Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Bár Trump első elnöksége idején az olasz borokat nem sújtották védővámok, de a forgalmazók mégis óvintézkedéseket tesznek, félnek attól, a mostani helyzetben másképp lesz, derül ki az Euronews tudósításából.

Az amerikai importőrök felhalmozták az olasz habzóbort, a Proseccót, hogy így védekezzenek a Trump elnök által belengetett vámok lehetséges hatása ellen – derül ki borágazati adatokból.

Az Union of Italian Wines kereskedelmi szövetség szerint az olasz pezsgő – amelynek 90 százaléka Prosecco – amerikai importja 41 százalékkal nőtt meg novemberben, Trump megválasztása után, messze meghaladva a fogyasztói keresletet. Ezzel egyértelművé vált, hogy az amerikai importőrök felduzzasztották készleteiket.

Koktél, proseccóval
Koktél, proseccóval
Fotó: Pixabay

Túléljük-e egy pohár bor nélkül? Persze, túlélhetjük. A bor élvezeti cikk, de mindennek ára van. Tehát az ár emelkedni fog...és nem tudjuk mennyivel, milyen százalékon gondolkodik Trump a termékeink megadóztatására. Így teljesen természetes volt, hogy az év végén extra szállításokat végeztünk

– mondta a Euronews tudósítójának Lamberto Frescobaldi, az Olasz Borok Uniója kereskedelmi szövetség elnöke.

Valóban előre betárazás történt. Láttunk már ilyet az első Trump-adminisztráció alatt, amikor extra vámtételeket lengettek be. És most is ez a helyzet. Tehát az importőrök előrehozták a megrendeléseiket, hogy megkerüljék a behozatalra vonatkozó további vámtételek fenyegető veszélyét

– magyarázta a helyzetet Lucio Miranda, az Export USA tanácsadó csoport elnöke.

Olaszország borainak közel negyedét az Egyesült Államokba exportálja, tavaly 1,9 milliárd eurót tett ki az Egyesült Államokba irányuló olasz borexport, és a prosecco volt a legkelendőbb mind közül, az összes eladás közel 40 százalékát adta.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.