Az agávéban természetes állapotban megtalálható cukrokat agavinnak hívják (nem összetévesztendők az agávésziruppal), és mivel nem lehet őket megemészteni, a vércukorszintet is békén hagyják.
Egérkísérleteik folyamán a kutatók a tanulmányban részt vevő rágcsálókat szabványos étrenden tartották, de az egyik csoport agavinos vizet kapott a szomjoltáshoz. Ez utóbbi kollektíva kevesebbet evett, és a tagjainak még a vércukorszintje is alacsonyabb volt a másik csoportéhoz képest.
Az agavinfogyasztó állatok szervezete ezen felül egy GLP-1 nevű hormon termelésébe fogott, amely a gyomor telítettségének időtartamát meghosszabbítja, és inzulint termel. Az agavin ezen adottsága miatt gyanítják a tudósok, hogy a vegyület pozitív hatást gyakorolhat a 2-es típusú diabétesszel élő emberek szervezetére, illetve, hogy lendületet adhat a fogyókúrának is.
Nehéz bármit is mondani a kutatás eredményeire. Mostanáig számos vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyáltalán semennyi alkoholt sem szabad inni annak, aki egészséges akar maradni. Rengeteg másik kutatás azt sugallja, hogy hébe-hóba megengedett, vagy akár egyenesen üdvös némi szeszt elfogyasztani. Éppen ezért nem is kívánunk életvezetési tanácsokat osztogatni az olvasóknak, úgyhogy inkább csak megállapítjuk: amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tequilafogyasztás megkönnyebbítheti a felesleges kilók leadását.
Forrás: Élelmiszer Online