Átadták az idei Balázs Mester Díjakat

A hagyományoknak megfelelően a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, Balázs napon adták át a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére alapított Balázs Mester Díjakat.

Tudósítónktól - A ”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik pályafutásuk során - híven a névadó munkásságához - sokat tesznek a magyar népi gasztronómia hagyományainak megőrzéséért, a birtokunkban lévő "kulináris aranymorzsák" összegyűjtéséért, legyenek vendéglátó szakemberek, muzeológusok vagy pedagógusok.

A jelöltek kiválasztásánál különösen kiemelt szempont a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A kuratórium döntése alapján az idei, hatodik alkalommal heten kapták meg a kitüntetést, Balázs Mester Díjjal jutalmazták Királyházi Andort, a Szolnoki Gulyásfesztivál egyik életre hívóját, Klotz Endrénét, a Somogy megyei hagyományok értékmentőjét, falusi vendéglátót, Takács Róbertnét, a fonyódi Mátyás király Gimnázium cukrászát, dr. Hortiné Bathó Editet, a jászberényi Jász Múzeum igazgatóját, Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómust, kutató-pedagógust, Osváth Jánosné aranykoszorús mestercukrászt, valamint Varga Károly többszörös Olimpiai- és Világbajnok mesterszakácsot, a 2010-es Culinary World Cup győztesét.

 

A díjkiosztón - mely egyúttal hagyományos főhajtás is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója előtt - ismét megtöltötték a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termét barátai és tisztelői.  (foto: Kolbe Gábor)


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.