews tudósítójának Lamberto Frescobaldi, az Olasz Borok Uniója kereskedelmi szövetség elnöke.

Valóban előre betárazás történt. Láttunk már ilyet az első Trump-adminisztráció alatt, amikor extra vámtételeket lengettek be. És most is ez a helyzet. Tehát az importőrök előrehozták a megrendeléseiket, hogy megkerüljék a behozatalra vonatkozó további vámtételek fenyegető veszélyét

– magyarázta a helyzetet Lucio Miranda, az Export USA tanácsadó csoport elnöke.

Olaszország borainak közel negyedét az Egyesült Államokba exportálja, tavaly 1,9 milliárd eurót tett ki az Egyesült Államokba irányuló olasz borexport, és a prosecco volt a legkelendőbb mind közül, az összes eladás közel 40 százalékát adta.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.