Átadták az idei Balázs Mester Díjakat

A hagyományoknak megfelelően a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, Balázs napon adták át a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére alapított Balázs Mester Díjakat.

Tudósítónktól - A ”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik pályafutásuk során - híven a névadó munkásságához - sokat tesznek a magyar népi gasztronómia hagyományainak megőrzéséért, a birtokunkban lévő "kulináris aranymorzsák" összegyűjtéséért, legyenek vendéglátó szakemberek, muzeológusok vagy pedagógusok.

A jelöltek kiválasztásánál különösen kiemelt szempont a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A kuratórium döntése alapján az idei, hatodik alkalommal heten kapták meg a kitüntetést, Balázs Mester Díjjal jutalmazták Királyházi Andort, a Szolnoki Gulyásfesztivál egyik életre hívóját, Klotz Endrénét, a Somogy megyei hagyományok értékmentőjét, falusi vendéglátót, Takács Róbertnét, a fonyódi Mátyás király Gimnázium cukrászát, dr. Hortiné Bathó Editet, a jászberényi Jász Múzeum igazgatóját, Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómust, kutató-pedagógust, Osváth Jánosné aranykoszorús mestercukrászt, valamint Varga Károly többszörös Olimpiai- és Világbajnok mesterszakácsot, a 2010-es Culinary World Cup győztesét.

 

A díjkiosztón - mely egyúttal hagyományos főhajtás is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója előtt - ismét megtöltötték a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termét barátai és tisztelői.  (foto: Kolbe Gábor)


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.