Atyaég, mi jöhet még? Már a ketchupnak is annyi?

Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet szinte minden bolt polcain megtalálunk, és az éttermek, kisvendéglők asztalainál is folyton kérik a vendégek.

A tudósok azt jósolják, hogy a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése a következő tíz évben a felére csökkenhet. Az Aarhusi Egyetem dán kutatóinak rossz híre van a ketchup kedvelői számára. A kutatók matematikai modellt dolgoztak ki annak megbecslésére, hogy a globális hőmérséklet fokozatos emelkedése hogyan hat majd a paradicsomtermésre, és ennek következtében a ketchup előállítására, adja hírül a szomorú megállapítást a magyarmezogazdasag.hu a well.pl cikke nyomán. 

 
 
A legrosszabb forgatókönyv szerint a ketchup készítéséhez használt piros, édes és lédús paradicsom termése 2050 és 2100 között a felére csökken. A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése az e zöldségek termesztéséről híres régiókban. Ezek közé tartozik Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.

A dán kutatók előrejelzése szerint ezekben a régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokkal, majd a következő 30 évben további 5 Celsius-fokkal fog emelkedni az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Ugyanakkor a modell azt mutatja, hogy a világ tizenegy legnagyobb termelőjénél a feldolgozásra és többek között sűrítmény és ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.

Minden növénynek megvan az optimális hőmérséklete, amelyen a legjobban fejlődik. Egy küszöbhőmérséklet felett azonban felgyorsulnak az öregedési folyamatok, ami negatív hatással van a hozamra" - írják a kutatók jelentésükben.

A kutatók szerint a paradicsomfeldolgozás jövőbeli jövedelmezősége is eltérő az egyes régiókban. Véleményük szerint Kína képes lesz fenntartani a mezőgazdaság ezen ágának jövedelmezőségét, míg Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai. Ez annál is inkább így van, mivel Kalifornia már most is óriási szárazsággal és ivóvízhiánnyal küzd.

 

Forrás: well.pl / magyarmezogazdasag.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.