Bajban a hazai sörfőzdék

Az érdekvédelmi szervezet úgy látja, a multinacionális sörgyárak kiszorítják a kis főzdéket a csapolt sörök piacáról: nemcsak a választék szűkül, de az árak is mesterségesen magasak vannak.

A nyár és a fesztiválszezon közeledtével a sörgyártók igyekeznek a lehető legkedvezőbb piaci pozíciókat kialakítani, de úgy tűnik, a piaci feltételek elsősorban a multinacionális nagyvállalatok számára kedvezőek, derült ki az index.hu frissen megjelent cikkéből, de – mint írják - „a nyári forgalom élénkülése várhatóan sem a versenyt nem ösztönzi, sem a fogyasztói árakban nem eredményez majd csökkenést. A nagyüzemi csapolt sör már most drágább, mint valaha.”

Starcsevics Péter, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint a vendéglátóegységek mesterségesen emelt áron veszik a söröshordókat a sörgyáraktól és az ártöbbletet áthárítják a vendégekre, így nem csoda, hogy még vidéken is 1200-1400 forintba kerül egy korsó sör. Pedig ha lenne verseny, akár 200-300 forinttal is kevesebbre kerülhetne a sör.


Fotó: Depositphotos

Noha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015-ben már feltárta a nagy sörgyárak piaclezáró stratégiáit, valódi következménye nem lett az ügynek: bírság helyett önkéntes vállalásokat kértek a cégektől, amelyek betartása gyakorlatilag ellenőrizhetetlen maradt. Nem hozott változást a 2020-as „sörtörvény” sem: hiába tiltotta meg papíron a 80 százaléknál nagyobb kizárólagosságot, a gyakorlatban a legtöbb csapon továbbra is csak egyetlen gyártó sörei csorognak.

Ahogy a cikkben is írják: „a sörtörvény nem érte el a kitűzött célját, és ha a jogalkotók a piaci versenyt erősíteni akarják a csapoltsör piacon, és le akarják törni a túlárazásokat, akkor új lépésekre van szükség.”

Starcsevics Péter úgy nyilatkozott:

„a sörgyárak mindig újabb és újabb technikákat vetnek be a kisüzemi sör ellehetetlenítése érdekében.”

A kisüzemek panasza szerint a multik rendkívül kifinomult módszerekkel, például saját sörhűtőik telepítésével vagy burkolt szerződési feltételekkel szorítják ki a konkurenciát, még az is előfordul, hogy egy jól teljesítő kézműves sör is kiszorul a kínálatból, amint a nagy gyártó saját verzióval jelenik meg.


Fotó: Depositphotos

A cikk szerint az általános gyakorlat az, hogy a nagyvállalatok kétoldalú szerződéseket kötnek: egyet vendéglátóhelyekkel, egyet a nagykereskedőkkel. A vendéglátók pénzbeli juttatás fejében vállalják, hogy csak a szerződött gyártó söreit csapolják, ezzel kizárva más szereplőket. A kiválasztott nagykereskedők esetében a gyártók befolyásolják áraikat, kínálatukat, működési területüket, és rendszeresen ellenőrzik az értékesítés részleteit, ami magasabb árakat és korlátozott választékot eredményez a fogyasztók számára.

A Kisüzemi Sörfőzdék szerint, a gyakorlat  korlátozza a versenyt és a fogyasztói szabadságot és semmiképp sem szolgál közérdeket. Több ország (például Görögország, Franciaország és Belgium) már szankcionálta az ilyen piaci visszaéléseket. A kisüzemi sörfőzdék sem kivételezést kérnek, csupán lehetőséget a tisztességes versenyre, fogalmazott a cikkben az elnök.

 

 


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.