Átadták az idei Balázs Mester Díjakat

A hagyományoknak megfelelően a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, Balázs napon adták át a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére alapított Balázs Mester Díjakat.

Tudósítónktól - A ”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik pályafutásuk során - híven a névadó munkásságához - sokat tesznek a magyar népi gasztronómia hagyományainak megőrzéséért, a birtokunkban lévő "kulináris aranymorzsák" összegyűjtéséért, legyenek vendéglátó szakemberek, muzeológusok vagy pedagógusok.

A jelöltek kiválasztásánál különösen kiemelt szempont a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A kuratórium döntése alapján az idei, hatodik alkalommal heten kapták meg a kitüntetést, Balázs Mester Díjjal jutalmazták Királyházi Andort, a Szolnoki Gulyásfesztivál egyik életre hívóját, Klotz Endrénét, a Somogy megyei hagyományok értékmentőjét, falusi vendéglátót, Takács Róbertnét, a fonyódi Mátyás király Gimnázium cukrászát, dr. Hortiné Bathó Editet, a jászberényi Jász Múzeum igazgatóját, Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómust, kutató-pedagógust, Osváth Jánosné aranykoszorús mestercukrászt, valamint Varga Károly többszörös Olimpiai- és Világbajnok mesterszakácsot, a 2010-es Culinary World Cup győztesét.

 

A díjkiosztón - mely egyúttal hagyományos főhajtás is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója előtt - ismét megtöltötték a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termét barátai és tisztelői.  (foto: Kolbe Gábor)


Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.