Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Bár Trump első elnöksége idején az olasz borokat nem sújtották védővámok, de a forgalmazók mégis óvintézkedéseket tesznek, félnek attól, a mostani helyzetben másképp lesz, derül ki az Euronews tudósításából.

Az amerikai importőrök felhalmozták az olasz habzóbort, a Proseccót, hogy így védekezzenek a Trump elnök által belengetett vámok lehetséges hatása ellen – derül ki borágazati adatokból.

Az Union of Italian Wines kereskedelmi szövetség szerint az olasz pezsgő – amelynek 90 százaléka Prosecco – amerikai importja 41 százalékkal nőtt meg novemberben, Trump megválasztása után, messze meghaladva a fogyasztói keresletet. Ezzel egyértelművé vált, hogy az amerikai importőrök felduzzasztották készleteiket.

Koktél, proseccóval
Koktél, proseccóval
Fotó: Pixabay

Túléljük-e egy pohár bor nélkül? Persze, túlélhetjük. A bor élvezeti cikk, de mindennek ára van. Tehát az ár emelkedni fog...és nem tudjuk mennyivel, milyen százalékon gondolkodik Trump a termékeink megadóztatására. Így teljesen természetes volt, hogy az év végén extra szállításokat végeztünk

– mondta a Euronews tudósítójának Lamberto Frescobaldi, az Olasz Borok Uniója kereskedelmi szövetség elnöke.

Valóban előre betárazás történt. Láttunk már ilyet az első Trump-adminisztráció alatt, amikor extra vámtételeket lengettek be. És most is ez a helyzet. Tehát az importőrök előrehozták a megrendeléseiket, hogy megkerüljék a behozatalra vonatkozó további vámtételek fenyegető veszélyét

– magyarázta a helyzetet Lucio Miranda, az Export USA tanácsadó csoport elnöke.

Olaszország borainak közel negyedét az Egyesült Államokba exportálja, tavaly 1,9 milliárd eurót tett ki az Egyesült Államokba irányuló olasz borexport, és a prosecco volt a legkelendőbb mind közül, az összes eladás közel 40 százalékát adta.


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.