Átadták az Év Bortermelője 2022 díjat

Az 1991-ben alapított „Az Év Bortermelője Magyarországon” díj került a díjazotthoz a minap a Marriott Hotel báltermében megtartott ünnepségen. A kitüntetett 2022-ben Figula Mihály lett. A Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022” cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A díj, mint az átadó ünnepségen is elhangzott, nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A díjat minden évben nagyszabású gálaebéd keretei között adják át a nyertes borásznak. Az ebéd fogásait neves hazai séfek komponálták a nyertes borász, ezúttal Figula Mihály boraihoz.

 

Az idei, teltházas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba köszöntőjében elmondta, viselőjét kötelezi arra, hogy példa legyen a szakmának és a fogyasztóknak egyaránt, a magyar bor ügyében. Az elnök kiemelte azt is, hogy a díj jelölése és a kiválasztás módja is a legmagasabb szakmai színvonalon történik. Koch Csaba úgy fogalmazott, hogy bár Figula Mihályt ünnepeljük, a családja és kollégái sikerét és örömét is próbáljuk teljessé tenni, hiszen az ő sikere mindannyiunk sikere, minden becsületes, szorgalmas, elhivatott és magas szintű szakmai munkát végző ember sikere is egyben.

A díjazott, Figula Mihály elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”.

Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A borász úgy fogalmazott, hogy a szüleitől munkát örökölt, amit hatalmas dolognak tart, és hálás ezért nekik. 

Forrás: Magyar Bor Akadémia / Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.