Atyaég, mi jöhet még? Már a ketchupnak is annyi?

Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet szinte minden bolt polcain megtalálunk, és az éttermek, kisvendéglők asztalainál is folyton kérik a vendégek.

A tudósok azt jósolják, hogy a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése a következő tíz évben a felére csökkenhet. Az Aarhusi Egyetem dán kutatóinak rossz híre van a ketchup kedvelői számára. A kutatók matematikai modellt dolgoztak ki annak megbecslésére, hogy a globális hőmérséklet fokozatos emelkedése hogyan hat majd a paradicsomtermésre, és ennek következtében a ketchup előállítására, adja hírül a szomorú megállapítást a magyarmezogazdasag.hu a well.pl cikke nyomán. 

 
 
A legrosszabb forgatókönyv szerint a ketchup készítéséhez használt piros, édes és lédús paradicsom termése 2050 és 2100 között a felére csökken. A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése az e zöldségek termesztéséről híres régiókban. Ezek közé tartozik Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.

A dán kutatók előrejelzése szerint ezekben a régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokkal, majd a következő 30 évben további 5 Celsius-fokkal fog emelkedni az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Ugyanakkor a modell azt mutatja, hogy a világ tizenegy legnagyobb termelőjénél a feldolgozásra és többek között sűrítmény és ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.

Minden növénynek megvan az optimális hőmérséklete, amelyen a legjobban fejlődik. Egy küszöbhőmérséklet felett azonban felgyorsulnak az öregedési folyamatok, ami negatív hatással van a hozamra" - írják a kutatók jelentésükben.

A kutatók szerint a paradicsomfeldolgozás jövőbeli jövedelmezősége is eltérő az egyes régiókban. Véleményük szerint Kína képes lesz fenntartani a mezőgazdaság ezen ágának jövedelmezőségét, míg Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai. Ez annál is inkább így van, mivel Kalifornia már most is óriási szárazsággal és ivóvízhiánnyal küzd.

 

Forrás: well.pl / magyarmezogazdasag.hu


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.