Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Bár Trump első elnöksége idején az olasz borokat nem sújtották védővámok, de a forgalmazók mégis óvintézkedéseket tesznek, félnek attól, a mostani helyzetben másképp lesz, derül ki az Euronews tudósításából.

Az amerikai importőrök felhalmozták az olasz habzóbort, a Proseccót, hogy így védekezzenek a Trump elnök által belengetett vámok lehetséges hatása ellen – derül ki borágazati adatokból.

Az Union of Italian Wines kereskedelmi szövetség szerint az olasz pezsgő – amelynek 90 százaléka Prosecco – amerikai importja 41 százalékkal nőtt meg novemberben, Trump megválasztása után, messze meghaladva a fogyasztói keresletet. Ezzel egyértelművé vált, hogy az amerikai importőrök felduzzasztották készleteiket.

Koktél, proseccóval
Koktél, proseccóval
Fotó: Pixabay

Túléljük-e egy pohár bor nélkül? Persze, túlélhetjük. A bor élvezeti cikk, de mindennek ára van. Tehát az ár emelkedni fog...és nem tudjuk mennyivel, milyen százalékon gondolkodik Trump a termékeink megadóztatására. Így teljesen természetes volt, hogy az év végén extra szállításokat végeztünk

– mondta a Euronews tudósítójának Lamberto Frescobaldi, az Olasz Borok Uniója kereskedelmi szövetség elnöke.

Valóban előre betárazás történt. Láttunk már ilyet az első Trump-adminisztráció alatt, amikor extra vámtételeket lengettek be. És most is ez a helyzet. Tehát az importőrök előrehozták a megrendeléseiket, hogy megkerüljék a behozatalra vonatkozó további vámtételek fenyegető veszélyét

– magyarázta a helyzetet Lucio Miranda, az Export USA tanácsadó csoport elnöke.

Olaszország borainak közel negyedét az Egyesült Államokba exportálja, tavaly 1,9 milliárd eurót tett ki az Egyesült Államokba irányuló olasz borexport, és a prosecco volt a legkelendőbb mind közül, az összes eladás közel 40 százalékát adta.


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.